hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討九巴37X
開啟左側

探討九巴37X

Kenchow 發表於 2022-7-12 22:46 | 顯示全部樓層

樓主| castanopsis 發表於 2022-7-13 08:44 | 顯示全部樓層
Kenchow 發表於 2022-7-12 22:46
如果抽埋33A就當然要服務埋大窩口
但而家淨係抽37所以暫時做住葵盛葵芳特快先
等遲啲全日先做埋大窩口

問題係,全日既話,直飛廣東道係咪合理做法?
朝早尖沙咀多客,但早繁後佐敦油麻地客量係遠超尖沙咀
更加唔好話單純將37X拉埋去大窩口,繼續葵盛自轉,觀感仲差過33A

Ricky403 發表於 2022-7-13 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-7-12 22:28
下繁出九龍點都重要過上繁入葵盛
始終真係會有葵盛居民,下午搭出去長深荔旺角行街睇戲食飯
所以37X今次 ...

下一步咪繼續減37班加37X時
無人話過37X要全日來回有車,就算全日,做大循環都係一個方向
新區本身直頭無巴士線落亞皆老街以南,37X衰極都叫一程直達,咁都唔算服務改善就真係太貪心
除非你話葵盛葵興芳直出尖沙咀無客,但如果事實係咁,明知無客就唔會搞,連埋佐敦油麻地送畀鐵路算
Ricky403 發表於 2022-7-13 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-7-13 08:44
問題係,全日既話,直飛廣東道係咪合理做法?
朝早尖沙咀多客,但早繁後佐敦油麻地客量係遠超尖沙咀
更加 ...

大環境下嘅妥協,中葵涌鐵路優勢大,一定要停九龍站吸埋過海客先夠信心
我一早都判斷九巴如果玩中葵涌油尖旺特快,會係類似而家37X咁玩法
係估唔到佢肯咁進取建議削走37上繁入葵盛姐,咁佢只要想做,削埋下繁後出九龍都唔會太大問題,不過要改多少少野
 樓主| castanopsis 發表於 2022-7-13 23:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-13 14:43
大環境下嘅妥協,中葵涌鐵路優勢大,一定要停九龍站吸埋過海客先夠信心
我一早都判斷九巴如果玩中葵涌油 ...

呀你一方面又話中葵涌鐵路優勢大
另一方面又覺得 葵涌邨 兜 葵盛/葵芳,係合理走線
你有無矛盾啲?

其實37削早繁逆向,只係free到1-2架車出來,37X就咁睇應該加咗兩架蛇車
下繁客量非常分散,37X如果要開,37就算cut逆向都無乜幫助,應該至少要加四架車
點睇都係拉埋33A落水重組,會比較有效益
特別係37客量本身正正常常,無理由target佢

新區本身直頭無巴士線落亞皆老街以南,37X衰極都叫一程直達,咁都唔算服務改善就真係太貪心

無人要求一步登天
但如果37X搞到 新區大窩口 永世都唔會有正常既路線落旺角以南,我寧願挨多幾年地鐵

嗱,你識我咁耐,我就好少叫人交牌既
但九巴喺葵盛新區既服務質素,真係好想運輸署收返曬啲線重新招標算
區內自從葵涌邨重建,其實不斷有新樓入伙
但九巴竟然夠膽死,次次都喺新樓入伙之後cut 37/33A班
結果呢兩條線明明區內人口增加,競爭對手無大變化,都越做越頹

真係無眼睇
2076 發表於 2022-7-14 00:23 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-13 14:43
我一早都判斷九巴如果玩中葵涌油 ...

cut 37 逆向開 37X 呢招,晚間做唔到,因為 33A 唔停新都會,雖然話就話可以將 33A 下繁後唔停葵涌道停新都會,但係都解決唔到下繁的問題。

至於油麻地佐敦係咪真係咁多客,其實睇下 81C / 60X, 63X vs 260X / MTR 就可以知道,尖沙咀客係穩定過油麻地佐敦。而且油麻地佐敦通常北行先出到多啲客,尤其是碧街一帶。

MTR 都明顯地尖沙咀站人流多過佐敦油麻地好多。至於旺角特快,比起碌長沙灣道,根據 63X / 268X 經驗,最多都係慳 10 分鐘,塞下落橋位同埋塞下匯豐左轉,隨時只係慳到 5 分鐘,但係為了令旺角快 5 - 10 分鐘,大幅減少尖沙咀競爭力未必可取,尤其是本身尖沙咀係得 MTR 一個競爭對手,但旺角有齊 MTR、紅小,甚至 33A / 37。MTR 大窩口站來往旺角只需 20 分鐘,巴士就算大窩口荃富街尾站,直出旺角,車程都要 15 - 20 分鐘,時間優勢唔明顯,亦都做唔到有雙向客源的葵芳。37X 的行法,做唔近鐵的葵涌邨新區,以及葵盛,最後用葵芳來彌補逆向客源。

37X 本身北行可以停埋旺角先走,其實都只係南行問題,但南行 33A / 37 的亞皆老街站位唔差,收費相宜,如果要 33A 減到 30 分鐘一班拆條大窩口旺角特快,事實上係搵緊流水客同埋深水埗客笨。

另外 37X 唔做大窩口,一來係大窩口冇總站,葵盛兜到荃富街出又係搵葵盛笨,但本身葵盛冇鐵,大窩口有鐵,明顯係葵盛比大窩口值得做。大窩口尾站特快,亦都冇任何雙向客源,對比葵芳特快,明顯係較少經濟效益。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| castanopsis 發表於 2022-7-14 08:43 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-7-14 00:23
cut 37 逆向開 37X 呢招,晚間做唔到,因為 33A 唔停新都會,雖然話就話可以將 33A 下繁後唔停葵涌道停新 ...

98D非繁 佐敦:尖沙咀 客量比例,係1:1
南行更加好多時佐敦多客過尖沙咀

唔係話尖沙咀無客,但彌敦道南行行車速度唔差
睇返237A行車時間,雅蘭街>中間道,只係15分鐘左右
260X西九龍站>尖東站,都要11分鐘,37X西隧口入來我估要再多一兩分鐘
基本上,37X所謂尖沙咀特快,其實去isquare只係快旺角落橋兩三分鐘

但尖沙咀逆走,觀感太差
參考隔離219X/213X客量分佈,37X南行,係幾肯定會倒走九成佐敦油麻地旺角客
為咗尖沙咀快幾分鐘,放棄曬佐敦/油麻地/旺角,值得嗎?

如果要 33A 減到 30 分鐘一班拆條大窩口旺角特快,事實上係搵緊流水客同埋深水埗客笨

33A頭尾行咗好多冤枉路
如果改做 深水埗>葵興>葵涌邨>大窩口>深水埗 循環
其實已經即刻可以抽走3-4部車之下,維持20分鐘一班

37X 的行法,做唔近鐵的葵涌邨新區,以及葵盛,最後用葵芳來彌補逆向客源

葵盛跟930B落山,其實只係慢過237A兩分鐘左右,但觀感上係順住去同一直落山
反觀37X,葵涌邨開上葵盛自轉一圈,你真係覺得葵涌邨會有人上車?
宜家個走線,擺到明搵葵涌邨笨

葵涌邨係香港最大既公共屋邨,一條邨已經四萬人,仲多過上面葵盛西+葵盛東
無理由咁虐待佢地下話

大窩口邨其實有半條邨都遠離鐵路
只係33A翻山越嶺真係慢得太緊要,班客寧願行餐死都唔上33A
另外,除非特登兜入葵芳站,否則下繁荃富街我覺得會多逆向客過新都會

再重申,葵芳尖沙咀特快,未必無客(應該會好過取消咗既6X少少)
但無理由犧牲 葵涌邨大窩口<>旺角以南 去成全
走線再度,但不妨考慮下同象石梨木樹夾下?

Ricky403 發表於 2022-7-14 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-7-13 23:52
呀你一方面又話中葵涌鐵路優勢大
另一方面又覺得 葵涌邨 兜 葵盛/葵芳,係合理走線
你有無矛盾啲?

無矛盾
葵涌邨總站兜葵盛葵芳再直出九龍站尖沙咀
係相比你建議葵涌邨中途站經大窩口出旺角保守

一黎九龍站西九搭鐵要轉車,客源唔太大但可以盡攞,仲可以順手做過海客,起碼上繁夠硬淨
二黎出尖沙咀鐵路都要搭多三個站,巴士容易啲做,紅小又入唔到尖沙咀,唔驚搶客或反對

37X都過咗區會,準備實行
其實新區唔係咁固執要整條旺角特快,尤其當九巴可以整個33A獨善其身嘅package出黎,變相借葵盛資源攞條新線直達尖沙咀,都咪話唔過癮
油尖旺彌敦道線唔係一定畀到,大窩口道要參考嘅對象應該係梨木樹甚至象石,36B都「唔正常」咗好耐,甚至今次改完都唔係「最正常」嘅行法,但有幾多梨木樹居民會嘈翻九巴「一係唔好做,要做做全套」呀?雖然好多人聽到袋住先或類似概念就會起哂鋼,但實際啲,由居民角度睇,有好嘅改變,總比無改變好
37X都係唔啱路或者唔吸引嘅,咪坐番鐵路或紅小,37X去程班次嘅存在亦唔會點影響紅小或鐵路服務
 樓主| castanopsis 發表於 2022-7-14 22:36 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-14 13:02
無矛盾
葵涌邨總站兜葵盛葵芳再直出九龍站尖沙咀
係相比你建議葵涌邨中途站經大窩口出旺角保守

37X走線無論新界段定九龍段都一樣咁垃圾
但新界段同九龍段,係兩回事,不妨分開討論

先講新界段
37X 葵涌邨>葵盛圈>興芳路>新都會,要19.1分鐘到新都會尾站
逆走 葵盛中>新區>大窩口,約18.9分鐘到楊屋道燈位,葵盛東上車就14.8分鐘

唔同既係,葵盛仲要搭駁腳落地鐵站,貴同轉折
兜15-19分鐘,我估仲會有唔少人搭,至少930B個種走線觀感上係順住去同落山
葵涌邨唔同,你要人哋上山兜一個圈出來,班居民絕對會行多幾步路搭鐵
既然逆走可以做曬葵盛同葵涌邨既客,跟37X兜圈就只做到葵盛,真係無理由咁行

而大窩口同葵芳,我覺得客源差唔多
如你所講,大窩口 "鐵路要搭多兩個站",巴士易打啲
葵芳唔係好需要旺角特快,本身仲有其他方法砌尖沙咀線,分開處理好啲

一黎九龍站西九搭鐵要轉車,客源唔太大但可以盡攞,仲可以順手做過海客,起碼上繁夠硬淨
二黎出尖沙咀鐵路都要搭多三個站,巴士容易啲做,紅小又入唔到尖沙咀,唔驚搶客或反對

上繁硬淨既係廣東道同尖東,過海客算把啦
葵盛或者會,930服務範圍內唔使諗,亦肯定做唔到280X個效果

如果要開上繁尖沙咀特快
我反而覺得可以試下 (大窩口)>葵涌邨>葵盛半圈>葵福路>廣東道>尖東>下路>九龍城碼頭

36B都「唔正常」咗好耐

Two wrongs doesn't make it right
明知36系畸形,仲開條37X出來,只會搞到越來越爛攤子
區議員同普通居民啲唔到大局,你不如問下住梨木樹啲版友,滿唔滿意梨木樹啲交通?
幾班由自可,做大咗37X,就唔可能再執返正常,呢個頭真係唔開得

VP529Z 發表於 2022-7-14 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層

大窩口客實際小過乜,好似930B成車80人但大窩口客只有其中5個就