hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討九巴37X
開啟左側

探討九巴37X

VP529Z 發表於 2022-7-14 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層

知大窩口客不夠葵芳市中心多同穩定
S3BL100 發表於 2022-7-15 00:16 | 顯示全部樓層
其實如果話 37X 搵緊葵涌邨笨,930B 式走線何嘗又唔係搵緊葵盛笨?

擺葵盛一係只能做半圈、一係就只能兜多成個圈;另外仲有荃灣路塞車問題,行車時間穩定性會差過傳統葵芳直出走線

而葵盛、葵涌邨、大窩口,後者值搏率明顯低過前兩者,因為最近地鐵。反而荃富街 vs 葵芳難講少少,但 238S 當日都唔係好出到客

結論係勉強無幸福。當然尖咀線無可避免葵涌邨夾葵盛一齊做,但如果旺角掃到尖咀,然後因為想咁做而將 33A 37 至少一條縮短,咁被縮短地區出旺角注定加價兩級,無可能過到關

唔係話 37X 葵芳尾站行法明顯好過 930B 走線好多,但現實局限左想像空間

fb.com/scientisthk2usa/
2076 發表於 2022-7-15 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-7-15 00:16
其實如果話 37X 搵緊葵涌邨笨,930B 式走線何嘗又唔係搵緊葵盛笨?

擺葵盛一係只能做半圈、一係就只能兜多 ...

十分同意,自從 ching 在 42A 242X 重組提出過冇重組可以升兩級價錢,就覺得 237A 幫唔到 33A 37 縮短。另外大窩口出唔到客又冇總站位又近鐵,放棄係好正常。至於荃富街同葵芳的取捨,受制於往葵涌方向要大窩口道先落得車,出市區方向站位唔算就腳,明顯做葵芳站位會優勝唔少。

不過 37X 行葵盛圈係逆時針,同主流出市區方向相反,可能係有後續改動都未定。
 樓主| castanopsis 發表於 2022-7-15 08:14 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-7-15 00:16

擺葵盛一係只能做半圈、一係就只能兜多 ...

37X走線搵葵涌邨笨,但930B走線唔算搵葵盛笨

葵盛有三層,其實無論點行都會做漏一層
最頂個層(葵盛西/葵盛東/高盛臺)人口最多,一定要做
930B式走線,做漏最底一層,聯逸/聯悅
37X兜外圈,就做漏中間一層,聯欣/聯喜/月海灣
如果單論葵盛覆蓋,老實講,無話邊條走線比較好

我認同葵盛/葵涌邨,係最大既客倉
葵盛兜葵涌邨,感覺上其實ok,至少葵盛大部分客都受落,930B有版你睇
但葵涌邨兜上去葵盛,格硬上山兜一個大圈落返來,實倒走曬葵涌邨客
37X走線,真係唔ok

而葵盛、葵涌邨、大窩口,後者值搏率明顯低過前兩者,因為最近地鐵。反而荃富街 vs 葵芳難講少少,但 238S 當日都唔係好出到客
但如果旺角掃到尖咀,然後因為想咁做而將 33A 37 至少一條縮短,咁被縮短地區出旺角注定加價兩級,無可能過到關

唔係話 37X 葵芳尾站行法明顯好過 930B 走線好多,但現實局限左想像空間

受唔受落視乎甜頭有幾大
咁237A/37X比起33A,其實只係貴咗個幾
當紅小收到$13都大把人搭,巴士加價一級仍然係平
我同意33A縮短係點都要補返平價選項,但俾返個彌敦道車海轉乘佢,已經好夠

老實講,紅小其實走線都唔係特別快
當紅小都做到咁多客,葵涌邨大窩口 直飛 旺角/油麻地/尖沙咀,潛力可想而知

238S服務範圍極窄,但睇返載客率都做到三四十人
如果荃富街可以上到二三十人,我覺得係非常值得做

當然尖咀線無可避免葵涌邨夾葵盛一齊做

我覺得全日旺角以南,係重要過尖沙咀線
但我認同 葵涌邨+葵盛>尖沙咀,朝早係值得做

如果真係為葵盛著想
其實應該全日930B走線做旺角以南,繁時再開條 葵涌邨>葵盛>葵福路>廣東道>尖東>九龍城碼頭
事關37X落返葵芳打摺,其實並唔係真係咁討好
葵芳另外再同順路既梨木樹象石夾,會比較理想

Ricky403 發表於 2022-7-15 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-7-14 22:36
37X走線無論新界段定九龍段都一樣咁垃圾
但新界段同九龍段,係兩回事,不妨分開討論

唔認同37X走線垃圾
葵涌邨上車要兜圈,但之後新都會直飛九龍站尖沙咀,亦唔駛搞33A,係相當值得
掉轉如果玩葵盛頭站大窩口尾站旺角特快,首先吸客力一定比930B差,頂多係而家237A嘅水平,九巴好明顯唔會滿意
上繁做過海同九龍站返工客,上繁後做尖沙咀客,參考280X呢種模式,相比一味旺角特快,對於新界段覆蓋唔大嘅組合,可以係好事
況且37X入廣東道又入彌敦道,咁嘅站位其他區簡直恨都恨唔切,41A/280X都要班客由重慶大廈行去海港城,掉轉大西北260X/269B就要班客由尖東站行去the one

既有區域嘅巴士路線同服務,係歷時好多年慢慢改出黎,自然唔同歷史就會產生唔同嘅巴士服務
沿荃灣綫地底一條中軸線過咁行,係沿自九十年代初期嘅上繁單向旺角特快改全日而成,或者係234X/238X呢類因應九十年代新發展而新開嘅線
中葵涌九十年代偏偏就開始重建,自然乜都分唔到 (連237A都係2010年起先至食住改快個勢改旺角特快),怨得邊個?
去到而家風向又變,彌敦道加線謹慎番,彩福9仔係舊線夾硬拉入去,287X都係大循環單向行彌敦道,葵盛喺呢個背景下自然油尖旺特快會出37X呢類路線,以搶城巴930客做甜頭吸引九巴改善服務
htpxcw 發表於 2022-7-16 01:33 | 顯示全部樓層

葵盛葵涌邨大窩口>旺角尖沙咀理論上係好,同意大窩口尾站潛力唔會輸比葵芳

但喺公司角度睇,執行時要考慮埋33A即係又要連埋隔離區上演泥漿摔角,最後實要郁一大抽線,要10年前區域重組嗰種規模先得,係縮骨但現實一定捨難取易,所以今次只郁37,冇大窩口份

二來政府取態都好明顯,上年區議會提議重組33A/37/237A,搞葵芳葵盛葵涌邨大窩口碌長沙灣道落尖沙咀,一樣比運輸署ban
當時理據係『公共運輸網絡已能為大窩口及葵涌邨一帶的市民提供往來油尖旺區的服務』
簡單啲講就係保障小巴,同時237A亦無數據支持加班,兩者都限制咗路線規劃而出現今次37X折衷要主力開發尖咀
至少點解會葵涌邨開兜葵盛,唔排除係覺得兜多圈葵盛加埋嘅客會多過葵涌邨

估計37X會繼續抽37車做埋下繁(33A冇新都會問題可加個44M BBI搞掂),直至33A兩繁載客量升到6-7成以上先會停,樂觀嘅話,到時或者有條件照辦煮碗整條荃灣大窩口葵涌邨尖咀特快
ATENU135 發表於 2022-7-16 19:38 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-7-15 08:14

238S印象中荃富街都冇乜人上車
Ricky403 發表於 2022-7-16 20:49 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2022-7-16 19:38
238S印象中荃富街都冇乜人上車

熊貓$2機太深入人心
加上中間有個公園仔步行體驗又唔係差

好啦,就算想坐巴士
尚文尚翠名逸落旺油,都叫多咗30X可以考慮
難得養番條30X叫有番少少起色,就咪倒返走批客
.
Ricky403 發表於 2022-7-16 21:05 | 顯示全部樓層
htpxcw 發表於 2022-7-16 01:33
葵盛葵涌邨大窩口>旺角尖沙咀理論上係好,同意大窩口尾站潛力唔會輸比葵芳

但喺公司角度睇,執行時要考慮 ...

大窩口尾站潛力就算有都幾難發掘
做瓜過238S,934A/930B又出唔到貨,三班車都佔全車5%唔到又未頂閘
加上鐵路長期強勢 (車費速度亦然),其實都幾難怪巴士公司對嗰頭無乜信心

反而934A回程荃富街就有啲野睇
不過變咗喺道路網出事,玩大窩口尾站回程荃富街係擺唔到站
所以934A回程荃富街就算落大半車都唔會喺呢方面有乜野影響
會影響嘅係934回程嘅行法,係咪要繼續死攬大涌道

同意37X走線係經過九巴同政府考慮得出後嘅結果
呢點我一直都視為搞中葵涌油尖旺巴士服務嘅最大限制
加上真正亞街以南乜都無嘅係葵盛,新區大窩口只係尖沙咀無路面交通可達
以葵盛同尖沙咀作為37X重心係合理,最多開回程嗰陣爭取順路做埋旺角
.
Tummy 發表於 2022-7-16 21:13 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-7-15 08:14

930B 西邨上車坐底 15 分鐘先到尚文苑
15 分鐘已經夠我行到落去沙咀道見返同一架 930B

以前 930 葵盛特車 15 分鐘已經上咗公路
咁樣都唔叫搵笨呀

葵涌邨開經葵盛 葵涌邨嫌兜都仲可以行去邨口坐 37X
葵盛開經葵涌邨 葵盛嫌兜都仲可以行落 葵芳/葵興 坐 37X
葵盛開逆走 葵盛嫌兜就行晒落地鐵站㗎喇
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差