hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 北葵荃東西九線 3.0 (更新見#27)
開啟左側

北葵荃東西九線 3.0 (更新見#27)

樓主| GW4866 發表於 2022-8-20 02:22 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2022-8-19 14:42
佐敦至亞皆老街以南冇左36B去梨木樹, 變左比特快價但兜石籬山
應該都唔會過倒梨木樹果邊
...

宜家條36B回程仲慢過市區條6號仔,換成36X屈上石籬/石蔭邨唔會差得過宜家
起碼塞車風險會比深水埗內街為低
同時繁時特設兩班36P由油尖旺直往梨木樹作額外選擇
整體班次其實比現時仲多咗
計較價錢既可使用42A<>32 BBI(原意補償往來佐敦道)
打開門,行出去,去遠啲!
rusf101001 發表於 2022-8-20 02:28 | 顯示全部樓層
N年前都有諗過梨木樹/安蔭開然後去到石籬就聯合班次直落旺角
(兩邊總站開到石籬都大概10分鐘內)
石籬客倉一定夠密

不過再進取d
梨木樹肯定唔夠客點都要兜石籬
安石蔭自己一條線直出旺角就真特快
936收皮935全日
rusf101001 發表於 2022-8-20 02:30 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-8-20 02:22
宜家條36B回程仲慢過市區條6號仔,換成36X屈上石籬/石蔭邨唔會差得過宜家
起碼塞車風險會比深水埗內街為低 ...

對於梨木樹來講一屈上安蔭再落石蔭都係慢
觀感上停完石籬再落返和宜合道直行算

936收皮935全日
 樓主| GW4866 發表於 2022-8-20 06:30 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-8-19 22:53
尖沙咀冇車返安蔭總站...... 話就話可以搭 lift 上去,但老人家未必肯,35A 現時每班車都有人坐到去安蔭總 ...

35A話就會有人坐到入總站先落車,但要睇返本身係邊到上車
先唔論係咪尖沙咀上車,睇返石歡樓落完客後其實成車已經得返好少客
落到街市差唔多落哂咁濟,然後上返d買餸客返安蔭,就係總站落車佔大多數果班
估算每班車會由尖沙咀坐到入總站先落既人數一隻手都無

-
至於話唔對稱走線根本格硬搵野黎講
講唔對稱35A係上葵入面一早都已經唔對稱
936亦都係,連係港島區由上環至灣仔都係唔對稱
再講近期d例子36X回程唔行旺角已經係,係要對稱既第一件事就應該做呢樣改返出旺角

如果硬要35A去程都唔入尖沙咀,36X去程兜埋上安蔭
肯定要用更多車但做得仲少咗客,效益上會浪費唔少
35A去程唔入尖咀參考大時大節封路改道,要落到紅磡先過到返尖東,咁其實同落埋尖咀時間分別唔大
唔同回程右轉去漆咸道後可直接出加士居道去到油麻地,兼岩岩好避過死亡十字車龍
36X就要936式走線係石蔭安蔭之間又上又落浪費時間,趕盡梨木樹客
石蔭路又塞得更多車入去
跟住就石俊樓vs石英徑之爭,一係無咗尖咀車一係就無咗油佐車

要對稱寧願36X完全跟返36B直行,35A就不變
除咗石籬去程有得搭之外,要快就要和宜合道上落車,無咁就腳都起碼都叫有得搭
但據聞尖沙咀段彌敦道有quota?足足多咗成條線入去混吉唔知肯唔肯
有可能始終都要35A減班找數,或者好似968咁將一半車攪去灣仔打後起載做法一樣,
將35A一半車(什至大半)攪去中郵起載解決

-
36X 1800後唔上安/石蔭換235X加班
其實235X唔係行足全晚,大致係等同35X開4個鐘,過後36X都係要兜返上黎
單以235X應該未有加班能力,而且都係要抽返35A車,會令35A班次進一步減少

-
石籬點都快唔起只限回程
主因石籬一出就係上路,自然上路係對石籬出入九龍既主幹
而上路出去叫做有得直接駁去西廊,而調返轉西廊返黎就駁唔到
要係美孚掉頭(36X般)入返上路,什至唔行上路改行下路屈返上上葵,
呢道難免會用多咗時間減低咗同35A時間距離,更加唔好提既今次35X改路般行大埔道+呈祥道
又少少叉開話題,35X當初早幾年話開回程時,無論係西廊+下路定大埔道+呈祥道+上路,再直接跟返35A咁行
爭議肯定無宜家咁大,至少石蔭特快係無出現過

35X對石籬最不滿係,近乎無快過但咬貴$1,宜家改行大埔道+呈祥道分分鐘直情倒蝕,仲搞到石籬搶石蔭野咁
快得果少少就唔好咁大咬,減返多少起碼令人易接受d,宜家咁搞真係執咗佢倒返哂落35A都無咁嬲
個人黎講宜家既35X雖然快得5分鐘左右,唔係等太耐既都會專登等貪佢有位坐唔使同人迫
本身個設定比石蔭特快之餘,就係石籬當加錢買位坐唔使迫
改路後石籬仲會唔會落搭成疑,但肯定既係石蔭客趕走哂

說回石籬,作為最大客倉全日特快線無份實屬無可能
35A石籬出入旺角車程上都勉強還可以,但碌到落尖沙咀起碼都要10個字,繼續捱35A唔係理想選擇
最大可能性都係直接搞36X全日及改返出行旺角算,即係我前面第二段最尾,只係一個折衷既做法

-
梨木樹其實唔算係最大犧牲者啦
實際上無咗既只係條舊32,換全日快線+尖咀車返黎
仲送多條繁時直出36P
新32班次又密過現有36B,如果夾硬要話少過32+36B夾埋就算吧啦,一係收咗車一係就聯合到站班次
極其量話無咗36B總站車變32,但都有新全日線(36X)做總站

另外,32回程繞經佐敦道/油麻地個人就唔多支持,用車會多咗
以及係彌敦道自己打自己分薄36X客量,兼且減低咗係深長荔清客能力(比油佐客佔據咗一部份空間)
2076 發表於 2022-8-20 08:39 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-8-20 06:30
35A話就會有人坐到入總站先落車,但要睇返本身係邊到上車
先唔論係咪尖沙咀上車,睇返石歡樓落完客後其實成 ...

又唔係,以前有時夜晚都會由旺角/尖咀返安蔭,都傾向搭到總站先落車...... 等得 lift,行到去總站,35A 都兜到返裘錦秋,有老人家就更加。不過問題唔係話好大的......

-
全日線不對稱走線做少成個大區其實都少見的,除左上葵道路網限制外,以及紅土東九廊啟隧問題,九巴路線都冇乜邊度係不對稱。不過呢個都係後話,暫時唔理住。其實我係好同意 36X 應該改返出旺角,不過 35X 改埋道之後,36X 收平 $1 就更加唔會行旺角......
-

我個人都一樣唔認為 35A 去程要入尖沙咀,36X 會變左 936 式兜路,梨木樹繼續當佢冇到。不過去上葵方向,35A 飛走尖沙咀,由全日快線去做,一來班次會唔好睇,二來去石籬真係頂多快 5 分鐘,用 35A 密車換條假快線 (行大埔道/美孚調頭一樣都係快唔到幾多),九巴又冇得加價但係做少左流水客 / 車廂容量善用唔到 (35A 碌到去長沙灣肯定載客率會高過 36X),唔會有誘因去搞條快線,尤其係用 36X 牌頭做南行......

-

尖咀彌敦道 quota 問題先唔計住,上葵如果有錢搵九巴會搵 quota 的。

-
我覺得最大問題都係佐敦旺角返梨木樹要硬食 36X,貴左一蚊但要兜晒東北葵,從 936 案例睇到荃灣綫沿線返梨木樹,佢地唔太受落兜東北葵,圍乪街燈位真係幾惡頂的。32 北行兜一兜佐敦我會覺得係對乘客而言比較合理的選項,甚至 32 + 36B 應該要擺西九龍站,奧運站去程用 31B 轉乘 / 回程快車 算數。

-
既然石籬回程點都快唔起,咁用返 35A 其實係最好結果,所以全日快線回程做梨木樹、石蔭、安蔭會較理想。我覺得石籬係客倉的主因係因為梨木樹、石蔭、安蔭的 36M 235M 相對 31M 吸引之餘,35A 36B 本身去呢三區都係石籬之後。如果全日快線用 36M / 235M 的下路直入行法,梨木樹 / 石蔭 肯定爭返晒堆轉鐵客,分分鐘變客倉,石籬亦唔駛因為快少少而被減班,而且咁行可以收到 $9.3,九巴會更有誘因去做。所以回程 35A + 235X (兜梨木樹版),我會覺得好過 35A (斬走尖咀) + 36X。6-10 pm 的晚間多客時段,先再由 35A 拆 35X 做石籬快車會較切合乘客需求,呢個時段先再諗 35A 北行唔做尖沙咀交比 35X + 235X 負責都好,35X 亦都可以石籬之後直入安蔭總站加快回車。咁樣做亦都唔駛焗住要將條全日快線開早上往上葵載空氣。

-
至於南行,就係 安蔭+石蔭東邨冇快車 vs 梨木樹冇快車 vs 石籬冇快車,考慮到梨木樹冇尖沙咀車,即係條快線一定要做梨木樹。其實現有 35A 石籬落尖沙咀又密又唔係慢過 31M + MTR (因為 31M 要兜返出同珍落葵芳),31B 轉 MTR 又唔就腳,即係 35A / 36B 轉 MTR 先係 35A 的有力競爭對手,但係九巴都已經收足第一程錢,自然唔駛理。用 235X (兜梨木樹版) 先至係對上葵大部分客 & 九巴有著數,用 36X 做,一來收得平,二來係安蔭 + 石蔭東邨受惠唔到。用 35X 做,就搞到梨木樹冇尖沙咀車。你覺得石籬慢碌 35A 出尖沙咀唔理想,但係用 36X 做快線,安蔭慢碌 35A 出尖沙咀更加唔理想......
-
石籬去旺角本身有 35A + 36B,塞 36X 比石籬做特快,其實佢地去旺角都只係會見車就上,36X 又最大化唔到梨木樹客源,又做唔到石蔭東邨客 (應該唔會樓下有 35A 唔坐特登行落去坐 36X),石籬客又比 35A + 36B 分薄。不過的確用 36X 去做條走線係最順路,亦都多啲雙向客源。(除非 235X 停昌榮路,甚至大連排)

-
梨木樹點講都係少左 32 呢個選擇,照顧佢地多少少都合理,人口又唔少,更何況本身石籬服務已經係最好果區,又獨享 31B,變相快線真係唔一定要做佢。

抗議962B重組
還我962全日服務
rusf101001 發表於 2022-8-20 10:26 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-8-20 08:39
又唔係,以前有時夜晚都會由旺角/尖咀返安蔭,都傾向搭到總站先落車...... 等得 lift,行到去總站,35A 都 ...
又唔係,以前有時夜晚都會由旺角/尖咀返安蔭,都傾向搭到總站先落車...... 等得 lift,行到去總站,35A 都兜到返裘錦秋,有老人家就更加。不過問題唔係話好大的......

兜成坐底10分鐘,行得勁慢先唔落車
40P/936班人都冇所謂
以前就話得樓梯
九巴路線都冇乜邊度係不對稱。
31/235做循環線已經夠晒唔對稱
九巴又冇得加價但係做少左流水客 / 車廂容量善用唔到 (35A 碌到去長沙灣肯定載客率會高過 36X)

但係35X牌頭朝早得兩班
36X有4班喎
而且你都識講係假特快,咁做乜要加價
我覺得最大問題都係佐敦旺角返梨木樹要硬食 36X,貴左一蚊但要兜晒東北葵
最多只會同意回程上一上石籬總站再落返和宜合道算
起碼同36B比一定係快
而且行大埔道應該係36X回程要做既野

石籬:冇加價
梨木樹:全日延長到尖沙咀都叫值多一蚊

如果全日快線用 36M / 235M 的下路直入行法

935回程石蔭係最多客
宜家936淨係做石籬冇錯都有客
935兜埋上安蔭都係同936時間打和
但兩邊食晒一定開到10-15分鐘一班
用 36X 做,一來收得平,二來係安蔭 + 石蔭東邨受惠唔到。用 35X 做,就搞到梨木樹冇尖沙咀車。
235X安蔭+石蔭自成一條線,最多半全日算,其餘時間碌返35A
36X又唔係學936A咁特別屈入石蔭唔算好慢,而且夾埋石籬先保到佢全日有車

936收皮935全日
Ricky403 發表於 2022-8-20 10:33 | 顯示全部樓層

又唔係,以前有時夜晚都會由旺角/尖咀返安蔭,都傾向搭到總站先落車...... 等得 lift,行到去總站,35A 都 ...

葵涌道近年不斷抽過路線走
尤其呢兩年一野抽走哂35X 234C 936
再有新路線 (尤其黎自上葵) 喺有其他替代道路下途經嘅機會好細

36B回程改經長沙灣道都定咗
加上油尖旺特快其實都跌咗客又無咁有心機做
而家睇35X 36X做大機會好細
九巴情願趕咁啲要快嘅客落鐵去堵截對家食九龍流水

P.S.: (繼續鞭41A)
41A上星期四晚九點零有班返長安坐得滿上公路
但原來同前車隔接近20分鐘
換轉疫前咁開法碧街已經爆閘,旺角大角咀唔駛上車
.
S3BL100 發表於 2022-8-20 21:40 | 顯示全部樓層
還原基本步,我想問一個問題。點解 36X 一定要做石籬、點解回程一定要行上路?

石籬最多客純粹係因為而家做緊尾站,而 35A 36B 對石蔭、安蔭、梨木樹車程分別都唔係太吸引。但實際上以人口計,梨木樹併石蔭、石籬併安蔭,兩條線人口覆蓋會相若

所以我其實都係偏好樓主最初版本方案,梨木樹併石蔭、回程行下路直飛石蔭再返梨木樹;而安蔭併石籬,前者回程兜少個石蔭,都會有得快

當然,如果係只做一條全日尖咀特快,因為行上路快得較少,係應該安蔭開,經石蔭、梨木樹、下路直飛,石籬就坐返 35A 流水,類似 #10 既 235X

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| GW4866 發表於 2022-8-26 10:43 | 顯示全部樓層

住得入果d(一期)就或者係,近出面座數果d(二期)一定石歡樓落著數

...36X 收平 $1 就更加唔會行旺角......
-

我個人都一樣唔認為 35A 去程要入尖沙咀,36X 會變左 936 式兜路,梨木樹繼續當佢冇到。不過去上葵方向,35A 飛走尖沙咀,由全日快線去做,一來班次會唔好睇,二來去石籬真係頂多快 5 分鐘,用 35A 密車換條假快線 (行大埔道/美孚調頭一樣都係快唔到幾多),九巴又冇得加價但係做少左流水客 / 車廂容量善用唔到 (35A 碌到去長沙灣肯定載客率會高過 36X),唔會有誘因去搞條快線,尤其係用 36X 牌頭做南行......

36X價錢牌問題,只需拉上紅磡站更加合理化收多少少,收$8.8完全值得,反正梨木樹都想有車過去
班次上基於係36B換返黎都有個基礎係到唔會差得去邊,再加35A飛尖咀慳到兩部車出黎推密36X

石籬快幾多問題,用現有36X參考,由上西廊起計經美孚調頭返到打磚坪街需時約17分鐘
加返由旺角奶路臣街至上西廊同打磚坪街轉上石籬兩者總共7分鐘,加埋都只係約24分鐘
但35A由旺角奶路臣街返到石籬普遍都要約33分鐘,繁時就肯定唔止
除非35A撞正車手追返d時間,唔係既話石籬唔止快得5分鐘

至於尖沙咀北行流水客,九龍公司會更樂意推人上234X
我覺得最大問題都係佐敦旺角返梨木樹要硬食 36X,貴左一蚊但要兜晒東北葵,從 936 案例睇到荃灣綫沿線返梨木樹,佢地唔太受落兜東北葵,圍乪街燈位真係幾惡頂的。32 北行兜一兜佐敦我會覺得係對乘客而言比較合理的選項,甚至 32 + 36B 應該要擺西九龍站,奧運站去程用 31B 轉乘 / 回程快車 算數。

要平,就用42A轉32 BBI
無需要32同快線做同一班客,亦令快線做少咗客收少咗錢令九巴更加無心做好條快線
同埋我都解釋過,拉落膠鐵站單向兜佐敦道彌敦道都好,至少要用多一兩部,一係就要拉疏d,而且載多咗油旺客變相令深長荔接載能力下降唔夠載

我曾經都係B2版之前一個post提議過一種行法,就係和宜合道>大白田街>梨木道>和宜合道咁去,
做到石籬二邨(金花加站)+安蔭邨二期(願意係裘錦秋落車行返轉頭經石歡樓搭lift上去的話,什至乎好似綠小401咁屈上石歡樓停站)+大半個石蔭
車程比直去和宜合道只需增加約5分鐘(屈上停正石歡就加多2分鐘),唔會拖得太慢梨木樹之餘又做到大部份位置
有回應就認為唔爭在用多少少時間兜埋上山頂(40P行法),梨木樹點都比現時36B快咗
而我亦認為服務範圍上同35A上葵內重疊,如果再用多些少時間兜埋上石排街就可以拎正牌抽35A些少資源,所以變成今次既方案

既然石籬回程點都快唔起,咁用返 35A 其實係最好結果,所以全日快線回程做梨木樹、石蔭、安蔭會較理想。我覺得石籬係客倉的主因係因為梨木樹、石蔭、安蔭的 36M 235M 相對 31M 吸引之餘,35A 36B 本身去呢三區都係石籬之後。如果全日快線用 36M / 235M 的下路直入行法,梨木樹 / 石蔭 肯定爭返晒堆轉鐵客,分分鐘變客倉,石籬亦唔駛因為快少少而被減班,而且咁行可以收到 $9.3,九巴會更有誘因去做。所以回程 35A + 235X (兜梨木樹版),我會覺得好過 35A (斬走尖咀) + 36X。6-10 pm 的晚間多客時段,先再由 35A 拆 35X 做石籬快車會較切合乘客需求,呢個時段先再諗 35A 北行唔做尖沙咀交比 35X + 235X 負責都好,35X 亦都可以石籬之後直入安蔭總站加快回車。咁樣做亦都唔駛焗住要將條全日快線開早上往上葵載空氣。

行大埔道就真係快唔起
先前35X行法其實唔差,石蔭特快之餘石籬快些少但有位坐唔使迫餐懵(就算要企都只係企一陣返到石蔭就有位坐)
只係35A轉35X做全日既話就有其他問題出現(上路補位問題)

石籬係客倉本身人口多,又多工商逆向通勤,
尾站就先天歷史,同時又的確因為剛好同下葵對立而去地鐵站需較費時
所以客量源源不絕
其實睇返31M話就話落地鐵站無咁直接,偏偏葵芳3M中最多客又係佢
撇除只可用短車因素,都同235M平分秋色
反而直線一條既36M就無上葵2M咁爆

朝早九龍入上葵又唔係完全無客,係無既35A一早學得41A咁晏先開頭車入黎(41A仲係碌深長荔時已經係)
點會載空氣?開半個鐘一班又唔係多

至於南行,就係 安蔭+石蔭東邨冇快車 vs 梨木樹冇快車 vs 石籬冇快車,考慮到梨木樹冇尖沙咀車,即係條快線一定要做梨木樹。其實現有 35A 石籬落尖沙咀又密又唔係慢過 31M + MTR (因為 31M 要兜返出同珍落葵芳),31B 轉 MTR 又唔就腳,即係 35A / 36B 轉 MTR 先係 35A 的有力競爭對手,但係九巴都已經收足第一程錢,自然唔駛理。用 235X (兜梨木樹版) 先至係對上葵大部分客 & 九巴有著數,用 36X 做,一來收得平,二來係安蔭 + 石蔭東邨受惠唔到。用 35X 做,就搞到梨木樹冇尖沙咀車。你覺得石籬慢碌 35A 出尖沙咀唔理想,但係用 36X 做快線,安蔭慢碌 35A 出尖沙咀更加唔理想......
-
石籬去旺角本身有 35A + 36B,塞 36X 比石籬做特快,其實佢地去旺角都只係會見車就上,36X 又最大化唔到梨木樹客源,又做唔到石蔭東邨客 (應該唔會樓下有 35A 唔坐特登行落去坐 36X),石籬客又比 35A + 36B 分薄。不過的確用 36X 去做條走線係最順路,亦都多啲雙向客源。(除非 235X 停昌榮路,甚至大連排)

宜家35A+36B見車就上果班絕大部分只係最遠到深水埗,去旺角及打後都係等返35A多,始終35A走線方便直接
36B變36X就會變成出油尖旺主流選擇,同時可分擔35A之大客流
轉鐵果到其實出去方向都唔多人做,同埋得36B先係對正地鐵站口,35A個站飛到鬼咁前過埋長沙灣匯豐燈口先有站
咁講梨木樹一樣有人咁做,不過係逆向入去轉東鐵,都係唔多非主流搭法咁解

條快線用36B換就當然要比梨木樹有車先,咁之後沿線持份者唔使理?
唔比石籬根本完全講唔過去,放走條線而當區服務無改善過比著你又肯唔肯?
計36B前身歷史定計客流都好難走得甩石籬,你咁玩難以平衡各方利益
講句唔好聽安蔭就真係得屋邨咩都無,連個商場都霉(仲話開gym room喎 ),65+人口佔多
自成一角好多時兜埋佢又唔順路,石蔭東都仲可以順住走唔使行回頭路
個人就認為繁時頭站區再開特別班,即係我既36P同235X,最多話36X減緊d開多幾班36P
咁做大部份位都受益又影響最低,大家都開心
同埋,九龍公司整體回車快咗做多咗客佢都有so

去程跟返36B咁行已經一野串埋最多客既地方
比起36A般直出都只係差5分鐘,36B係上葵呢邊唔係真係咁慢咁兜
如果執著梨木樹提速度,回程寧願跟返36B直走唔使跟40P上山快返d,35A就唔改,
起碼石籬石蔭肯行兩步既大家都快車搭,平衡返吸引力方便就腳同速度就跟返之我之前個諗法齋行大白田街
無上路尖沙咀回程包袱後可以再快d直剷下路跟43A上黎和宜合道

再睇返你個235X方案,速度上的確係仲好過我果個,但無論地區上層面定總站空間都解決唔到
安/石蔭要兜上梨木樹原路出入觀感未必好班客未必so佢

梨木樹點講都係少左 32 呢個選擇,照顧佢地多少少都合理,人口又唔少,更何況本身石籬服務已經係最好果區,又獨享 31B,變相快線真係唔一定要做佢。

"32"仲係到,無咗既係"36B",咁舊32除咗執雞作用基本上係無,梨木樹少咗舊32時石籬都一樣少咗條線
32+36B變32+36X梨木樹其實係多車密車咗
如果話石籬獨享31B一樣可以話梨木樹獨享36A架

覺得石籬資源過剩既,反而可考慮新32唔上大隴街直行和宜合道
石籬最多谷哂人上36X+35A

另外,其實我既235X去程仲有兩種option
一個係同36P類似直插落尖咀特快,行西廊落渡船街去廣東道,但就無咗安蔭同石俊樓出旺角特快
另一個係同回程一樣只做安石蔭,唯一考慮點係石蔭應該改停街市直接走定就返35A石蔭路個站

回住咁多先
 樓主| GW4866 發表於 2022-8-26 10:48 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-8-20 21:40
還原基本步,我想問一個問題。點解 36X 一定要做石籬、點解回程一定要行上路?

石籬最多客純粹係因為而家 ...

36X係36B換返黎,石籬都有份
反而係36B換線之下安蔭本應係無份喎,順路就話做埋ja

而回程行上路好睇35A會唔會改走
維持原狀就當然新線/快線無呢個包袱啦

其餘見#19,唔再寫多次