hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 膠液廣場吹水料更新
開啟左側

[小道消息] 膠液廣場吹水料更新

VA73@2A 發表於 2022-9-6 16:17 | 顯示全部樓層

2仔取消宜家諗到d咩新替代方案?
ky927 發表於 2022-9-6 16:19 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2022-9-6 16:17
2仔取消宜家諗到d咩新替代方案?

唔係一路個plan都係做大18?
sq285 發表於 2022-9-6 16:29 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-9-6 16:19
唔係一路個plan都係做大18?

18兜大坑就要加$4.9分段,睇佢制唔制喇
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-6 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-9-6 15:01
2/ 有意把所有962系(不包括962和N962) 的繁時線,不停屯轉 <  咁50, 55 停屯轉仲有咩意思?
...

繁時線啫,即係962/952/962X仲入
常規/全日線入,繁時線唔入先係正常安排
係比九公車海搶客玩爛咗,月票更加令到屎水執到嘅雞更少
咁多個改動呢個最正常,等厹繼續紅腸型蜈蚣自己塞死自己,自己可以sell不停轉車站特快

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
1320 + 1 + 3 的確比9公玩爛晒

查看全部評分

mak5052 發表於 2022-9-6 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2022-9-6 16:08
681 直出超快, 只係兩繁塞隧道趕客
680 重點係北角炮台山, 一城都有D客
如果做到東隧或大老山轉乘可以做?

單純只是 680X、681 合併?(681 延長至烏溪沙,好似以前 70 咁早繁大部份班次新港城起載)
另外,2 獨市走向實在太多(例:愛秩序灣出電車路、內告士打道、中環碼頭去天后至北角、大坑至上環),不建議取消(或者只縮短到中環碼頭)
JX9097 發表於 2022-9-6 17:02 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2022-9-6 14:30
真, 康城繼續冇快車
明明康城人數係將南兩倍
仲要將南行新隧道唔順路..反而康城直出就係

將南入將藍都唔會唔順路
走線「斷估冇痛苦」
坑口北(停外面巴士站,甚至乎停富寧都得)
坑口半圈(經昭明苑,但唔知搵唔搵到位set站)
至善街
唐賢街
寶邑路(東行)
將藍直入東隧
咁行就掃哂遠離黨鐵站嘅屋苑

城巴唔揀康城可能因為黨鐵頭站優勢明顯
同埋康城站位對居民而言唔就腳

若果城既係保守派走線的話就可能
坑口半圈後》寶盈》尚德》調景嶺
Ricky403 發表於 2022-9-6 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層

110 M+開車兜完尖沙咀先塞紅隧過海,啲客繼續行天橋入圓方搭東涌綫走
要做M+直達港島東好心搵西隧線
JX9097 發表於 2022-9-6 17:03 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-9-6 14:41
在尖沙咀已經有好多路車去M+, 西九文化區。仲可以容納110入去?

可能城(新)巴想搶296D
九巴又想搶973
搵條110入去齊齊鬥搶對家,super
cruisesnet 發表於 2022-9-6 17:05 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-9-6 17:03
110 M+開車兜完尖沙咀先塞紅隧過海,啲客繼續行天橋入圓方搭東涌綫走
要做M+直達港島東好心搵西隧線 ...

yes, 我去完M+都係收費廣場坐9XX中上環轉車
JX9097 發表於 2022-9-6 17:07 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-9-6 16:03
5/ 680X 681P回程盡快消失啦唔該,改行紅隧/西隧;307 681(甚至673)下繁回程都要搞搞佢
6/ 行中灣繞點直 ...

6/ 若果喺中灣繞出會議道嘅位置搵到位set站
都serve到灣北嘅