hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 膠液廣場吹水料之皇后騎馬
開啟左側

[小道消息] 膠液廣場吹水料之皇后騎馬

ate214 發表於 2022-9-20 16:00 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2022-9-20 15:21
我係講緊屎水既諗法,
佢今次明顯係順手跨區插旗
入唔入大學唔敢講但至少城巴今次為左用呢條線打九巴區內 ...

FF咁多,批雙向分段先算
傳聞個條56A都無

巴士的膠 發表於 2022-9-20 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-9-20 15:15
早繁去太和轉鐵無乜好處,通關後未必上到鐵。
似乎龍山直出廣福,經大埔墟,安慈路,太和尾站會更有效益 ...

其實佢要諗埋到底皇后想搵邊個,如果純粹搵啲嘢搞,咁佢叫皇后去搵將軍都可以,否則佢諗住分流部分區內功能俾大埔。

返工:工業邨、科學園
行街:大中
買餸:大埔墟街市、大中
駁鐵:太和站、大埔墟站

再諗下自己想繁時搶客定開全日,用九龍新界全日同樣行法定720式游擊打法。

如果打游擊,早上直出廣福俾人轉到E41、274P、26,再去大埔墟站俾人轉中載火車,之後出返太和做做循環就OK。
1320 發表於 2022-9-20 16:28 | 顯示全部樓層
佢做 大埔都好, 不過再遠就無咩意思, 拉得遠就難密車
The Designer
ATE7025 發表於 2022-9-20 16:30 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-9-20 09:12
九巴其實都插左旗,

64X,65X經大埔去科學園,

咁講,皇后騎馬嘅成事機會其實真係好低

喺運輸署嘅角度,先講皇后山去大埔,首先大埔根本唔係「皇后山四條招標路線與其轉乘網絡」嘅可觸及範圍,換言之其實城巴係冇優先權開綫去大埔。同時,九巴本身已經有做緊78A<>73B 轉乘優惠,即係話九巴其實可以反對城巴開綫

講到尾,若果最後真係發現有需求嘅話,好大機會會招標處理,直接批比城巴嘅機會唔大

至於落科學園/經大埔落馬鞍山就可以唔使諗,不論小巴同埋九巴都一樣會嘈

cruisesnet 發表於 2022-9-20 16:34 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-9-20 15:21
我係講緊屎水既諗法,
佢今次明顯係順手跨區插旗
入唔入大學唔敢講但至少城巴今次為左用呢條線打九巴區內 ...

尼個就係屎水令人可恨之處lor
Gary_B 發表於 2022-9-20 16:46 | 顯示全部樓層
如果富蝶係屎水投到 開條皇后山富蝶囉 方便車務調動呀
12Lane 發表於 2022-9-20 17:09 來自手機 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2022-9-20 16:30
咁講,皇后騎馬嘅成事機會其實真係好低

喺運輸署嘅角度,先講皇后山去大埔,首先大埔根本唔係「皇后山四 ...

認同,而家唔知點解搞到好似唔係路線經營權,而係總站經營權,有個總站有條龍山隧道就中意建議開線去邊道都得。其實真係城巴真係唔似有優先權。
bennyho1004 發表於 2022-9-20 17:26 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-20 17:09
認同,而家唔知點解搞到好似唔係路線經營權,而係總站經營權,有個總站有條龍山隧道就中意建議開線去邊道 ...

而家根本政府明益城巴,
聽講九巴被人唔妥
好似20A完全係重叠都可以俾佢照開
所以城巴隨時點行政府都會俾
htpxcw 發表於 2022-9-20 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-9-20 17:09
認同,而家唔知點解搞到好似唔係路線經營權,而係總站經營權,有個總站有條龍山隧道就中意建議開線去邊道 ...

個專營權係皇后山往市區線,新界線從來都唔包括,理論上係等運吉派餅仔,唔明點解個個講到黃巴攞硬咁。56比佢拉入去已經好夾硬,56係54區線,本身嗰邊就冇需求入皇后山,但九巴有278A assign咗,咁比佢拉返一條叫做收貨人人有份。大埔線睇網絡九巴根本冇可能輸,城記喺成區先得半條307。反而你話拆沙田區呢支比城巴都叫合理少少,畢竟有798682服務緊。(另外皇后山往元朗區仍然係有待運吉分餅仔。)
KelvinSJ743 發表於 2022-9-20 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層