hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] 充滿驚喜的廉航服務 jetBlue YVR-JFK ...
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] 充滿驚喜的廉航服務 jetBlue YVR-JFK

2076 發表於 2022-11-5 12:20 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-11-5 11:17
今年因為人手短缺,美國幾大航空公司既準時度已經不相伯仲,相信加拿大情況都差唔多。但我更在意既係佢地 ...

加拿大果邊誇張唔少,YYZ 聽講係長期冧檔狀態。

Porter 唔計行李係平過 AC,不過手提要收錢,加上租車要還車 YTZ 比 YYZ 麻煩,所以最後買左 AC。

諷刺的係果朝我最後行程明明在 CN Tower,YTZ 就在步行距離內,但最後都係要去停車場拎車,提早 4 個鐘去唔夠人手的 YYZ 排隊過安檢,最後班機仲要 delay 2 個鐘,簡直係冇眼睇。

Flight Report 方面諗緊寫唔寫好,始終 AC 的 ERJ 冇乜野好睇 (雖然係我第一次搭 ERJ 系列),UA 同 AA 的 737 ching 又寫過唔少,AA 777-300ER trans-atlantic 同 UA 767-300ER trans-atlantic 版上都有唔少 (不過我搭中果部係 premium config)。

本身諗過寫去美加之前搭中 Jet2 的 737-300 超老爺機先,但發現版上的 浸鹹水 ching (笑) 原來都寫過。

不過今次去美加就真係重拾細個果陣去一個未知的新地方旅行的興奮,可能都會寫返一兩篇當紀念。
抗議962B重組
還我962全日服務
cruisesnet 發表於 2022-11-5 12:56 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-11-4 21:49
好多Asians淨係記得UA嗰次overbook拖咗個Asian落機所以認為UA好差🥴
但係我記得師兄次次AA都有不快經歷 ...

果單野關我咩事。我係自身經歷+人生最長既一次delay
S3BL100 發表於 2022-11-6 10:59 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-5 12:20

Porter 唔計行李係平過 AC,不過手提要收錢,加上租車要 ...

呢度有位版友(唔開名)兼我認識的中學師兄,上月坐過 Porter EWR-YTZ,我都幾羨慕

本版我好肯定無人寫過 UA 767-300ER 飛行報告的,至少翻新後低載版一定無;我幾年前坐過既係更稀有既 767-400ER,不過未翻新 Polaris Business Class;另外印象中 AC E-jets 好似無人報告過,亦好肯定除左我好多年前一次 LHR-DFW 外,無其他人喺呢度報告過 AA 77W transatlantic

不過你道出一個重點,就係而家美國內陸機,來來去去都係坐 737 A320 系,再唔係就係 CRJ 同 E-jets,已經無咩特別機種,至少 MD-88/90 全退後已經係如此;就算係 717 我都坐過好幾次,如果只計機型,值得寫既野真係未必多。當然 CRJ E-jets 香港朋友平時遇到機會唔多,但美國呢邊真係當食生菜

但機型以外,唔知點解,我個人飛行體驗,真係鑊鑊新鮮,好壞都有,包括機場、服務、延誤;有機會路過新起的 terminal 或者 concourse,都會好興奮

亦好慶幸我多年以來有詳細紀錄過自己大部分飛行旅程。有時候得閒睇返,會驚覺自己原來坐過咁多已經無機會再坐既機種、用過咁多個已經拆左既 terminals、去過咁多地方。昔日的飛行旅程,亦見證著自己的成長,為人生留下註腳

而我呢邊見到其他版友報告我未坐過既機型、航空公司、航線,亦感大開眼界

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
yuenpo + 2 + 10 精闢見解, 英雄所見略同

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
2076 發表於 2022-11-6 12:12 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-11-6 10:59
呢度有位版友(唔開名)兼我認識的中學師兄,上月坐過 Porter EWR-YTZ,我都幾羨慕

本版我好肯定無 ...

其實我咁大個仔都未坐過 turboprop,同 porter 失之交臂實在好可惜,要坐歐洲呢邊可能 Flybe 幫到我,美洲的朋友要坐 turboprop 機會都應該好少。

低載版其實都幾特別,我呢啲冇 status 兼 airfare $1 的乘客,就當然係比人亂劃一通去坐尾排 no-recline,本身仲諗住咁多 economy plus 都有機會比電腦劃到,不過 767 係一款我都幾鐘意的機型,我唔比錢劃位都有 6/7 機會係坐窗口或者走廊。 但相反係要比好多錢先至劃到坐窗口。

E-jet 亞洲真係好少,就算歐洲都唔多見,係因為美國法例搞到要整一堆 76 座的飛機出來,兼玩 hub-spoke (歐洲宜家係 point-point),自然有生存空間。亞洲香港人會搭到的 E-jets 應該就係 AE 飛台中。

飛行體驗可能真係更值得寫,亦都好應該趁記憶猶新果陣寫低。機型方面,諗諗下自己以前成日坐的 B747 A380,未來都好可能好少機會坐到。以前有幸坐過的 757-300 都好在有記錄低。本身我都係睇得多 ching 的北美飛行報告,先至對美國國內線運作有一定認識,第一次坐果陣過 TSA 同對 complimentary service 有個底,旅程就更加得心應手,仲學到可以 stand-by 早一班機。

抗議962B重組
還我962全日服務
yuenpo 發表於 2022-11-6 14:46 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-5 20:12
其實我咁大個仔都未坐過 turboprop,同 porter 失之交臂實在好可惜,要坐歐洲呢邊可能 Flybe 幫到我,美洲 ...

現在在北美還有一些小城市靠 Turboprop 飛,不過真係愈來愈少

我上年翻炒舊飛行報告都有個是 turboprop 的,在,希望你喜歡

在美國,坐飛機如坐巴士,有好多野同亞洲好唔同

AVD1 發表於 2022-11-6 17:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-11-6 10:59

本版我好肯定無 ...

AC E-Jets
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-799397-1-1.html

反而起楓葉國咁耐我真係一次都未坐中過 CRJ,Turboprop 都未試過。

加拿大仲有樣野就係 737 Classic,Air North 仲飛緊 734、735。
而家呢堆 Classic 真係見一次少一次,係 Air North 仲未有 replacement plan,去睇北極光就可以坐到佢地了。
仲有 Air Inuit 好似仲有 732 起手。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Fuk19805 發表於 2022-11-6 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-11-5 04:56
果單野關我咩事。我係自身經歷+人生最長既一次delay

咁我係講緊Asians in general又冇淨係講你
況且你又冇話係自身經歷咁我點會知你點解覺得UA差呢?
Fuk19805 發表於 2022-11-6 23:45 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-6 04:12
其實我咁大個仔都未坐過 turboprop,同 porter 失之交臂實在好可惜,要坐歐洲呢邊可能 Flybe 幫到我,美洲 ...

英國如果比較細嘅機場坐KLM去AMS應該唔少E jets

仲有LCY應該大半場都係E Jets
IG: mhlam307_photospam
Waiyin12 發表於 2022-11-7 06:44 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2022-11-6 17:17
AC E-Jets  
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-799397-1-1.html

估唔到 E-Jets 都有 AVOD,若干年前 AC A340 飛香港,10 幾個鐘都無 PTV,進化都好大下
Waiyin12 發表於 2022-11-7 06:56 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-11-5 12:20

Porter 唔計行李係平過 AC,不過手提要收錢,加上租車要 ...

咁飛行報告又唔係淨係寫比人睇嘅,記錄下自己搭飛機時所見所聞,將來睇返一定有另一番體會;疫情期間無得搭飛機,睇下飛行報告、睇咗當搭咗都好

就算係同一班機、同一航線,其他人搭同自己搭嘅經歷,相信一定有分別;暑假時呢度有至少三篇 LH 796, A343 FRA - HKG flight report,但唔難發現三篇各有特點
我諗唔會有板友唔想睇多一篇飛行報告😂 知道大家都係工作繁忙,但遲到好過無到,就算幾年後先發表,都係值得嘅
(諗起我自己都好似有一堆相片存貨,有待編輯....)