hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大窩口站巴士站討論
開啟左側

[其他] 大窩口站巴士站討論

fly831 發表於 2023-1-31 12:01 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2023-1-31 11:37
我覺得真係睇不同司機做法。

68A在愉城/大窩口很多時都有客等車入青衣,如果只懂得在站頭乖乖排隊,有機 ...

大窩口飛站就真係多好多, 見過好幾次站尾截葵涌車都照走

愉城個站我成日用, 繁時好自律地只得一條龍排晒葵涌所有A/M線
但葵芳車密, 見到前車係同一條線/同一組路線先後埋站就話抽頭啫,
68A係有劃線站位又冇替代品, 冇乜藉口唔埋站頭喎

btw所謂同一組路線其實都唔多, 正路只會係58M/67M/67A, 69M/69P飛得走

最愛猛男
arfung 發表於 2023-1-31 12:14 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2023-1-31 12:01
大窩口飛站就真係多好多, 見過好幾次站尾截葵涌車都照走

愉城個站我成日用, 繁時好自律地只得一條龍排晒 ...

<68A係有劃線站位又冇替代品, 冇乜藉口唔埋站頭喎>

完全同意,但 的確不止一次見過站頭有客想上(遞埋手),巴士後方落完客就抽頭走。
亦同意大窩口情況比愉城嚴重。
68A愉城我自己就見過起碼2次開走左無埋站頭 (那2次都有人識走位去後方示意上車,上落完就抽頭走無繼續排隊)

如你所講,葵芳車叫多飛仲好d,68A走左真係欲哭無淚。
不過真係難監管,正如58M(建生/寶田特)經常擅自中飛紅一樣,講完等於無講

lsc04d11 發表於 2023-1-31 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-1-31 11:37
我覺得真係睇不同司機做法。

68A在愉城/大窩口很多時都有客等車入青衣,如果只懂得在站頭乖乖排隊,有機 ...

我喺屯官(67系往兆康方向/52X,A33往置樂方向) 都係行去後面截一截 ”眼神交流”十秒鐘 開門咪叫埋其他人上 唔開門咪等前車落完客走人再截多次囉.....

所以有時劃左隊線係仲難  隊頭又唔識do 又或者到我做隊頭 走過去截佢地又唔會跟(跟左點知司機唔肯後面開門又係乜)

其實我深知個個司機唔同做法 我都尊重每個司機既決定(有啲覺得要俾番隊頭上先 有啲覺得少客咁上所以容許後面上)
但唔好又唔俾後面上 然後又要抽頭走 兼頭也不回冇預備上客咁

大站如黃大仙站都試過咁樣
落客就後過堆晨早P線站位 但明明自己係290前面個位  駛走時就完全唔想理上客位啲客(係有截車)
唔好講老人家。後生仔都唔會有跑力 同埋咁好眼知道你喺後面落左客啦
彩虹通道都係 當係5號咁落 但行番前面又唔準備上客
rusf101001 發表於 2023-2-1 19:52 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2023-1-31 12:14
完全同意,但 的確不止一次見過站頭有客想上(遞埋手),巴士後方落完客就抽頭走。
亦同意大窩口情況比愉 ...
不過真係難監管,正如58M(建生/寶田特)經常擅自中線飛紅橋一樣,講完等於無講。

博你唔會痴線衝出去公路截佢

呢d carlo唔搵d痴線既搞佢都唔得既

936收皮935全日
pcckw 發表於 2023-2-1 20:11 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-1-31 12:14
亦同意大窩口情況比愉 ...

如果不計巴士,往來青衣站尚有新界專線小巴312,但要停德士古道尚文苑(荃富街/荊冕堂),而青衣站不是停上面平台,是否說是合理替代的確可圈可點。
Ricky403 發表於 2023-2-2 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層
唔係先至話九巴個綠路鼓勵車長碌車咩
不過好似講黎講去都係屯廠玩野多,荔廠就好多都守規矩會駛前再上客
Ohm 發表於 2023-2-2 11:04 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2023-2-1 19:52
博你唔會痴線衝出去公路截佢

呢d carlo唔搵d痴線既搞佢都唔得既

到時再出通告又話乘客同公司逼害班司機 要按章工作
dominic023 發表於 2023-2-2 12:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-2-2 10:49
唔係先至話九巴個綠路鼓勵車長碌車咩
不過好似講黎講去都係屯廠玩野多,荔廠就好多都守規矩會駛前再上客 ...

係九龍更覺屯廠司傅比較心急,
除左出名要跑嘅795X之下,
應該就係一眾旺角返屯元天嘅司機,
太子站北行成日都打斜插隊再拉唔正就上客,
仲要條人龍唔短,後面一係走唔到一係就拉到最外線先走到。
少做少錯,但唔做就大獲.
樂仔〞 發表於 2023-2-2 15:00 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2023-2-2 12:38
係九龍更覺屯廠司傅比較心急,
除左出名要跑嘅795X之下,
應該就係一眾旺角返屯元天嘅司機,

U 廠同過海線嘅司機都出哂名道路霸王嚟架啦 ...
dubbies 發表於 2023-2-2 15:59 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-1-31 13:08
我喺屯官(67系往兆康方向/52X,A33往置樂方向) 都係行去後面截一截 ”眼神交流”十秒鐘 開門咪叫埋其他 ...

同意劃左線更難
大站劃好位人多上 跟排隊位好正常
細站人少, 你話唔駛排見車上好過啦