hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [配合241X] 建議 6F 及 18 合併,轉型為 QE 社會責任線 ...
開啟左側

[配合241X] 建議 6F 及 18 合併,轉型為 QE 社會責任線

樓主| 2076 發表於 2023-3-7 09:50 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-3-7 09:26
原來如此。因為241X會吃18大角咀上何文田嘅功能,
所以18只留何文田去大角咀一邊,俾返部平車落山就得。
...

我的構想係幫 6F 清客,反正深水埗搭 45 / E21A 上何文田都夠用。幫 6F 清客,順手入黃埔,係可以幫助 30X 變 230X 的第一步。6F 去麗閣方向本身都冇價值,只係分走 6C 客令九巴收少左錢的車......
抗議962B重組
還我962全日服務
castanopsis 發表於 2023-3-7 11:58 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-7 09:48
如果 241X 係過渡,就緊係趁機將 18 改左線先,遲啲抽走 241X 就得,反正大角咀去何文田仲可以漫遊 18。 ...

18少客還少客
至少都有班客真係搭佢來往 何文田 同 大角咀
改完其實無人會咁樣漫遊紅磡,等同直接倒走
如果直接倒走之後,換返啲有價值既嘢返來,咁都尚可以考慮
但新18好明顯會係廢線,咁我覺得就唔值得

老實講,18主要問題係做循環
如果18唔係開循環,而係定點愛民開車落旺角
我覺得客量未必會咁差,始終車程咁短唔會慢過小巴好多
比起18,45明顯更加值得飛走旺角
始終何文田去大角咀,經旺角確實係最快走線,但去長深荔唔係

美孚去荔枝角道有 42,回程有 32。雖然 32 唔知仲留到幾時,但今年 RPP 都仲未見到 32 合 36B。荔枝角道去彌敦道就有 32 去旺角,後半段就有 2。荔枝角道本身近鐵,其實巴士做冇用。連白田同澤安都未有 104 以外的車落彌敦道,其實荔枝角道唔會係

長遠而言,荔枝角道用32/42做,都係唔理想

32如你所講,廢線一條,其實應該同36A/B重組,而重組得就無理由行荔枝角道
42同理,要做返好,就要改一改觀塘山服務範圍,行返長沙灣道

反正42因為 青衣<>荔景、荔景<>九龍城/新蒲崗 問題,飛唔走荔景山
我會想條線肩負曬 荔景山<>長深荔 所有既服務
方便放走 46做油旺特快 同 45做何荃
咁處理會解決到好多問題,做多好多客,但前提係42要行長沙灣道

荔枝角道離地鐵站距離,同青山道/蘇屋差唔多
如果大家認為6/6C有存在既必要,我又唔認為荔枝角道流水,巴士無吸引力
當然荔枝角道本身比起青山道靜好多,但抽走曬啲線唔補位,都係講唔過去

當然你可以話最多客個段有2
但2走線,係有明顯問題
彌敦道去蘇屋,老實講無理由行荔枝角道,尤其隔離有2A做深水埗南北連接
結果班客走曬去搭6/6C

如果拉直2
做 美孚<>荔枝角道<>彌敦道<>尖沙咀 流水
藉機取消6F,放走42/32
然後6C兜蘇屋總站補位
有無得諗?

樓主| 2076 發表於 2023-3-7 12:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-3-7 11:58
18少客還少客

其實以 18 的客量,下年有 241X 的時候,隨時斬都斬得...... 穗禾斬走 80M,替代品全部都係貴左。

18 一日係疏車,一日客量都唔會好。何文田出旺角唔會夾時間搭車,落街去到巴士站,連 ETA 都未必會開,因為紅 van 夠密車,巴士注定只能執雞。去大角咀先會有人開 ETA 夾時間,但呢個已經同 18 係咪定點冇關,反正 ETA 年代都係睇定時間先落樓。咁與其自然消失,倒不如去黃埔同 QE,點都有用過同 241X 鬥重疊。

旺角方面,18 都仲係做到,只不過班客想平就要兜路。45 同 241X 價位先係九巴想收的價錢,因為塞旺角成本太高。45 抽唔抽走旺角,最大問題都係 46 太廢,45 在冇左 41 之後會有用啲,一條線用短車做晒長深荔旺叫做有效益。諗過好多方法放 45 飛旺角,但係咁樣要比荔景山一條密線去旺角,成本效益太差。個人係傾向麗瑤祖堯 cut 剩 30 / 45 算,46 完全唔值得留,倒晒去鐵唔可惜。反而下面荔景山路,未來會有 40B,42 / 46X 都叫做有用,做好 45,加埋小巴,比山上客去荔景山路轉車直飛葵涌交匯處上公路,其實未必做唔過。荔景就點都唔會要美孚轉車站,去得美孚就荔景站落左鐵。但荔景山路有快車去東九龍 (40B) / 九龍城 (42) / 城隧 (46X) 又唔同講法,呢幾個位都係鐵路盲點。

荔枝角道問題,拉直 2 都唔會取消到 6F。6F 最大難題係 QE,以及 $5.2 入紅磡 (九碼不必要,因為可以 BBI 2E)。要重組果架係 6 而唔係 6C。美孚去蘇屋有 2A,抽走 2 蘇屋會嘈冇尖沙咀車。

2 同 6 互換總站,其實一早要做。不過 6 去荔枝角都係要屈返出長荔街,去尖沙咀都係要停青山道補位,去到興華街先至可以轉出荔枝角道。可能咁樣做會拖慢太多盈暉臺的車程,以及有車費差距,先至一直冇做。例如 2A $6.2 做深水埗南北連接係貴過 2。6C $6.2 美孚去青山道都貴過 6 的 $5.4。
抗議962B重組
還我962全日服務
henryfung1515 發表於 2023-3-7 18:05 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-7 07:31
109 比起以前少左咁多班次......
不過何文田邨真係擺唔到,咪泊返愛民總站,雙坑實有位比 1 部 18 泊。再 ...

109本身有食飯車泊何文田,但個位淨係預1部泊。愛民都唔見得有位泊。常樂街本身無巴士站,泊常樂街又要搞一大輪野仲要唔知成唔成功。
1181174166 發表於 2023-3-7 19:16 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-7 08:25
大角咀上何文田,241X 全日之後,中匯街上車返何文田同宜家 18 走線一樣。何文田落大角咀,唔想兜就課金 ...

落得去旺角街市就係貪平仲同你課金?
hellomato 發表於 2023-3-8 10:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-3-7 11:58
18少客還少客

愛民邨總站只要將堆中途站線踢曬出街,
換E21A/B入坑,還剩一條坑,自然就俾到18。

45飛旺角,good idea~45慢大概就係旺角拖累。
睇黎可以改行公主道、太子道西/界限街入返深水埗。
最後何文田落旺角剩18獨市,其實都夠做。
(曾實地觀察,18、41、45往何文田方向,在旺角上下車的人都很少)

然後再執42和46,就有肉眼可見的分工:
何文田去旺角:18
何文田去長深荔+荔景:45(快)
荔景去長深荔:42(慢)、45(慢)、46(快)
荔景去旺角:42(慢)、46(快)
我是一部小小MMC~~~~
1181174166 發表於 2023-3-8 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-3-8 10:19
愛民邨總站只要將堆中途站線踢曬出街,
換E21A/B入坑,還剩一條坑,自然就俾到18。

先唔認搭車南落要行出去現E21A站柱,而且辛辛苦苦調坑,不如拉埋落黃埔/海逸,甚或代替7B紅磡段
 樓主| 2076 發表於 2023-3-9 05:25 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-3-7 19:16
落得去旺角街市就係貪平仲同你課金?

其實有時間去旺角街市買餸的客,都過晒 60 歲,搭 241X 就得......
抗議962B重組
還我962全日服務
1181174166 發表於 2023-3-9 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-9 05:25
其實有時間去旺角街市買餸的客,都過晒 60 歲,搭 241X 就得......

大部分啫,都仲有啲未夠嘅
如果考慮到落旺角,再加埋將來241X發展,依賴241X唔係一個好提議
castanopsis 發表於 2023-3-11 01:52 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-7 12:27
其實以 18 的客量,下年有 241X 的時候,隨時斬都斬得...... 穗禾斬走 80M,替代品全部都係貴左。

18  ...

我唔排除短視既九巴會用241X斬18
但斬完之後,241X就攬住一個無乜客既獨市位過世
條線定位本身模糊同仲有轉營空間,咁做點睇都係不智

宜家問題係旺角一塞車,18就斷纜,然後何文田根本無車,有ETA都無用
如果改雙向總站,至少有個buffer,緊急時亦可以搵17車救,會好過宜家好多
你條新18定位其實仲差過宜家,個啲所謂黃埔QE社會責任,比起宜家既客源,更加唔值得做
所以唔改好過改

旺角方面,18 都仲係做到,只不過班客想平就要兜路。45 同 241X 價位先係九巴想收的價錢,因為塞旺角成本太高。45 抽唔抽走旺角,最大問題都係 46 太廢,45 在冇左 41 之後會有用啲,一條線用短車做晒長深荔旺叫做有效益。諗過好多方法放 45 飛旺角,但係咁樣要比荔景山一條密線去旺角,成本效益太差。個人係傾向麗瑤祖堯 cut 剩 30 / 45 算,46 完全唔值得留,倒晒去鐵唔可惜。反而下面荔景山路,未來會有 40B,42 / 46X 都叫做有用,做好 45,加埋小巴,比山上客去荔景山路轉車直飛葵涌交匯處上公路,其實未必做唔過。荔景就點都唔會要美孚轉車站,去得美孚就荔景站落左鐵。但荔景山路有快車去東九龍 (40B) / 九龍城 (42) / 城隧 (46X) 又唔同講法,呢幾個位都係鐵路盲點。

何文田<>旺角有紅綠小同E21A
其實點都唔可能upgrade班客去45/241X
我覺得用18應付曬啲何文田<>旺角老人家,然後45飛走旺角專心搶長深荔客,更加有效益
45如果飛走旺角,我幾肯定班長深荔客會死等
總好過宜家跟E21A尾就白燒成粒鐘油錢

45/46荔景山段,其實一樣咁廢
45感覺上無46咁廢,係因為何文田有客
如果要留一條,唔覺得45會比46好

荔景山最節省資源既做法
其實係將46啲車倒落6C度,然後拆一半班次做46C,荔景山<>美孚<>西廊<>油旺<>九碼
然後用返42做 荔景<>長深荔

老實講荔景山線,班次密極有限
45就算食埋41啲何文田客,班次頂盡都係15,要做轉車線,都係唔會work

荔枝角道問題,拉直 2 都唔會取消到 6F。6F 最大難題係 QE,以及 $5.2 入紅磡 (九碼不必要,因為可以 BBI 2E)。要重組果架係 6 而唔係 6C。美孚去蘇屋有 2A,抽走 2 蘇屋會嘈冇尖沙咀車。 2 同 6 互換總站,其實一早要做。不過 6 去荔枝角都係要屈返出長荔街,去尖沙咀都係要停青山道補位,去到興華街先至可以轉出荔枝角道。可能咁樣做會拖慢太多盈暉臺的車程,以及有車費差距,先至一直冇做。例如 2A $6.2 做深水埗南北連接係貴過 2。6C $6.2 美孚去青山道都貴過 6 的 $5.4。

其實我又想問,QE去邊度要靠6F?佢地搭返102/6C唔得?
呢啲議員無理要求,一早應該ignore
反而價錢問題影響既人就會多啲
但你都識講今時今日重組,未必會留最平選項
可能都係全世界補個2E既BBI算

2/6對調總站有好多好處,除咗42,其實仲可以順便放走埋32
但同意價錢問題要再搞搞

深水埗南北連接仲有條31B,收緊$5.2
我識人青山道去大角咀都係主要靠佢
加上有2A,呢段理論上唔使點理

反而係 盈暉臺-青山道 呢段想要啲乜
如果睇死無人會搭長途落尖沙咀,其實可能換返條6C俾佢,加一組雙向分段,仲實際
咁6就直接蘇屋止步

如果本身有46C甜頭俾盈暉臺,我覺得佢地會肯受落