hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [配合 700] 建議新巴 722 提速,18 18X 720 A11 改道, ...
開啟左側

[配合 700] 建議新巴 722 提速,18 18X 720 A11 改道,取消 2 18P

brianso198 發表於 2023-3-12 12:20 | 顯示全部樓層

720,722果度,灣仔北拆樓大跌客先講

但都唔係踢走灣碼囉
106116_1023 發表於 2023-3-12 15:42 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-12 00:39
感謝回覆,據我所知,2 因為行車里數同時間,與票價不成正比,所以就算客量唔算差,都錄得嚴重虧損。所以 ...

不成正比是正確合理,因為坐得都係短途,而坐鐵坐短途只係4.7,而家巴士坐短途已經貴過坐鐵。
講生意,佢一程已經做到幾水客,客量又唔係差,又有獨市位,係咪真蝕根本無人知,可能只係藉口。
香港雙向分段唔係全面普及,唔通下下分拆十條八條短途線咩,寧遠一條線仲方便管理。
唔好成日當正每一個乘客都坐全程去計,例子:城巴1、10、電車。一條路線要不斷有客上落先至賺多。

回正題,700號線都唔關耀東QB炮台山灣仔事,同建議重組2、18系、720、722、A11有咩關係?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
cky + 1 + 5 正解,一早都係咁話

查看全部評分

Chelsea FC
James116 發表於 2023-3-12 17:05 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-3-12 02:41
港島區內 A 車 6.5 起跳
4.9 就冇可能

A12阿公岩道分段收費$6.0,存在感=0
cky 發表於 2023-3-13 00:27 | 顯示全部樓層

James116 發表於 2023-3-12 17:05
A12阿公岩道分段收費$6.0,存在感=0

隧巴已收緊 5.5柴灣斜基本上又冇得快

6.0 當然無視

真係為張櫈而俾多5毫坐佢 10分 8分鐘咩...

評分

參與人數 1HugeC +6 收起 理由
James116 + 6 給你一個like

查看全部評分

cky 發表於 2023-3-13 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-3-12 15:42
不成正比是正確合理,因為坐得都係短途,而坐鐵坐短途只係4.7,而家巴士坐短途已經貴過坐鐵。
講生意,佢 ...

我想話
東區比中西區多咁多人
但路就嚟嚟去去都係:
東廊(快線)
小西灣道、柴灣道、電車路(慢線)
最多就係鰂銅之間有電氣道、渣華道(所謂稍為快速)
耀東、愛秩序灣繞道太短,不提也罷

中西區呢?
四幹
干諾道
德輔道
皇后大道
再唔係仲有上山嘅堅道、般咸道、薄扶林道
條條灣仔直通至堅城
快慢任君選擇
選擇已夠多樣化

這也間接造就了東區客對車程敏感度比中西區為弱
頂多就係東廊/電車路間跳來跳去而已
固此,路程相約,但車費差別太大便有所謂
雖然話東區人都會上隧巴線當流水用
6.9 比 8.0 唔差好遠
但幾條隧巴夾埋
班次都好過你架 A11/A12
邊會有誘因同你上架機場巴?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
James116 + 5 給你一個like

查看全部評分

kmb71k 發表於 2023-3-13 23:00 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-3-12 00:07
18X 如果唔改線飛北角,同 700 重疊,就真係死硬,直接同 700 累鬥累,改線搏一鋪好過比善水殺死,順手將 ...

700蜻蜓點水式走線會吸有幾多人會搭真係令人成疑
真係18X分分鐘仲有效益過佢

都係果句
18X飛走北角嘅話
不如殺咗佢好過
飛北角客量肯定仲差過而家

以上回應,是否可行?是否合適?
neoplan720p 發表於 2023-3-14 00:42 | 顯示全部樓層

由路線計劃開始,想去利用或者配合700,已經好錯。
因為本身700呢種走線模式,港島咁細,係唔會生存得到。(夾硬收而家堆線既車,去推人上700就另計)

**
都係果句,
既然肯加14架車落去做700(我就「真心」相信屎水係新加資源),
倒不如正正經經幫720、722、18X呢堆線做個重組,反正認認真真做呢個重組,絕對唔需要加14架車咁多。

而家開左700,
西灣河、鰂魚涌繼續做炮灰,有咩意思?

仲未計筲箕灣所謂賺多左條線出中環,
但其實車程同720根本唔差得遠,
咁又有咩用?

最簡單、最直接既,
係720全日都西灣河上、落公路,飛走太古城,呢到已經對西筲既吸引力有所提升(雖然對愛秩序灣依然無乜吸引力)。

722上繁根本有條件齋做耀、興東落太康街直出,而720P繼續維持現有服務。
非繁就722做耀興東 + 太古城。

最後18X呢件十年前既怪胎(雖然700仲怪過佢唔少),經過咁多年,殺又殺唔到,係最尷尬。
當年如果無18X,720、722自己搞二拆三,已經無乜問題。
而家18X 既客量,差又未差到要取消,好又未好到真係好好做,
仲要照顧一堆騎呢位既客,搞到要改都唔易。(如:北角 -> 中環;港澳 -> 北角繞道特快)

最好既當然係搵到方法將18X 補哂而家722做「QB <-> 灣仔、中上環」既位,
咁720、722就可以安心做太古打後既位。
但搵得18X 來回程停返灣仔,
咁又一定會令到現有既乘客唔happy,
死結也。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| 2076 發表於 2023-3-14 05:52 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-3-12 15:42
講生意,佢 ...

2 收 $4.9 分走原本 $7.7 的 720 722 客,先至比人針對,B2 版咁多消息人士放料,話巴士公司唔想郁佢就冇人會信。

700 唔關耀東QB炮台山事,但係佢分走左 18X 做緊果個北角,所以肯定關 18X 事。同埋大拿拿 14 部車,巴士公司點會咁好心倒車比東區,成個東區網絡乜都唔搞,就好可能攬炒,條 18X 成條吞落肚,然後 720 722 繼續減班,又真係好事?

當然,如果唔想搞 2 咪剩係 722 改雙向,飛灣仔碼頭,盡量爭返 2 的長途客回流,18X 都係要改鰂魚涌特快,同 700 重疊冇意義,上面話 18X 飛北角會唔夠客,所以諗埋入中碼灣碼加返客。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-14 05:57 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-3-13 00:46
我想話
東區比中西區多咁多人
但路就嚟嚟去去都係:

如果東區客對車程唔敏感,720 非繁西灣河客同太古城客的比例,又點解同繁時相差咁遠? 722 又點解東行少客過西行咁多?

所以在有限資源下,先至透過 18X 改路去幫 722 放走灣碼。東廊特快的車隊年年減班,越來越少,如果連 18X 都保唔住,鰂魚涌的服務就只係會停步不前。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-14 06:01 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-3-13 23:00
700蜻蜓點水式走線會吸有幾多人會搭真係令人成疑
真係18X分分鐘仲有效益過佢

700 擺得上 RPP,區議員唔會走去反對,落實基本上都係勢在必行......

我的建議重點只係諗辦法令 18X 在 700 落實之後都仲有生意做,唔駛比人食晒 6 部車落肚。至於 700 值唔值得開辦,其實唔關呢個討論事。如果天降 14 部車比東廊特快,我都唔會走去建議開 700...... 720 全日拆 720P,或者直接開條 722X 比耀東,都比 700 實際好多。
抗議962B重組
還我962全日服務