hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 數學題,101嘅101次係? (更新至Post 9)
開啟左側

[經歷分享/報告] 數學題,101嘅101次係? (更新至Post 9)

關閉 [複製鏈接]
leo_ku 發表於 2023-4-17 13:05 | 顯示全部樓層

樓主| AV296 發表於 2023-4-17 13:14 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-4-17 13:05
唔好玩啦, 紅磡站有一咋人落車, 東鐵又密, 即班上真係easy job。

即班上到,要車頭等先上到,即係金鐘都要行要上8-2嘅,第一班係有人落,但上嘅仲多過落
去到金鐘,你要轉車嘅又唔係即班上到
去中環好少少 (雖然無咩可能啱啱趕到唔使等),去西行輸蝕小小,但東行好多時都要等兩班

以上仲要係沙甸魚嘅情況,即係幾程車都係人夾人,連攞手機都唔得,唔知有無板友視之為"優點"?
咁樣都解釋到點解11月之後,101客量會回升,尤其灣仔同中上環
Ohm 發表於 2023-4-17 14:43 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2023-4-17 13:14
即班上到,要車頭等先上到,即係金鐘都要行要上8-2嘅,第一班係有人落,但上嘅仲多過落
去到金鐘,你要轉 ...

唔明點解你咁堅持紅磡上唔到車
我紅磡轉車轉咗11個月,加埋都無5次即班上唔到車 (當然可能時段上差15分鐘人流就相差好遠)
至於轉車去中環,只要睇扶手電梯下行人流就知道上一班車走咗幾耐,自己研究下啦

clivetock 發表於 2023-4-17 22:09 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-4-17 14:43
我紅磡轉車轉咗11個月,加埋都無5次即班上唔到車 (當然可能時段上差15分鐘 ...

咁「上唔上到車」呢樣嘢有時都好見仁見智嘅,有人見企到埋門口就寧願等下班,有人就算頂閘都搵條罅壓埋去企;仲有咁啱嗰日嗰度門有冇人拖喼,有冇車仔etc都會有影響嘅

anyway,上繁無試過紅磡轉東鐵(通常屯馬轉102/110),但下繁日日搭都冇乜見會展留後好多人,估計上繁唔會太惡劣啩;不過我認為紅磡上唔上到東鐵過海同101多唔多人搭無衝突
THB 發表於 2023-4-22 02:17 | 顯示全部樓層
nate115 發表於 2023-4-13 05:26
101既走線其實都算直接, 雖然睇落好多站條線好長, 但服務既範圍廣, 對西區紅隧/紅土, 中環灣仔紅隧/紅土/太 ...

乘客對101呢類正正經經嘅市區流水線仍然好有需求。
dennis28a 發表於 2023-4-22 02:40 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2023-4-17 13:14
去到金鐘,你要轉 ...

101 客量回升,係全港多人返番工,
同東鐵迫人回流無咩關係。

對比屯馬線通車既疫情前「光輝歲月」,到而家所謂「你好香港」世界,
101/111 系整體跌左成 2 成客,而依班客係一去不返果隻。

試想像下以前幾多人搭 101。

PS:更有趣係,東鐵「沙甸魚」情況係連港鐵自己都高估左。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| AV296 發表於 2023-4-22 08:39 | 顯示全部樓層

Post 9 - 展望及建議 (Part 1)

唔好意思,前幾日比較上,無更新過呢到嘅資料。

而家應該係101客量最低迷嘅時候 - 西港島線、觀塘線影響甚微,但屯馬同東鐵好明顯係勁敵。喺最大對手出場之後,101客量居然無咩打擊,呢樣我諗好多人都好驚喜,因為好多紅隧線都全軍覆沒,而101本身同鐵路都唔少重疊,但而家仲保留到線皇嘅名,繁忙時間 (實際) 仲開緊4-6分鐘,非繁仲開緊10分鐘。無錯,101之前係班班車過百人,前面板友都有講,九龍城已經上唔到車,但就算而家一架車80-90人,其實離"客量差"都仲有好大段距離。

未來嘅101,預計將會跨過低潮,因為佢沿線未來仲會吸到唔少客。先講九龍,
1. 觀塘市中心重建仲未完成,但每班車已經有十幾人返觀塘。到時重建完成,應該多好多人喺九龍區前往觀塘,尤其裕民坊嗰帶。至於過海客嚟講,當italk資深板友主流意見覺得觀塘碌去紅隧慢到趕客,我又有少少保留。香港實在太多懶人,寧願坐耐啲,都唔想行去地鐵站罰企兼轉車,尤其係夏天。601 619 地鐵都大機會要企嘅時候,而101又唔使等車,又唔係慢到離譜,又可以邊shopping邊等車,絕對會吸引唔少唁趕時間嘅人,尤其家庭客/兩蚊客/遊客。同埋唔好唔記得,601 619 地鐵都是要碌北角的。 (補充: 我知市中心塊地流標,但中長期發展嚟講,呢期短期因素就唔好放得太大啦)

2. 啟德北一帶都仍起樓中,除咗稅務大樓/工業貿易大樓,遲啲又有唔少住宅/商場,例如崇光/地下街。作為全條太子道東唯一去到灣仔中環嘅巴士,又係最密嘅隧巴 (就算係非隧巴,都係得1A/27鬥得過),喺屯馬嘅7分鐘營運模式之下,101客量絕對有得升。

3. 土瓜灣雖然舊,但唔少舊樓亦重建緊,10年後可能會煥然一新,尤其地理位置上咁近尖沙咀/旺角,又係維港沿岸。所以未來可能會愈嚟愈多人,亦愈嚟愈有活力,有利101未來嘅客量。但而家香港都無咩地區係成功由”舊區”轉型做”新區”,客量升幅會係點? 有幾多人真係有101唔搭,走去搭地鐵? 我都唔知。

4. 最重要一樣野,西隧8月俾返政府,六幹2025年通車,唔使諗都知死亡交叉同埋紅隧嘅塞車,某程度上會得到大幅舒緩。到時101嘅行車時間縮短,又會抆返一批地鐵客。
5. 唯一威脅在於九龍灣 (德福/淘大/牛頭角道)。呢到而家係客量支柱,但亦相信係人口老化緊嘅地區。佢地將來究竟有幾大需求過海,或者去CBD返工,絕對係未知之數。但九龍灣持續有新樓/新建築落成,帶動人流之餘,或者可以帶動101客量上升。

港島方面,灣仔內街持續有唔少新商業大廈落成,而金鐘中環更加唔使多講,未來又無咩新鐵路,101都唔需要擔心客量會萎縮。至於上環同西環,而家佢地未有大型發展計劃,不過坐得101嘅,都唔太介意速度,西環人可能當佢係有冷氣嘅電車就算,唔係主要客源。
我喺隔離post睇到有人話紅隧線定線大多過時,但我覺得唔少路線,包括101,定線都尚可。上環至九龍灣固然行得靚,但頭尾兩段可執嘅空間都唔大。我以前都以為101入觀塘係浪費資源,但而家發現觀塘一個站客量分分鐘勁過成個西環。而西環嗰一段,如上面所述,係俾啲唔趕時間,或者嫌地鐵太遠嘅人坐;看似運緊凳,但係巴士公司呢一段嘅收入,分分鐘好過797同50M。與其話過時,不如話101流水線嘅定位做得好,或者好有效地,將架100人嘅車去服務200人。

樓主| AV296 發表於 2023-4-22 08:45 | 顯示全部樓層

Post 9 - Part 2

但係咁唔代表無空間執,尤其係同111。依營運狀況,我覺得可以分成上繁、下繁、非繁去執。嗱嗱嗱,我打咗咁多字,我諗唔使擺F1啦掛,反正我F1開新po,又會俾人話呃分。但係恕我無咩創意,唔能夠好似資深板友咁,諗到41兜九龍塘上葵涌,或者98C拆10條線嗰類咁有前瞻性嘅建議。以下係比較平實少少嘅建議,各位資深板友大大有咩不滿,懇請手下留情,千祈唔好留句”垃圾不如”就走人。

上繁方案1:
*可以考慮將X101代替101牛頭角道服務,淘大下站紅隧,港島段行101灣仔至中環,再直飛堅尼地城/上環止步,7-9am 每12分鐘一班,收101X價。
*101短至坪石,行觀塘道、彩霞道調頭,停啟業邨後返返原線。預計新101同111總站去富豪東方酒店時間差唔多,而沿線塞車位又唔多,咁兩線就可以10分鐘一班梅花間竹咁開,土瓜灣又可以享受5分鐘一班嘅聯合班次。
*101坪石調頭好似好癲,但重點係啟業邨起載。我有諗過擺彩福/啟業開,但夠位擺咁多車嘅總站,似乎得坪石 (一係就九廠私去啟業邨起載)。咁就可以俾牛頭角人經啟隧直飛紅隧,中間又有聯合班次。

*當然,保留幾班101X,紅隧後行告士打道同干諾道中,直飛上環。但最好停一停港澳碼頭,跟26號入皇后大道西。修打蘭街先係最多人,101X而家唔停,咁唔怪得唔夠客。

上繁方案2:  

*X101觀塘行到采頣花園,直飛紅(類似5X)。

*101坪石開,下一站采頤花園;預計比111快5分鐘,所以兩架車10分鐘一班一齊坪石開,就做到聯合班次。

*想再聯合得好啲嘅,坪石版101可改告士打道,去到中環先入內街,咁分流灣仔中環客之餘,又可以拓闊新客源 (灣北),又唔使擔心聯合到站。

*九龍方向嘅101X,本質上同258X X6C 55差唔多,都係返工線,咁最好就行觀塘海皮,同埋獨立編號。

*而九龍方向101,建議部分車彩虹止步,部分車經牛頭角道入觀塘。咁上繁觀塘就釋放大量quota,到時78x又好,33又好,6D又好,大家唔使爭,齊齊加班入觀塘道,皆大歡喜。

可能大家會問,如果最後兩車聯合到站,咁有咩用? 答案就係,就算真係唔成功,起碼唔會衰過現狀,橫掂而家都係咁嘅樣。

下繁(5-8pm) 101分做兩線:

*一條 (101X)堅尼地城開,碌到港澳碼頭先飛去紅隧,然後停九龍區各站

*一條 (101) 港澳碼頭開,同111聯合班次,紅隧/山谷道後,經啟德隧道、九龍城天橋,直達譽港灣。港碼兩條線,即使疏到開12分鐘聯合班次,觀感上俾人感覺都係6分鐘一班,依然頻密。

*新101X服務到多人嘅東邊街/港澳碼頭,就算拉疏至12-15分鐘一班,依然會多咗客,因為101X實在快太多。而港碼版101提速,即係又有藉口加價;而111亦趁機拉疏,兼且唔再出現拖卡,整體上應該減到車,巴士公司亦會好開心。

一定有人問: 咦,101/111下繁係唔同公司喎,點算? 我嘅見解係,兩巴應該意識到下繁唔同公司嘅問題,會為咗upgrade班客兼收車,寧願重新傾過時段,務求某個時段可以獨市。呢個方案提供一個誘因,俾兩巴協調一下。

至於非繁,101/111大致都係同時段同公司。時間表上可以執一執,例如兩車都係12分鐘一班,但101比111早2分鐘開。因為堅尼地城至林士街係21.7分鐘。假設111 港碼去林士街要2分鐘,咁101咪可以比111遲6-7分鐘到林士街囉。咁就自然整到個聯合班次。個問題係,兩車有幾大機會變成聯合到站?

統計學上,我將問題改做: 101有幾大機會,同111相隔唔夠一分鐘到站? 即係話101有幾大機會,堅尼地城至林士街係少過16.7分鐘,或者多過26.7分鐘? 呢樣就係normal distribution出場嘅時候:  

有14%嘅機會拖卡,其實唔大。當然,呢啲咁theoretical嘅野,實有資深板友出嚟話 “你覺得現實真係咁簡單? 西區分分鐘塞過紅隧” 或者 “咁樣都計到嘅,咁全香港所有巴士都聯合到啦” 云云。我當然覺得以上數據未足以反映現實,但統計學就係咁樣,無可能考慮哂所有野,惟有用數據模擬現實。呢啲數字某程度上都反映緊實況,如果咁都要俾人鬧,咁全世界所有研究都即刻作廢。我純粹只係想show一下,聯合班次唔係唔可能。

FBI2 發表於 2023-4-22 08:53 | 顯示全部樓層
101最佳出路,就係維持原狀,現在雖然都跌2成客,但收視仍然偏高,也不須再進一步減班.

反而101X我覺得已沒必要再加班或改善,搭得101,都唔係志在趕時間,而101X得繁時有需求. 至於西區,已驗証左,單靠做西區客必死,我都唔明點解呢區既人唔鐘意搭巴士.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| AV296 發表於 2023-4-22 09:04 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-4-17 14:43
我紅磡轉車轉咗11個月,加埋都無5次即班上唔到車 (當然可能時段上差15分鐘 ...

首先多謝師兄分享紅磡站上車嘅經驗
我呢幾日都有用東鐵過海,或者我分享下我嘅經歷:
7-8點 完全無問題,可以即班上車兼且揀車尾靚位
8-9點 一係揀車頭/中間,一係等下架,因為車尾嗰度太多人

我唔係要"堅持"咩野,我都無話到師兄你"堅持"紅磡即班上到
但希望你可以明白,我地呢班普通乘客無你咁醒目,有套繁時上車嘅攻略,然後落到金鐘可以一眼關七,分析幾條扶手電梯再衝上去轉車 (我唔評論後面,因為比較少以中環為目的地)
或者咁講,"返工已經夠煩啦,搭個地鐵啫,使唔使搞咁多野呀,你上唔到,轉車轉遲咗,會遲好多咩? 俾你咁好彩上到都唔會坐得舒服啦,連手機都拎唔到" — 當然係因人而異,有啲人覺得為咗三分鐘,值得咁做

老實講,齋睇車程,港鐵係有優勢(我用一般乘客嘅19分鐘嚟計),但乘客都會睇其他野㗎嗎,所以喺我#40都有講,101客量回升,而且唔係1/2個咁小,我純粹主觀覺得東鐵客回流係一個主因

不過無論如何,都多謝師兄分享,幫手促進一個有質素嘅討論