hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 40 延長至將軍澳工業邨,40B 全日,重組 38 / 290 ...
開啟左側

建議 40 延長至將軍澳工業邨,40B 全日,重組 38 / 290 系列

樓主| 2076 發表於 2023-5-3 19:51 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2023-5-2 16:38
38早繁版, 昌榮路上橋飛晒屏麗徑葵俊苑同葵芳邨, 完全唔做大連排, 真係唔該晒
同埋行和宜合道真係可以5分 ...

葵俊苑會繼續停,所以業成街做大連排近青公果面,葵俊苑做 KCC。至於大連排(南)金龍果邊,就係 40 去做。屏麗徑就有 42C,甚至打磚坪街過天橋都仲做到。

40 的確係疏車左好多,但黃大仙係有 290 系列幫手,而且 38 都仲停到葵俊苑,本身 38 亦都係新葵興花園下一站就智芳街,所以唔會話好大影響。

另外就係行和宜合道但係飛昌榮路天橋,5 分鐘兜得晒。

如果話開 40P 早繁,其實咪一樣係 38 42C 交數...... 本身 38 42C 早繁去葵涌已經長期脫班開唔到表列班次。
抗議962B重組
還我962全日服務
fly831 發表於 2023-5-4 00:52 | 顯示全部樓層
首先, 我係睇錯左樓主建議既38都仲停葵俊苑, 但樓主你建議既38唔係飛晒成個葵芳, 葵涌道後經葵益路智芳街上葵盛?

如果上昌榮路天橋落葵涌道, 停葵俊苑要喺落橋位短距離CUT兩條線埋站, 加上個長著既白鴿籠, 繁時似乎係幾危險下

至於兜和宜合道3站上橋到葵俊苑, 5分鐘行得晒我係好有保留, 唔停站其實都未必得

最愛猛男
dcyw 發表於 2023-5-4 09:54 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2023-5-4 00:52
首先, 我係睇錯左樓主建議既38都仲停葵俊苑, 但樓主你建議既38唔係飛晒成個葵芳, 葵涌道後經葵益路智芳街上 ...

假如新38改停最前方的葵俊苑分站(即現時往葵芳站路線的一個),還算有可能。

至於經和宜合道及昌榮路天橋,要5分鐘到達葵俊苑,如你所說真的很有保留,清晨人少車少的時候,乘小巴就算滿座不用再停站上客,其實普遍都要4分鐘才走完大隴街至昌榮路一段和宜合道,更何況是巴士需停站上落客加上日間人多車多。
 樓主| 2076 發表於 2023-5-4 13:32 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2023-5-4 00:52
首先, 我係睇錯左樓主建議既38都仲停葵俊苑, 但樓主你建議既38唔係飛晒成個葵芳, 葵涌道後經葵益路智芳街上 ...

建議係飛走葵芳,葵俊苑之後轉右經葵益路直上葵康苑,以節省資源。

落橋連 cut 兩線,其實空間好充足,296C 日日都連 cut 三線停富豪東方酒店,果度的距離短好多,視野亦都難睇過大直路的葵涌道好多。

至於經和宜合道行車時間延長的問題,本身業成街落去葵俊苑,38 要行 5 分鐘。參考 36B 業成街去和宜合道運動場的行車時間,36B 要行 10 分鐘。呢度就係 5 分鐘差距的估算。

未計 38 和宜合道轉左支燈的綠燈時間實際上係長過轉右上梨木樹好多的。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-5-4 13:34 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2023-5-4 09:54
假如新38改停最前方的葵俊苑分站(即現時往葵芳站路線的一個),還算有可能。

至於經和宜合道及昌榮路天 ...

其實只係早繁入葵盛方向先兜,其餘時間推返班客坐 40P。

延長大連排客 5 分鐘 (葵康苑打後因為 38 飛葵芳,所以唔會慢左),但係成個和宜合道工廠區都有 38 超密車返工,受惠乘客係多好多,而且九巴亦都唔駛加資源去做。
抗議962B重組
還我962全日服務
dcyw 發表於 2023-5-4 15:50 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-4 13:34
其實只係早繁入葵盛方向先兜,其餘時間推返班客坐 40P。

延長大連排客 5 分鐘 (葵康苑打後因為 38 飛葵 ...

其實我對38路線上的改動沒太大意見,純屬個人經驗而提醒一下在日間時段,單是途經該段和宜合道,連同上落客不會是5分鐘那麼短時間。
Ricky403 發表於 2023-5-7 16:49 | 顯示全部樓層

40主要客源其實係荃灣,葵涌客量下繁東行以外都好肯定係呢組線入面包尾,美孚長沙灣繁時比較多客但非繁都偏少
雖然都知而家個價位同路線組合幾難令九巴甘心大幅加強服務,但係荃灣上車停葵芳同美孚長沙灣都照坐,明顯班客介意車錢多過速度

將佢併入290E再加價到$11.3,平車優勢消失,有啲擔心會同33B/紅小搞到多敗俱傷,弄巧反拙
甚至西約朝早40同234C/D以致觀麗紅小特車併存啲時段,都各有擁躉,40服務水平係唔好但未到非改不可
感覺上290E理應成為首批行全段六幹嘅巴士線,非繁無客咪兩繁對開囉
.
JF6839@88K 發表於 2023-5-8 15:29 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-1 06:40
60 分鐘一班。興芳路上車的買餸客,去上段或者去葵盛東多啲,搭 47X 都仲得。下段主要係社區設施,行唔到 ...

32H大荔頭車0930
但係智芳街上葵盛嘅客源包括學生
38而家咁嘅班次,朝早上到葵盛都係會頂閘(利申:唔係假頂閘)
如果只係用32H同埋閣下建議嘅34,又可否應付呢班人?
除非開返幾班起載,否則葵芳唔單止冇咗密車上去下段,仲會變做塞爆37/47X
龍年熱烈慶祝非繁再冇直車來往又一城同禾輋
fly831 發表於 2023-5-9 14:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-5-7 16:49
40主要客源其實係荃灣,葵涌客量下繁東行以外都好肯定係呢組線入面包尾,美孚長沙灣繁時比較多客但非繁都偏 ...

小弟睇法有D唔同
荃灣去東九, 40係最老牌同最平但係最慢(當然相對以前已經快左好多), 近年多左咁多線揀, 其實都唔係必然選擇

但美孚長沙灣來往東九既特快, 其實係全日都出到客, 係衰在長沙灣經常塞車攪到班次不穩累事

最愛猛男
Ricky403 發表於 2023-5-9 19:16 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2023-5-9 14:00
小弟睇法有D唔同
荃灣去東九, 40係最老牌同最平但係最慢(當然相對以前已經快左好多), 近年多左咁多線揀,  ...

40所謂嘅慢都要睇同乜野線比較
紅小就實無得鬥,人地最高可以郁啲80-90,又千色店一站到九龍灣,巴士做唔黎
鐵其實非繁都差唔多,荃灣站去觀塘站都要大約38分鐘起,40眾安街去觀市都做得到

33B係會快40少少嘅,大河道起計5分鐘左右,但有車先算
兩者個班次係鬥緊疏,好嘅話就仲有啲機會聯合到,唔好彩就一齊黎一齊走扯貓尾

33就九商專線,真係入九商會比40落車再行入去快好多好多,可惜非繁客源少
停完九商嗰三支燈去到勵業街,就只係去citibank嗰邊比40快啲
33做緊嗰截觀塘就係笑話黎,之前都實測過,講緊搭40開源道落同33觀碼落行番入去係一樣時間
.