hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員透露X42C增設星期六、日、公眾假期服務消息 ...
開啟左側

葵青區議員透露X42C增設星期六、日、公眾假期服務消息

KC8249 發表於 2023-10-2 11:38 | 顯示全部樓層

Togepi 發表於 2023-10-2 13:37 | 顯示全部樓層

1. 42C而家由青衣坐到東九龍嘅客其實都慘, 又要經荃富街、又要上山, 但同時2.42C真係唔大可能飛到呢啲地方, 山上一來多東九客、二來我都見過放學時間42C頂閘載學生落山(喺華員邨站), 一嗰點叫做仲有38同40P, 但二嗰點只要啲學生係去荃富街/青衣島, 42C係基本上冇可能飛荃富街+山上

認同青衣島需要特快去東九嘅巴士服務, 尤其是青衣南呢啲搭鐵會比較麻煩/輾轉嘅地方, 所以我都認同X42C喺繁忙時間係需要加強服務。

但其餘一啲X42C嘅服務時間, 冇錯車程係一定比42C快, 但X42C等車時間隨時已經可以抵消所有優勢, 所以最理想當然係X42C非繁都加班, 而同時42C唔減班。

只可惜有時係要現實啲, 車就係咁多, 若 X42C要非繁加班, 42C基本上減班係99.9%會出現嘅事, 九巴係唔會為非繁嘅X42C天降資源。反之, 若X42C唔加班, 42C至少有機會可以完全唔使減/唔使大減,
42C做到嘅係東九-山上、山上-荃富街、山上-青衣、荃富街-青衣, 甚至做到青衣區內嘅生意。但X42C做到嘅就只有青衣南-東九、青衣中-東九較特快。所以以非繁嚟講, 保42Ckeep X42C 現有班次驟眼睇係效益較大…

但我要重申: 最好當然係X42C全日加強但42C唔使減

另外, 星期六、日呢啲假期就兩條線拉平均少少都唔係唔好
中四嘅小刺蛋 ;p
kmb71k 發表於 2023-10-2 17:00 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2023-10-2 13:37
1. 42C而家由青衣坐到東九龍嘅客其實都慘, 又要經荃富街、又要上山, 但同時2.42C真係唔大可能飛到呢啲地方 ...

當年九巴想一條線做晒青衣同荃灣
咁42C兜完青衣咪出熊貓酒店後上青山公路當做咗荃灣
然後隨住290系開辦+40改行龍翔道後
42C荃灣需求略為減低
以上回應,是否可行?是否合適?
kei_hk 發表於 2023-10-2 17:41 | 顯示全部樓層

Togepi 發表於 2023-10-2 13:37
1. 42C而家由青衣坐到東九龍嘅客其實都慘, 又要經荃富街、又要上山, 但同時2.42C真係唔大可能飛到呢啲地方 ...

真係加強X42C﹐同時又減42C班次﹐首先要處理X42C青衣唯一唔到的區域。

我就唔介意X42C唔直接兜去此區域﹐但應該提供免費轉乘其他路線做接駁。

乜都唔做﹐這個區域就係成個島唯一的輸家。

tommy14D 發表於 2023-10-2 18:11 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-10-2 17:41
真係加強X42C﹐同時又減42C班次﹐首先要處理X42C青衣唯一唔到的區域。

我就唔介意X42C唔直接兜去此區域 ...

跟948啦
1234567 發表於 2023-10-2 18:17 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2023-10-2 18:11
跟948啦

可以拉埋去青衣站
kei_hk 發表於 2023-10-2 18:24 | 顯示全部樓層

問題係﹐X42C 對於長安來講﹐係唔會比42C快的(以淨行車時間)。
就算跟 N241的走線﹐青衣村>長安>長亨﹐都難以快過42C。

X42C 兜入長安﹐948的走線就即係代表長亨無左條總站線﹐N241走線法就長亨的行車時間增加﹐時間優勢減少。

完全係兩難局面。

所以﹐X42C 保留現時走線﹐提供 44M/43B/41M 等路線﹐提供免費轉乘去長安﹐已經交到功課。
唔好忘記﹐X42C 係貴42C $1的﹐唔係太多人唔介意付多 $1的。(現時更加要額外車費返回長安)

ATH1 發表於 2023-10-2 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-10-2 18:24
問題係﹐X42C 對於長安來講﹐係唔會比42C快的(以淨行車時間)。
就算跟 N241的走線﹐青衣村>長安>長亨﹐都 ...

長安搭返42C咪得囉,駛乜要補償?
WN4156 發表於 2023-10-2 19:02 | 顯示全部樓層

仲有其實荃灣同北葵都係輸家。有一日係大窩口等車,40埋站冇人上,反而有條龍特登上2分鐘後42C,係有相當多荃灣人仍然首選42C
WR309 發表於 2023-10-2 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層

我諗家陣唔係紅鬼唔想做,整BBI綠小反哂艇
但綠小又唔知自己整服務差,長期尾車都可以冇埋
不過如果整BBI,大把綫可以殺,最少殺41M,第2條會係43C

X42C要做到皆大歡喜嘅改動,只有好似948E咁行,
但咁大個機鐵站,出到幾多客會係疑問