hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 港鐵有冇計畫開西九龍站預留月台(月台1-3、19-22)? ...
開啟左側

[中國大陸] 港鐵有冇計畫開西九龍站預留月台(月台1-3、19-22)?

CR400AF-1006 發表於 2023-11-24 10:46 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-11-24 10:07
咁一日有冇16萬飛可以賣出街?

假設週未有80000客,開大約180班車,即係平均每個班次有400幾人坐,而一 ...

其實依家好多短途客都要轉車,所以短途客個乘客量其實有水分,反而長途就真係低估
巴士的膠 發表於 2023-11-24 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2023-11-24 10:46
其實依家好多短途客都要轉車,所以短途客個乘客量其實有水分,反而長途就真係低估
...

咁重有慳「廣州南附加費」嘅客要轉車,轉都唔一定係長途客,光明、慶盛、坪山都係多數要轉車。

只係答緊樓上話個上座率唔好嘅問題。
kt241 發表於 2023-11-24 13:13 | 顯示全部樓層
對牛彈琴
客係因 車係果
冇咁多客就自然冇咁多車,咪唔使咁大地方囉
巴士的膠 發表於 2023-11-24 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層

kt241 發表於 2023-11-24 13:13
對牛彈琴
客係因 車係果
冇咁多客就自然冇咁多車,咪唔使咁大地方囉

唔好話鐵路,巴士都大把線頂閘留後啦,唔加車條線個客量當然頂頂唔可能再上升。繁忙時間出門口返工上唔到亦唔會因為你頭車仲有位而坐頭車去公司門口等開門。

而自高鐵開咗到依家,似乎都係不停加車(尤其長途、跨線),真係無客唔通仲加?
kei_hk 發表於 2023-11-24 16:42 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-11-24 15:53
唔好話鐵路,巴士都大把線頂閘留後啦,唔加車條線個客量當然頂頂唔可能再上升。繁忙時間出門口返工上唔到 ...而自高鐵開咗到依家,似乎都係不停加車(尤其長途、跨線),真係無客唔通仲加?

只要軌道有足夠的容量空間﹐特別係廣州至香港之間。

時間表/人手/列車又編排配合到﹐以廣州至深圳之間做總站的長途車﹐點解唔拉埋去香港?

直接好處有2個 :
1. 香港有直接長途車去更遠/更多的地方。
2. 變相增加短途車的機會(如果安排廣深之間停站)

間接地﹐國內長途客多左一個方便來香港的方法﹐當係大陸送班人來港﹐振興香港囉。
雖然﹐唔少香港人口中唔太歡迎國內同胞。
但現實D講﹐大陸人又真係可以振與到香港市道。
真係坐長途高鐵來港﹐正路就唔會係平價旅行團﹐會係有一定真消費能力的客﹐未必係一件壞事。

s3n370 發表於 2023-11-24 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-11-24 07:53
唔好話鐵路,巴士都大把線頂閘留後啦,唔加車條線個客量當然頂頂唔可能再上升。繁忙時間出門口返工上唔到 ...

其實有需要時,現有配置都仲可以應付更多嘅人同列車。
遠遠未去到要動用預留月台。
Ricky403 發表於 2023-11-27 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-11-24 15:53
唔好話鐵路,巴士都大把線頂閘留後啦,唔加車條線個客量當然頂頂唔可能再上升。繁忙時間出門口返工上唔到 ...

咁其實有臨客呢樣野嘅
等於巴士堆時間表外加班車

不過分帳上面搶鐵自己開落黎進港都係益龜
咁佢咪自掃門前雪懶得救港段
巴士的膠 發表於 2023-11-27 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-27 12:33
咁其實有臨客呢樣野嘅
等於巴士堆時間表外加班車

進港車其實都可以跟返上面咁排圖,部分班次係週未先開行。

如果龜真係想做,一定可以買車做,問題係龜個專營權係有時限,你揼錢落去都可以係起咗第二個中環摩天輪出嚟,為人作嫁。

另一方面,加進港車都要海關入境配合,增加個容量,咁大陸當然唔會突登搞,大陸自己車源都唔見得好鬆動,真係多人時間都救咗自己堆線先。
HU6455 發表於 2023-11-29 10:51 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-11-24 16:42
只要軌道有足夠的容量空間﹐特別係廣州至香港之間。

時間表/人手/列車又編排配合到﹐以廣州至深圳之間做 ...

都係重覆番個原因!!

長途車MTR唔想做, 因為越短MTR先搵得越多錢
長途車大陸唔想做, 因為一要落香港, 搵少左錢之外仲要被MTR規限呢樣果樣, 非常麻煩!
大陸表示深圳延長落香港倒不如用部車跑多轉廣州南好過, 起碼79蚊人仔全都係自己袋

所以基本上, 大陸季節性既調圖, 都好少可係香港車上有重大變動

另外仲聽講話, 香港段係唔夠電行咁多車, 所以當年通車第一日, 高壓電就出左事, 依家都好似唔比D車香港段用full power

s3n370 發表於 2023-11-29 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2023-11-29 02:51
都係重覆番個原因!!

長途車MTR唔想做, 因為越短MTR先搵得越多錢

如果出佐事至今都要維持限制,即係港鐵無維修,中間仲要因為武肺停運佐以年計。
又或者設計/建造出佐問題,而無趁停運期間補救?
咁樣仲唔係阻礙郭家大焗蓉入大湾区搞薳對抗?仲唔見夷織布揭發出嚟腳鞍髮侍候?

而事實上香港段設計營運速度得果200kph,出入站個彎又因為急而限速。
駛鬼開full power。