hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Where dreams are destroyed] Korean Air B777: HKG - ...
開啟左側

[Where dreams are destroyed] Korean Air B777: HKG - Seoul/Incheon

樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-18 09:02 來自手機 | 顯示全部樓層

yuenpo 發表於 2024-1-17 14:50
坐過唔少 UA 744 過太平洋的勇士揮手

當年UA批744 在 2006-2009 期間做翻修 (時間唔肯定,記憶中當年係 ...

近年航空公司 update 經濟艙座位,都係不外乎換 slim-line 座位、加大 IFE screen(and/or 轉高清螢幕)同增加 density

新 product 一般都係 AVOD 較新但座位舒適度不及舊時 "大班椅" 款式,唔少 777(及 ANA B788)更加牽涉每排加多一個位;如果有得揀機型及新/舊 product,好多時都有取捨
 樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-18 09:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-1-17 23:46
因航基本上其實餐飲都表現穩定,係穩定地差咁解啫
對於之前2咗飛咗幾轉UK-HKG嚟計,表現穩定到至少成年冇 ...

一間管理得宜的航空公司,係唔應該一句 "餐飲唔係我地強項" 就不思進取
不過 CX 喺香港入面接近無競爭,港龍已摺, 港航、快運、大灣區定位接近 LCC,亦無任何長途航線,香港 O&D 而要 FSC 直航,只得乖乖比錢 CX

咁早餐食物變化就不及另外兩餐,西式早餐要改都係煙肉 / 香腸、炒蛋 / 奄列、薯角 / 薯餅 等嘅分別,中式就通常都係唔同配料嘅粥同炒麵 / 米粉;亦無見過 CX 經濟艙供應 pancake、bread pudding(甜品主食)或蘿蔔糕、腸粉(香港特式食物)
如果 CX 想打破呢兩個萬年早餐,建議可以改派月光寶盒作為長途機早餐(參考 LH 的 cold breakfast),比到新鮮感乘客們又可以 cut cost,一舉兩得~

不過 ex-LHR 個餐牌隔咗一年都唔轉,真心極不理想,如果係喺英國留學(中學)一年搭 6 個來回,應該會食到厭;正常一季點都會換一次 menu,部份航空公司更加會一個月轉一次
 樓主| Waiyin12 發表於 2024-1-18 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-1-18 01:43
又講開 744

自從 KE 2012 年開始將 A380 投放 ICN-LAX 航線後,有一段長時間,每日兩班不停站 ICN-LAX  ...

我以前一樣對 747 無太大好感,覺得有一個(未有能力上去)的上層,但又唔係全雙層客機,望落無 A330, B777 等單層客機順眼;加上 747 下層經濟艙注定係 3-4-3,窗口、路口位比例較少

係到近期 747 退役潮,加上開始對各款客機認識多咗,知道 "空中女皇" 由來,但到今時今日好可能為時已晚...

而家 LH 應該仲有多過一條 ex-FRA 美國航線用緊 B747-400 執飛,唔知閣下難唔難搭到?
而且 A359 都未必係一件壞事,美國本土搭到 A350 系列的機會都相當有限(btw 今個月尾會有 JL A35K 首航 HND - JFK)
Fuk19805 發表於 2024-1-18 17:33 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2024-1-18 09:39
一間管理得宜的航空公司,係唔應該一句 "餐飲唔係我地強項" 就不思進取
不過 CX 喺香港入面接近無競爭, ...

一間管理得宜的航空公司

CX都唔算係管理得宜啦,玩到crew爆鐘冇機師飛要cut機、飛機解凍解唔切、為咗追On time performance直接唔上F客嗌咗嘅餐、為咗塞多啲Y客格硬係A321neo到塞31寸,應該真係得因航可以連中幾元

PS 因航呢個名源自「因管理不善而......的國泰航空」,冇理由唔知呀
IG: mhlam307_photospam
brianso198 發表於 2024-1-18 19:19 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-1-18 08:55
787 定位較適合航程長但 loading,多係二、三線城市,一向都唔切合香港的定位;本身 HKG都係相當高 loadi ...

787我坐得最多係BR

長途機既話2次388一次359一次77W
2076 發表於 2024-1-19 15:45 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-1-18 08:55
787 定位較適合航程長但 loading,多係二、三線城市,一向都唔切合香港的定位;本身 HKG都係相當高 loadi ...

反而自己疫情前成日搭 787 搭到怕怕,一來係 VS HKG-LHR 長期最平,二來有好多 HKG 的 fifth freedom 都係 787,自己都搭過 ET HKG-NRT。
抗議962B重組
還我962全日服務
s3n370 發表於 2024-1-19 21:05 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-1-19 07:45
反而自己疫情前成日搭 787 搭到怕怕,一來係 VS HKG-LHR 長期最平,二來有好多 HKG 的 fifth freedom 都 ...

繼VS唔做香港線之後,BA都downgauge到用788/789飛香港。

唔好話對比起疫前VS一班346,BA兩班388+一班77W先,
疫情期間VS某D日子都有兩班,BA都仲用77W+Dreamliner。
CX就算今日仲keep到用77W,但係班次都縮佐。
KV8948 發表於 2024-1-19 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-1-19 15:45
反而自己疫情前成日搭 787 搭到怕怕,一來係 VS HKG-LHR 長期最平,二來有好多 HKG 的 fifth freedom 都 ...

本人最唔鍾意坐787 econ,因為窗口位走廊位都有個AVOD box頂腳,其他機型都搵到位收納唔知點解787做唔到
2076 發表於 2024-1-19 21:09 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-1-19 21:05
繼VS唔做香港線之後,BA都downgauge到用788/789飛香港。

唔好話對比起疫前VS一班346,BA兩班388+一班77W ...

CX 都大部分日子開 5 班去 LHR,加上疫情後 MAN 係加過班,雖然冇左 LGW,運力都唔係少過以前好多,尤其是 CX 都係 2018-2019 先換 3-4-3 77W。
BA 的確係縮左水,加上冇埋 VS,直航價錢都一直偏高,而家最慘係連轉機都貴 (假設唔經中国),好多時價差係少到要含淚比多少少揀 CX 直航。
抗議962B重組
還我962全日服務
s3n370 發表於 2024-1-19 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-1-19 13:09
CX 都大部分日子開 5 班去 LHR,加上疫情後 MAN 係加過班,雖然冇左 LGW,運力都唔係少過以前好多,尤其 ...

BA嘅long haul fleet普遍premium heavy,
印象中疫情期間,BA嘅77W Door 4前都仲有堆Y位,
今日得番Door 4 - 5係Y位。
CX嘅經濟艙座位比例高一截,要經濟實惠嘅直航真係只此一家。
無幾耐之前先至提過CX開緊英國 - 歐陸 - 香港呢個offer,
或許都睇到歐洲線難撈。

講開3-4-3 abreast,國泰777咁改都係跟大潮流。
當然無3-3-3咁闊落,個人黎睇其實係可以接受。

睇番舊陣屎嘅seat map,CX連Tristar都夠膽死裝3-4-3 abreast,請問有冇師兄體驗過呢?