hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴2號線班次
開啟左側

[問題] 嶼巴2號線班次

kitarolo 發表於 2024-3-10 18:44 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2024-3-10 11:27
但船設有洗手間,這是鐵路及巴士車廂沒有的

如果呢個問題咁Critical
即使嶼巴2改成船開前10分鐘
抵碼頭/船到後10分鐘從梅窩開
都無用,因為乘客都要用碼頭內或
鄰近的洗手間,從而錯過車/船
 樓主| kbh 發表於 2024-3-12 19:05 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2024-3-10 18:44
如果呢個問題咁Critical
即使嶼巴2改成船開前10分鐘
抵碼頭/船到後10分鐘從梅窩開

DEP
ARR MUL

10,50
15(往長洲)

15(往坪洲)

10,50
0(經芝麻灣往長洲)

20(往坪洲)

10,50
0(經芝麻灣往長洲)

20(往長洲),30(往坪洲)

10,40
15(往長洲)

30(往坪洲)
11果班要提早30分
12同16提早5分
17早10

一至五
提早4班既開車時間,等船就唔超過20分鐘
絕對夠時間去廁所

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
kitarolo + 2 + 10 真心建議送俾嶼巴參考

查看全部評分

樓主| kbh 發表於 2024-3-13 11:33 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-10 11:14
又咁講,唔講船期呢個問題,1、2、21呢三條線平日時間表都叫做合理地比到大嶼遊搭客穿梭梅、昂、大澳三地 ...

見呢D碼頭線(1,2,3M)返工返學買野嘅流水客,尤其是貝澳上落嘅唔少。 似乎呢D巴士線傾向就番居穿梭嶼南嘅習慣

如果咁執,會否搞到平日中午到1800時段
為咗就船
變成梅窩<>貝澳<>散石灣出現聯合到站?
slsso 發表於 2024-3-16 15:28 | 顯示全部樓層

其實2號枱面係45分車程
枱底其實係30分全程

你計返就知班次係夾船期
alsonchc 發表於 2024-3-16 22:58 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-9 10:48
多謝分享
諗深一層可能都冇諗過就橫水渡,始終呢班客係極少,2號都只係得深屈路口打上係梅窩獨市,可能變 ...

旅遊穿梭都可以夾船期架大佬....擺明無心做....
理性討論+互相尊重
alsonchc 發表於 2024-3-16 23:06 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2024-3-16 15:28
其實2號枱面係45分車程
枱底其實係30分全程

平日班次一半點計都夾唔到船期...
其實2仔仲有需要嗎? 上寶蓮寺夾姜山轉21 23難度喺邊?

理性討論+互相尊重
miklcct 發表於 2024-3-16 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層

其實不如2加返晒分段,1同2做聯合班次好過,每若干班船就開1班2,其餘開1。。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
alsonchc + 5 英雄所見略同

查看全部評分

kitarolo 發表於 2024-3-17 05:55 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2024-3-16 23:06

由於1,23仍未批准用雙層載客
有啲班次都唔係咁易喺中途登車
Ricky403 發表於 2024-3-18 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2024-3-16 23:06

你回緊嗰層咪話樓主係計多咗時間所以有夾唔到船嘅錯覺囉🤭
至於2號平日日間30分鐘跑唔跑得完就再研究
呢一刻ETA係預35分鐘

咁原先送船尾等40分鐘嗰三班車其實只係要等5-10分鐘
反而原先等30分鐘嗰兩班趕唔趕到船就有疑問
 樓主| kbh 發表於 2024-3-19 15:40 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-3-18 13:42
你回緊嗰層咪話樓主係計多咗時間所以有夾唔到船嘅錯覺囉🤭
至於2號平日日間30分鐘跑唔跑得完就再研究
呢 ...

時間表

時間表

所有船到岸時間乃基於新渡輪網頁,以最長航行時間計算

1100果班(2)明顯係上岸送車尾

1150星期六果班:理論上船客搭1130果班

1330,1350
估就車長食飯搞到咁

1525同1550又唔知做咩