hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 陳帆:2元乘車優惠未必需大改動 倡參考「易通行」自動感 ...
開啟左側

[報刊新聞] 陳帆:2元乘車優惠未必需大改動 倡參考「易通行」自動感...

kitarolo 發表於 2024-3-12 06:15 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-3-11 20:48
反正D錢最後去左巴士公司/小巴/鐵路/船
呢種迂迴補貼先係唔CUT得2蚊真正原因

排隊嘅ⵣ要靠兩蚊制救助
Priority肯定係最低...

呢一點係政府與營辦商都唔會
直接承認。渡輪無兩蚊制嘅等
執笠,船幾乎係唯一途徑,點對點
無法長線短用,假設有一天要限制
回贈額需慎重考慮,例如另帖講嘅
兩蚊是否適用於梅窩長洲等快船。

小巴,65+乘搭一樣全費減兩蚊
司機主動要求不按分段鍵之情況
普遍(濫用嘅係司機,非並乘客)未知
政府或民間有無好建議呢?

ⵣ網絡大,#6#13指出高市佔率、
受惠人數眾多,但暴增兩倍可以話
唔正常,亦可能與附圖嘅情況有關
有望多啲人將來夠65/後來達60嘅
人數無咁多,年齡越長傾向無咁活躍
補助額會有下降嘅空間。
12Lane 發表於 2024-3-12 08:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2024-3-12 06:15
排隊嘅ⵣ要靠兩蚊制救助
Priority肯定係最低...

以6-20蚊車呢個range做分析,每程補貼額相差係1.25至4倍,60-64佢地嘅平均行動力明顯比65+高,仲有四成人口番緊工,完全唔認為呢個增幅有咩野咁唔正常。
kitarolo 發表於 2024-3-12 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-12 08:15
以6-20蚊車呢個range做分析,每程補貼額相差係1.25至4倍,60-64佢地嘅平均行動力明顯比65+高,仲有四成人 ...

你知我知單眼佬都知
偏偏真正按站收費嗰間唔敢/唔想
點名,好啦要巴士做 distance fare
企圖壓返低條數,引伸正價客都可於
更多路線有雙分及衍生額外成本。
li1872903 發表於 2024-3-12 10:11 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2024-3-11 20:29
搞咁多嘢,嘥咁多錢落去服務一堆只會喺度攞福利嘅人,啲咁嘅執政思維都真係得㗎囉 ...

咩叫只會喺度攞福利嘅人?班老人家冇交過税?你自己唔會老?你記住到60歲就留響屋企唔好用社會上嘅資源
2076 發表於 2024-3-12 10:22 | 顯示全部樓層
政府D錢唔洗係市民咁洗去邊度?

不過又咁講

其實開支最多果個位都係長車短搭同埋小巴,設乘搭次數上限都解決唔到問題,長車短搭一樣係搭咁多次車,反而影響真正住得遠的長者。如果話計半價減 $2 的差額補貼有上限,咁長者又要計住計住唔超標,同埋又係令到住得遠的長者被 discourage 造成歧視。有左 $2,有唔少長者都多左約昔日老友飲茶,屯門的長者約北角的長者去太子的 use case,變 25 折都已經大幅增加開支。
最有效,可能就係逼巴士公司開密佢地的流水線,例如係 82 遠遠密過 682,就真係可以減少長者上貴車的機會,不過咁樣做就根本唔現實。
抗議962B重組
還我962全日服務
Ricky403 發表於 2024-3-12 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層
政府D錢唔洗係市民咁洗去邊度?

不過又咁講

上面有站友計咗每人每年1500,即係每人每月125
60-64就會變咗每月貼約8程九龍過海,約6程新界過海,約10程大西北/北區/大埔出城直車
夠唔夠見人見智,但出到黎剩呢個數,觀感實在唔好,亦肯定佢地會反將政府一軍e.g.燒錢放煙花🤣
所以波叔都唔敢講細節住,淨係話檢討,可能只係想睇輿論有咩反應🤭
kitarolo 發表於 2024-3-12 10:46 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-3-12 10:22
最有效,可能就係逼巴士公司開密佢地的流水線,例如係 82 遠遠密過 682,就真係可以減少長者上貴車的機會,不過咁樣做就根本唔現實。

點迫呢? 輸入勞工普遍講法
就係用於該司機的住宿(即使
數人安排於一單位內居住)該筆
額外開支原可提升本地僱員待遇
一係就機場咁,每天返回內地宿舍

無人駕駛技術,用於非高速公路
的區內流水線仍未達成熟階段。

如果話計半價減 $2 的差額補貼有上限,咁長者又要計住計住唔超標,同埋又係令到住得遠的長者被 discourage 造成歧視。有左 $2,有唔少長者都多左約昔日老友飲茶,屯門的長者約北角的長者去太子的 use case,變 25 折都已經大幅增加開支。

用978為例,甚至我主張係低到
劃一兩折,用家開支的確由兩蚊
變咗$5.3,來回比以往用多$6.6
問題係去飲茶嘅$6.6嘅可以額外
食多幾多嘢呢? 況且10蚊以下嘅
線係便宜咗,咪等用家拉上補下囉
日日過海甚至搭N373咁我認輸啦

有人打算祝我 第日老咗唔係便宜線
唔好上車者 請過主 本人59歲即__街死
kay 發表於 2024-3-12 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-3-12 10:22
其實開支最多果個位都係長車短搭同埋小巴,設乘搭次數上限都解決唔到問題,長車短搭一樣係搭咁多次車,反 ...

唔封頂就做唔到預算
教育醫療都係預先講定有幾多錢

依家問題係呢筆支出無限膨脹
但倒頭來有其他範疇要cut錢
政府部門年年都要諗計cut1%支出
但交通補貼無得cut1%
kitarolo 發表於 2024-3-12 11:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-3-12 11:04
唔封頂就做唔到預算
教育醫療都係預先講定有幾多錢

60-64係合資格者中最活躍,
屬全費減兩蚊,仍就業者亦唔少,
當呢段受惠人數漸減時(參考#31)
問題未必想象中咁大

ⵣ雖然過往都能啟動自動加
票價機制,但換句話說亦限制了
其加幅,唔係話完全取消向ⵣ發還
兩蚊制下嘅差額,但最迫切將其封頂
12Lane 發表於 2024-3-12 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2024-3-12 11:23
60-64係合資格者中最活躍,
屬全費減兩蚊,仍就業者亦唔少,
當呢段受惠人數漸減時(參考#31)

可見未來都唔會減好多,跟你個金字塔睇,五年後60-64只係比而家少5%左右。5年加價都可能多過呢個減幅。