hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵10列市區線新車合約批予中國長春
開啟左側

港鐵10列市區線新車合約批予中國長春

thomasluke231 發表於 2008-11-14 17:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.mtr.com.hk/chi/tenders/Oct08.html

10列共港幣1,130,000,000元 (平均14125000 1卡)

港鐵終於買大陸車,到時英日韓中西班牙雲集香港

HU6455 發表於 2008-11-14 17:50 | 顯示全部樓層
係條link入面,
我只見到係"地鐡車輛"而唔係"市區線新車"
我亦見到係"10輛"而唔係"10列"
定話係咪我唔識理解??
SKAL 發表於 2008-11-14 18:26 | 顯示全部樓層
合併左成年,乜仲叫地鐵車輛既?
係咪原地鐵公司的標呢?
巴迷~耶耶耶無限的滋味
tonyng 發表於 2008-11-14 18:40 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2008-11-14 17:50 發表
係條link入面,
我只見到係"地鐡車輛"而唔係"市區線新車"
我亦見到係"10輛"而唔係"10列"
定話係咪我唔識理解??

這裡的「輛」就是「列」的意思,因標書的英文版是寫上 "sets of"。

原帖由 SKAL 於 2008-11-14 18:26 發表
合併左成年,乜仲叫地鐵車輛既?
係咪原地鐵公司的標呢?

沒錯,C6554-07E合約早於2007年7月11日於地鐵網站刊登,批出日期則是2008年10月14日。
當時標書是採購5列新車(標書亦提及會視乎政府對西港島線的決定,在同一標書加訂列車),
後來在兩鐵合併後,港鐵向股東派發的報告書上已正式寫上「採購10列新車」。

值得留意的是,中國長春的部分技術是從Bombardier引進,所以除了車身及內籠與K-Train相若之外,
列車技術規格有可能會參考Bombardier Movia 456系列(同技術規格列車包括深圳地鐵1/4號線及廣州地鐵2號線列車)。

Route_99 發表於 2008-11-14 19:01 | 顯示全部樓層
原帖由 thomasluke231 於 2008-11-14 17:44 發表
http://www.mtr.com.hk/chi/tenders/Oct08.html

10列共港幣1,130,000,000元 (平均141250001輛)

港鐵終於買大陸車,到時英日韓中西班牙雲集香港

內文用一輛表示一列, 你計平均又用一輛代替一卡, 真係好令人混亂囉

不過港鐵一列各卡的構造都唔一樣, 唔係卡卡都有控制室,
平均一卡造價實有點誤導
Route 99 筲箕灣<->海怡半島
 樓主| thomasluke231 發表於 2008-11-14 19:52 | 顯示全部樓層
唔知會唔會用陸路運黎香港??
kj9021 發表於 2008-11-14 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 thomasluke231 於 2008-11-14 19:52 發表
我都同意咁係最環保的運輸途徑。
OTIS401 發表於 2008-11-14 21:27 | 顯示全部樓層
係咪等於買Bombardier既車?
dongfeng 發表於 2008-11-15 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 thomasluke231 於 2008-11-14 19:52 發表

可能經內地城際鐵路+東鐵綫運至香港。
에이핑크 대박!
solomon 發表於 2008-11-15 01:59 | 顯示全部樓層

真係估唔到咁快! 我記得約一年至兩年前左右, 提出香港最終引入大陸車輛, 當時主流意見,
是大陸車輛追多快, 都不及韓國何況日本, 因此引入大陸車輛, 天方夜譚, 我個人則認為, 快則
五年, 慢則十年, 一定考慮, 原因不是純車輛製造技術, 而是代工組裝不是問題, 主部件仍是外
國引入的原則下, 韓車可以接受, 大陸又有何不可!
結果首先是大陸組裝的輕鐵, 然後是大陸製作的地鐵! 事實上由於港鐵投資內地路線, 對內地
產品有多一點認識, 引入的機會增加了, 加上投標價低者得的原則, 大陸供應地鐵, 遲早問題而
已, 接下來, 是沙中線的增購, 那1900可以不是必然考慮了, 之前仍然覺得本次增購, 應該是韓
車吧, 估不到, 即時進入中國製造的時代了!
不知道今次大陸方面, 又有什麼技倆來宣傳這訂單, 不會是"我國自主產權軌道車輛打入香港"吧!