hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]大學畢業生身價勁跌
開啟左側

[新聞]大學畢業生身價勁跌

S3BL100 發表於 2009-9-20 12:07 | 顯示全部樓層

原帖由 E60 於 2009-9-20 11:55 發表

讀得劍橋有一定成績的話應該未畢業已經有人請o左

咁又係,但係finance個field(點解我講finance?因為我身邊大部份讀外國名牌大學的朋友,都係想入呢個field)又的確好重視internship experience,請人更加係通常由intern pool入面搵,所以果次聽UPenn個朋友講,美國東北岸堆ivy kids一個二個都為左份summer internship鬥個你死我活。

咁當然我唔知道呢位Cambridge的小朋友有冇呢d實戰經驗,果三年間做過d咩,如果無野可以俾到人睇,咁個結果係自己自招。畢竟,名校只是康莊大道和成功的起步點而已,唔代表將來會成功,只代表機會比人多。

P.S. 話時話,我都有個同屆中學同學會考4A,過英國讀A-level,之後順利入到Cambridge數學系,應該來年grad。
S3BL100 發表於 2009-9-20 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2009-9-20 12:06 發表

咁都好過沙士果陣得五六千蚊啦.......我就係沙士果年畢業, 果陣邊有依家咁嘈架, 都唔明點解只係事隔幾年, 依家班畢業生反應咁大,成日都話要政府幫, 咁香港同共產化有咩分別, 但佢地又唔 buy 呢套喎........ ...

咁我又覺得社會應該要reward肯付出的人,給予一個合理的工資,足夠應付生活所需。

不過,話時話,我又覺得呢班大學生好多好抵死,自己唔識得主動shape up自己,甚至上堂竟然要rely on教授的lecture notes同powerpoint,唔識自己抄notes,功課多又嘈喧巴閉,可見做事極缺乏主動性,明顯係被寵壞的一群。

諗返我上個sem響美國,邊度有咁既學生?上堂無精美lecture notes同powerpoint,教授話知你死,教書速度是香港的兩倍,學生要自己抄notes、上堂聽書、課後主動去圖書館搵reading materials,功課再多都唔會complain。就係要咁既環境先訓練出一班有質素、有超卓能力的大學生。香港學生,學下野啦!
S3BL100 發表於 2009-9-20 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-9-15 16:14 發表

直言, 好快, 我自己都會加入研究生行列, 我都會擔心幾年後, 搵工又會唔會有問題呢?
但我認為, 再讀上去, 我目的並唔係為左更加高人工, 而是為左自己學識/智識上的增長,
如果讀多d學識/智識, 只要求更高的人工, 我想又未免太過金錢化...

當然, 我同意社會係應該要reward肯付出的人

咁我又唔係話你唔岩,其實咁先係一個理想的態度,只可惜大部分人(包括唔少家長)都唔係咁諗。

我而家都忙於school search(雖然今年美國經濟咁差,某d州份又狂cut funding,cut到離晒大譜,收生情況都唔係咁樂觀),希望三月份果陣有好消息啦。講真,如果我係咁睇重$$$的話,我當年都唔會揀呢個field,而家都唔會諗住報grad school。
E60 發表於 2009-9-20 12:33 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2009-9-20 12:15 發表

咁我又覺得社會應該要reward肯付出的人,給予一個合理的工資,足夠應付生活所需。

不過,話時話,我又覺得呢班大學生好多好抵死,自己唔識得主動shape up自己,甚至上堂竟然要rely on教授的lecture notes同powerpoint,唔識自己 ...

認同,我最初上大學時就係太rely on text book同notes,而且上堂阿sir寫的notes大多來自text book,日間要返工得好少時間搵書,最終炒埋,現在成日都後悔點解當時讀唔好,依家搵o左個RMIT係香港開的學位讀住先,日間係Housing撈CTA,睇下借呢個職位去考公務員的機會大唔大
cong 發表於 2009-9-20 12:36 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2009-9-20 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2009-9-20 12:02 發表

對PhD黎講,呢樣野響香港的學術界已經發生緊,independent of經濟情況

例如我個dept早兩年有兩個assistant prof入職(其實佢係用external funding請,因為當時有人拎左份fellowship放sabbatical leave放假),
本身個qua ...

你叫到咁我又講下啦~

首先,我已經程序上MPhil畢業,defense pass,論文final version交了,教授畀錢畀埋九月,
以我的能力及往績,係可以留在lab做RA的,但我已經決定十月開始唔會返lab。
七月開始搵工,但因為lab裡還有手尾要跟(執好data之類),自己又想去旅行,暫時都未係好積極。
現時有漁護署的自然護理主任(非公務員)將會interview。

我個Department呢......今年有翻天覆地的改動,幾個programme合埋做Life Sciences,
旗下再加多個新的Cell and Molecular Biology (CMB),
第一年200幾人一齊上general courses,CMB係出年先開始收Year 2學生,
但課程都未準備好,就已經有傳聞話開科的教授(包括我的supervisor)過份樂觀,
估計有40人讀,實情填意願只有10個左右。

上兩段好似互不相干,其實都有一個共通點,就係有時大學為了拿多點funding,
有意無意把課程/研究做得好專門好高深,以高深來「拋」審批者,對方唔識就會乜都畀晒你;
如果學生選了這個field,將來分分鐘係冇人知你做過乜,話之你MPhil定PhD,在別人眼中都係高分低能。
精明的學生,如果早知自己只係想用個qualification去搵工,係會揀general的field;
揀得specific field的,真係要諗清諗楚,自己係咪真係有興趣同有能力,同埋可唔可以適應曲高和寡的寂寞。

我自己就係唔想在象牙塔裡困死,所以拿到我expect的qualification之後就鐵了心一定要走。
我都曾經掙扎過,係為錢而做丫,定係照原定計劃讀完MPhil就算,
最大的領悟來自我地lab一個PhD,現已在芝加哥做PostDoc的他同我講,「你無理由做一世RA架」。
之後我先醒覺,由小學揀中學、中三揀理科、中六揀BIO、揀CUBIO、入到BIO之後揀course,
甚至喜歡甚麼歌星,從來都是隨心所欲的,每一次的決定都沒有令我後悔,
因此,我今天決定出去搵工,我都會抱著這個心態,出擊次數少,但我揀得的都一定係好嘢。

我唔喜歡問人幾錢人工的,以我的所知大約估計:
Junior RA (BSc): $12xxx
MPhil/PhD studentship: $12800
RA: $16xxx
PostDoc: $20xxx

CUHK BSc (BIO) Graduates就業情況:
2007 Grad:身邊朋友唔太差的都係$13000以上(包含入職後加人工)
2008 Grad:有些近幾個月才剛剛搵到工
2009 Grad:佢地搵緊以及搵到的係$8000-$10000

我自己的目標係定到同我同年而BSc程度的朋友一樣(而我係MPhil),>$13000,呢個係心中價,對外價就睇情況而作調整。

暫時危機感唔係太大,屋企同自己有積蓄,亦都唔係大花筒,幾個月無收入都尚可,當然不排除真係搵唔到時唯有降價。
不是我大口氣,而是如果BSc係$10000,MPhil又係$10000,那這兩年的MPhil為什麼在這個世界上存在?
晦氣說話:如果以我的quality(不是qualification)而我又努力去搵,都搵唔到一份decent的工作,香港的失業率應該係25%。

別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿。

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
S3BL100 + 4 資料詳盡、用心分享

查看全部評分

ArnoldC 發表於 2009-9-20 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2009-9-20 11:53 發表

返香港搵工無問題(我本身都識人讀UPenn的Wharton,都因為family ties同sentiment諗住返香港搵),但係劍橋出黎
除非呢個人入面「頹讀」同成績差,否則本身已經高人一等,同香港的大學生不可同日而語,無必要咁作賤自己。 ...

點樣係"作賤自己"呀?仲未係幾明。

名校只係提升個人身價因素之一,學位本身先係真正嘅學歷(就算你去Oxford讀個PPE返來,無人會請你做醫生),更重要係實質正作能力同態度。
S3BL100 發表於 2009-9-20 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-9-20 12:52 發表

我自己就係唔想在象牙塔裡困死,所以拿到我expect的qualification之後就鐵了心一定要走。
我都曾經掙扎過,係為錢而做丫,定係照原定計劃讀完MPhil就算,
最大的領悟來自我地lab一個PhD,現已在芝加哥做PostDoc的他同我講,「你無理由做一世RA架」。

RA當然唔可以諗住做成世啦!

RA人工低當然係問題,但更大問題係,RA本身只係二打六research asisstant,
好多時只係幫PI做technical stuff,連intellectual collaborator都稱唔上,唔使旨意出paper,
咁既position對於學術界有雄心壯志的人,完全係諗都唔可以諗。

咁我又好奇怪點解香港會有咁多呢類full-time RA positions。如果係美國,一般RA都係undergrad/junior grad students,
都係part-time basis,目的志在培養本科生對研究的興趣,以及訓練學生進行研究的技巧和能力,特別係grad students,
好多時都會晌唔同的research group之間rotate,直到搵到自己真正興趣先settle down。就以我exchange期間做summer intern的
實驗室(是一間materials science lab,個PI晌個field都幾有名氣)為例,成個lab有20-30人,基本上全部都係grad student同postdoc,
無所謂RA,因為根本無需要;本科生intern計埋我就有五、六個。

咁果陣我做過咩呢?係有個postdoc走去supervise我,up to mutual interest的條件下propose左一個project,從中多方面訓練
不同的實驗技巧,最後結果當然同work plan有好大距離,但係就學到唔少野。咁講真,美國唔少學校都好興undergrad走去
research lab度學野,係香港先咁奇怪,淨係final year project/senior thesis先有呢種機會,二打六工作就要另外請人做。事實
上,無呢種experience,想有grad school取錄都唔容易。

postdoc同RA唔同,睇下你好唔好彩,有機會可以做到independent contributor,你講果個U of Chicago的朋友,能夠香港讀PhD
之後走去名校做postdoc,絕對係異數。如果係香港做postdoc,好多都似乎係呼之則來,喚之則去,有幾大自由度就唔清楚喇。

講開又講,近年香港的大學突然興趣一種title係research assistant professor的position,好多成功登陸者,都以為自己好好彩,
搵到faculty position,之後先發覺原來呢種position唔係tenure track。說穿了,其實咪又係大學減少支出而生的怪胎,人工又唔
算太差(起薪點都有四萬幾),但係無資格做principal investigator,無自主收grad students,好多時都要跟住有PI資格的tenure
faculty member做,雖然係independent collaborator,但係就無完全的自由,亦好難升上tenure track。

我當初揀左academia呢條path,除左興趣之外,亦因為我好想有flexibility,唔想同人打工。而家我依然認為當初選擇正確,
identify到自己的research interests,亦會繼續報學校,我個dept入面的profs都係咁叫我試多幾間top schools。但係我都要再
諗下,萬一咁唔好彩,如果無學校收,咁我應該點?以香港個環境,同lack of diversity in research areas,我又唔係真係
咁想呢邊升MPhil,搵工又唔係好以好岩我,雖然萬一到時不幸言中,就唔係完全自己話事架啦……

始終呢個field,如果無determination、能力同興趣,就千祈唔好諗。

好啦,發完up瘋啦。

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
DIH + 4 我又見識多了,大家一齊暢所欲言啦~ ...

查看全部評分

S3BL100 發表於 2009-9-20 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2009-9-20 22:44 發表

點樣係"作賤自己"呀?仲未係幾明。

名校只係提升個人身價因素之一,學位本身先係真正嘅學歷(就算你去Oxford讀個PPE返來,無人會請你做醫生),更重要係實質正作能力同態度。 ...

其實我已經晌#21補充返。

但係閣下用PPE同醫生類比,我覺得唔係好恰當,因為個field唔同。但係無論如何,事實依然係,名校的學歷比較值錢,至少在事業的起步點比其他人有更多advantage(你諗下,Oxford的PPE同中大的政治與行政學系的學生相比,就算兩個都係GPA 4.0,credentials都差好遠),所以我先話果位Cambridge數學系的仁兄,點解唔把握自己個advantage,諗得高少少,做d人工咁低、香港唔少學生都可以做的工作。
DIH 發表於 2009-9-20 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2009-9-20 22:51 發表

RA當然唔可以諗住做成世啦!

RA人工低當然係問題,但更大問題係,RA本身只係二打六research asisstant,
好多時只係幫PI做technical stuff,連intellectual collaborator都稱唔上,唔使旨意出paper,
咁既position對於學術 ...

香港的情況,或至少我個lab的情況,是類似一個辦公室,
除了「老世」外,有各種各樣可以出業績(paper)的「營業員」(MPhil、PhD、PostDoc),
亦有維持個「辦公室」基本運作的「秘書、庶務組」,就係所謂RA喇。

我知道一個健康的實驗室,應該係由graduates自己負責自己的chemicals之類,
但個lab實在太多人,冇個「管家」的話,實七國咁亂。

我舊年去德國學習的lab,佢地係請了一個人負責開medium(培養基)及autoclave(高溫高壓蒸汽消毒),
至於order chemicals and enzymes則是由學生與supervisor溝通後自己搞掂。
我個lab就掉轉,開medium同autoclave係各人自己做(又因為有好多種實驗,要各自調校),
ordering and materials control則是由RA負責,工作係trivial,但「管家」放假一天都可以亂晒大龍。

我眼見的RA(包括其他lab),年齡由廿到尾或三十幾歲,幾乎全部係女性,
我指出係女性係因為佢地無需揹起頭家,所以一份糧可以食到有人炒為止。
以fresh grad而言份人工算幾有吸引力,但過多幾年,身邊朋友開始係>$2000,你仍然$16xxx,
付出的時間心力不比普通大公司的員工少,畀著係一個需要照顧家庭的男性,呢份係冇前途的工作。

CUBIO都有三個RAP......話就話在美國做過幾年,research我唔知,
但至少有其中一人,其presentation skills真是不敢恭維,我覺得佢似一個剛由大陸來香港的PhD。

簡單而言,這些RA係當真係打份工咁做,其心態同做文員冇分別。
而我聽聞外國,或香港其他大學的lab,professor可以隨時走人而由得班人自生自滅,
但中大BIO的風氣不是這樣,我都眼見至少兩位教授一做就做到退休,
有這麼一個穩定的環境,他們所領導的系統當然都係穩定壓倒一切。