hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 錯別字世界
開啟左側

錯別字世界

nwfb1601 發表於 2005-10-23 17:54 | 顯示全部樓層

[ref=401105]SSBT[/ref]  在 2005-10-23 05:11 PM 發表:
還有這個
停車塲 ...

我記得讀小學0個陣中文老師話呢個「塲」字係「場」字0既
舊寫,而家應該淨係得置地先至會大量使用呢個字(例如交
易廣塲、置地廣塲等)。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2005-10-23 17:56 | 顯示全部樓層
[ref=400895]Bristoll5g[/ref]  在 2005-10-23 10:47 AM 發表:
另一個十分常見的是「停車」vs 「停車場」

呢個「埸」字,我記得新記 802 o既「沙田馬場」牌都係
用呢個「埸」字。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
SSBT 發表於 2005-10-23 18:01 | 顯示全部樓層
[ref=401129]av220[/ref]  在 2005-10-23 05:34 PM 發表:

咁咪要讀"眾意"?
(取其正中/正合心意之解)

我之前在粉嶺圖書館看過一本「粵語字典」,
(唔記得叫乜名,係講平時廣東話既口語)
我記得係「中意」同「鍾意」都得的。

ot, 個人覺得可能由"大陸人" 既廣東話發音演變出黎.......
(唔係歧視, 但諗唔到一個更好term 代替括號內字句......還望體諒.)

[[i ...

用「新移民」會唔會好少少?
=0=
sunnymiu83 發表於 2005-10-23 18:20 | 顯示全部樓層

[ref=401160]SSBT[/ref]  在 2005-10-23 06:01 PM 發表:
我之前在粉嶺圖書館看過一本「粵語字典」,
(唔記得叫乜名,係講平時廣東話既口語)
我記得係「中意」同「鍾意」都得的。

愚問:係唔係叫說文解字?
記得呢本野都係同廣東話既野有關,好多老師都有睇

同埋希望各位喺度介紹吓有關廣東話既書架,
呢啲書又對我地息息相關,而且睇吓都無妨!
komodo 發表於 2005-10-23 20:24 | 顯示全部樓層
[ref=401173]sunnymiu83[/ref]  在 2005-10-23 06:20 PM 發表:

有興趣多認識廣東話的話,可以去呢處

http://www.bbs.org.hk/bbs0an.php ... antonese%2Feverydwd
傘外的世界有一片蔚藍
ccicoltd 發表於 2005-10-24 09:14 | 顯示全部樓層
[ref=401150]nwfb1601[/ref]  在 2005-10-23 17:56 發表:
呢個「塲」字,我記得新記 802 o既「沙田馬場」牌都係
用呢個「塲」字。

講到新巴電子牌,不能不提 914 的「深水埗」牌,在轉字體以前「埗」字是這樣寫的:

十止
一少

意思是「少」字多了一點。

此外,昨天在某超市麵包部讓我見識了另一新字:「麵麭」。使用「麵飽」已不對了,
還要找個不倫不類的「麭」字……
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
SSBT 發表於 2005-10-24 20:24 | 顯示全部樓層

[ref=401173]sunnymiu83[/ref]  在 2005-10-23 06:20 PM 發表:

愚問:係唔係叫說文解字?
記得呢本野都係同廣東話既野有關,好多老師都有睇

好似唔係…
「說文解字」呢,
我記得響會考課文《漢字的結構》中出現過,
不過唔係我想講果本…
遲d等我去查返本書叫乜名先…

仲有一組字,
唔知之前有冇板友提過,
就係「迪士尼」的「迪」字。
無論官方定民間都成日將此字寫成「廸」,
其實邊個先係正字?
=0=
bustop 發表於 2005-10-24 20:43 | 顯示全部樓層
[ref=402130]SSBT[/ref]  在 2005-10-24 08:24 PM 發表:
仲有一組字,
唔知之前有冇板友提過,
就係「迪士尼」的「迪」字。
無論官方定民間都成日將此字寫成「廸」,
其實邊個先係正字?

「迪 / 廸」呢一類唔屬於錯別字,
只係正寫俗寫的分別.
冇話邊個寫法一定錯.
另一個例子係「線」字,
地鐵公司至今仍堅持寫成「綫」.
就算電腦要造字都繼續用.

不過講開又講,
除左美式英語 / 英式英語有些微分別外,
中文係咪全世界唯一一種一個字有唔同寫法的文字?
gakei 發表於 2005-10-24 23:10 | 顯示全部樓層
[ref=402161]bustop[/ref]  在 2005-10-24 20:43 發表:
中文係咪全世界唯一一種一個字有唔同寫法的文字?

世上大部份文字屬標音體系, 無 "唔同寫法" o既問題,
那麼世上還有什麼文字跟中文一樣屬表意體系先?
祺人祺事 是神奇技倆
hkicq 發表於 2005-10-25 18:04 | 顯示全部樓層

[ref=400088]camoran[/ref]  在 2005-10-22 12:31 PM 發表:
正寫應該係雞髀飯
更正確既應該叫雞腿飯,因為廣東以外既人唔知咩係髀

另可名'鷄膇飯'即英文稱既drum stick
[ref=401146]nwfb1601[/ref]  在 2005-10-23 05:54 PM 發表:
我記得讀小學0個陣中文老師話呢個「塲」字係「場」字0既
舊寫,而家應該淨係得置地先至會大量使用呢個字(例如交
易廣塲、置地廣塲等)

認知簡体字會對此有助既.傷既后下角簡化成'力',場/揚既右邊係草書簡化
(只3划),易不作簡化,亦不見有字會用'易'作偏旁
(文革時期既2簡方案易作草書簡化,已指為錯誤)
[ref=402161]bustop[/ref]  在 2005-10-24 08:43 PM 發表:
「迪 / 廸」呢一類唔屬於錯別字,
只係正寫俗寫的分別.
冇話邊個寫法一定錯.
另一個例子係「線」字,
地鐵公司至今仍堅持寫成「綫」.
就算電腦要造字都繼續用.

對于有正式名稱既proper noun,應使用名稱所屬者既用法(名隨主人歸)
因此'廸士尼'屬錯字類.
內地對外文名音譯係有規范既,係用'迪斯尼'(即si與士shi既分別)
如上海确實與建'米老鼠主題公園',迪士/斯尼會有中文同時使用.