hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 「荃屯鐵路」方案可行嗎?
開啟左側

「荃屯鐵路」方案可行嗎?

wln162 發表於 2010-1-23 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2010-1-19 13:19 發表

不過新界西有110萬人,長遠有150萬人,
係有需要2條鐵路出市區

但是,西鐵最高每小時每方向容量達九萬人次,考慮不同時段客量,同一段每日每方向容量約為三十四萬,但一天最多有約三分之二人離開本區.再者,不少人使用汽車客運,加上廣深港高鐵
因此,兩條鐵路會引起資源虛耗.
thomash 發表於 2010-1-24 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 小早川優 於 2010-1-23 16:58 發表

講真西鐵站起咁大都無所謂啦,因為最終成本都仲要比原先預算平好多...不過如果以前
地鐵規格起就可以更平,並預留東涌線直通嘅可能性,亦唔會出現浪費月台嘅問題,因
為東涌線都係得八卡車。 ...

好奇一問,如果當年是M記得標的話那東涌線會怎樣連入大西北?
PoohPoohJoe 發表於 2010-1-24 20:15 | 顯示全部樓層
據聞M仔入標個時係話西鐵去到貨櫃碼頭個度併入東涌線
咁西鐵就可以直通中環
cheungtszfung 發表於 2010-1-24 20:43 | 顯示全部樓層

原帖由 PoohPoohJoe 於 2010-1-24 20:15 發表
據聞M仔入標個時係話西鐵去到貨櫃碼頭個度併入東涌線
咁西鐵就可以直通中環

咁政府點解將西鐵交俾九鐵而唔係地鐵興建及營運?
照計呢個方案比初期只到南昌的方案好
h2o 發表於 2010-1-24 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2010-1-24 20:43 發表

個人意見:
1. 輕鐵轉乘
2. 分岔的班次多數起碼會有一邊不滿, 如羅湖/落馬洲 (落馬洲太疏) 或寶琳/康城 (一邊有個5分鐘的空缺, 一邊太疏)
DIH 發表於 2010-1-24 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2010-1-24 20:43 發表

我諗其中一個原因係西鐵係一個過境鐵路package的一部分,要過境,梗係要九鐵啦。
第一期:屯門-南昌
第二期:九龍南線
第三期:北環線?
cat666 發表於 2010-1-25 02:48 | 顯示全部樓層

我認為財務負担同平衡二間公司發展
238X 發表於 2010-1-25 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 24/1/2010 20:43 發表

只要過海條隧道唔係四軌,就好難做到兩邊都滿意嘅班次。
因為以條線客量,荔景至香港段繁時應該至少要做到
3 ~ 4 分鐘一班 (10 分鐘 3 班車),一班東涌、兩班大西北。

而且睇過以前站友貼文,地鐵方案荃灣要起三個站:
海濱、荃灣西、曹公潭 (聽聞荃灣西比而家呢個再向西北少少)
其中曹公潭站雖然係轉車站 (延長荃灣線),
但性價比 (成本效益) 似乎頗低。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知