hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼) 港鐵可加價2%
開啟左側

(轉貼) 港鐵可加價2%

mtrpong 發表於 2010-3-26 11:16 | 顯示全部樓層

原帖由 wty2710 於 2010-3-26 09:05 發表

今早新聞話, 所有全日/月通唔會加價

日票同月票至到6月尾,到時大有機會取消啦
kei_hk 發表於 2010-3-26 14:07 | 顯示全部樓層
原帖由 mtrpong 於 2010-3-26 11:16 AM 發表

取消應該唔會﹐一眾議會自然會施加壓力。不過﹐調整月票價格就應該會。

h2o 發表於 2010-3-26 14:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-3-26 10:57 發表

平心而論﹐有乜可能一間公司有盈利便不可加價﹐到社會經濟差﹐收入減少也不可以加價增加收入?
先看看上一次幾時加價是幾時 (1997年9月)﹐13年沒有加票價。
13年來﹐出來打工的有沒有增加過工資? 這都是一個合理加價的條件吧。

再看看2007年12月發生什麼事?  兩鐵合併﹐票價下調﹐即係減價。
即係﹐現家大家的車費﹐有不少人是比07年12月前是下調了的。
而家加番少少﹐我覺得都是合理的。唔好任何事都「逢加必反」﹐要細看是否合理。 ...

呢間公司唔係一間普通的公司, 係一間政府曾經全資, 現時佔股七成半的公司. 兼且政府鼓勵使用鐵路下的唯一經營者.
仲有人人都知道上蓋物業係補貼鐵路業務, 但唔知幾時起, 呢種補貼被劃定只限補貼開發, 不可補貼營運.

至於票價水平, 不如去望望物價水平, 由 97 年起降左幾多, 但減價的時候係幾時, 又減左幾多.......
CPY 發表於 2010-3-26 14:31 | 顯示全部樓層

AVW56 發表於 2010-3-26 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-3-26 10:57 發表
再看看2007年12月發生什麼事?  兩鐵合併﹐票價下調﹐即係減價。
即係﹐現家大家的車費﹐有不少人是比07年12月前是下調了的。
而家加番少少﹐我覺得都是合理的。唔好任何事都「逢加必反」﹐要細看是否合理。

大哥, 兩鐵合併的票務優惠唔係人人都受惠架,
兩鐵合併, 輕鐵以及鐵巴係無減過價架,
照你的邏輯, 輕鐵以及鐵巴, 今次係咪應該唔加價呢?

所以, 唔好任何事都「逢加必撐」﹐要細看是否合理.
thomash 發表於 2010-3-26 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2010-3-26 03:11 發表
多與少都直頭唔關事la,雖然係同一個機構,咁樣等同用樓價去補貼車資收入...掉返轉,如果車資收入多左係咪代表mtr上蓋樓價同舖租可以平d???

呢d咩歪理黎ga...

我覺得又未至於歪理的地步,正如一家盈利的巴士公司愿意營運虧本路線的道理差不多,當然有層次上的差別。
迷你多啦 發表於 2010-3-26 17:49 | 顯示全部樓層

ahbong 發表於 2010-3-26 18:02 | 顯示全部樓層
原帖由 mtrpong 於 2010-3-26 11:16 發表

於九龍南線通車時,港鐵推出新屯門至紅磡全月通及將舊全月通改名時,發行條款已經更改。之前全月通及全日通至六月的期限,已更新為「港鐵可隨時終止有關優惠」而無須作事前通知。

至於「大有機會取消論」,我覺得真係聽左咁多年,聽都聽到煩。

之前話屯門紅磡全月通用磁票因為港鐵隨時取消,點知又轉埋八仔,大家咪等下囉,最快兩個月就有答案,我就覺得,取消機會微乎其微,若果要賭,一賠十都制。
091320906 發表於 2010-3-26 21:55 | 顯示全部樓層
on11358 發表於 2010-3-26 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 091320906 於 2010-3-26 21:55 發表

應該話有部份人,逢港鐵必撐 合併所導致既優惠取消,間接加價,
不過公道d都要講句,今次加價應該唔適用於輕鐵同巴士

發文前請做功課先..
雖然係有呢句條款,但同時亦有新聞稿,去到六月仍然有效.
港鐵延長全月通推廣 ...

提供優惠只會俾人話小恩小惠,唔會話間接減價,但取消返優惠就會俾人話不近人情,間接加價,
呢個情況唔只適用於港鐵,任何公共事業都一樣。