hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) PK字頭車牌衍生的問題
開啟左側

PK字頭車牌衍生的問題

HB00610 發表於 2010-8-19 07:51 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2010-8-19 01:45 發表

其實不設立一個正式/法定粗口字庫,係有必要的,因為這不可能涵蓋所有情況,以及會令人誤墮法網。
例如,香港人的粗口字,換轉在異地,可能無負面意思,如台灣人的“屌”,係解作“酷”。
另一個例子,鬧一個香港人蠢過隻豬可能無乜 ...

以我所知, 一早就已經有好多人用緊同音字代一門五傑(besides, 一門五條中唯一係形容女性的字, 係唔駛增補字符都可以直出的, 原因不明)。

而一個"屌"字, 其實就只有廣東人社會當係粗口用…

英文做例子, 有七個字, 無論點用, 寫出來就一定係粗口, 絕對唔會有誤解的問題

但係呢, screw呢個字已經明顯, 而balls, French, Greek呢一堆字, 背後一樣有粗口含意。

帶出的問題係, 粗口呢家野, 單係定義都已然有排拗, 我睇過坊間研究粗口的書, 基本上係唔當仆倒在街上係粗口的, 最多係粗俗字。

最後都係講番我前文一句(順便回應番樓上一名板友), 告唔告你, 問題根本就唔係講左乜野, 而係講左幾多句, 同冒犯緊邊一個…。
HB00610 發表於 2010-8-19 07:54 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2010-8-19 01:11 發表
鑽研法律的事宜, 好心就俾番律師搞, 一係就由番執法部門去介定
唔係話小市民唔該知法律, 只不過我係質疑呢種所謂 "引用" 法例背後的含意係想點
還有, 法例係用黎釐清事件的類別, 而唔係用黎拋書包

S3N370 站友所講 ...

係拋書包定係要搞清楚灰色地帶, 呢點就好主觀的。
syp 發表於 2010-8-21 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2010/8/15 23:52 發表
近日運輸署已開始簽發PK字頭的車牌,鑑於PK容易被人誤解為粗口字,
若果在街上提及PK字頭車牌,會被容易被人誤會講粗口?

衍生的問題是:
現時香港國際機場的法例,是嚴禁在機場範圍內講粗口(違者可被罰款),
機場人員當聽到有人 ...

HKiTalk 都係一個禁粗口o既地方, 執法比機場更嚴。假如機場講 PK 車牌會被罰, 你o係呢度講 PK 車牌就首先罰o左你先。如果你貼完呢篇 PK 車牌文都仲生勾勾o係度, 仲可以在本站四出貼垃圾文、敗類文, 咁機場一定唔會捉講 PK 車牌的人, 請你放心。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
Crotone + 3 Good answer

查看全部評分

下一站係西營盤
S3BL470@98A 發表於 2010-8-21 13:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ADS170 發表於 2010-8-22 00:22 | 顯示全部樓層
PK一詞,不是只有粗口這一個意思嗎...

另外真是難以置信,這裡這說PK也會被BAN
S3BL470@98A 發表於 2010-8-22 00:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
OTIS401 發表於 2010-8-22 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL470@98A 於 2010-8-21 13:16 發表

以前, admin 見到這粗口字眼,一定會 BAN 帳戶。
不過,我相信現在的 admin 不會因為有人打這車牌,被 admin 停板。

難怪首相大人會出此言論
AVD1 發表於 2010-8-22 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-8-22 00:48 發表

難怪首相大人會出此言論

但係以一個正常的人
好明顯看得出那 PK 的意思

如果要執著個兩個英文字,
甚至擔心會唔會犯板規,
我真係覺得佢真係連一個小學生都不如
1. 冇理解能力
2. 一般小朋友思想

以我所知不小板友們都唔係學歷低
如果咁都睇唔出, 我只會覺得可悲
究竟你個大學學位點樣拎返黎, 你對唔對得住以前教過你 o既先生
開口埋口一見到個兩個英文字只會理 "粗口呀 ! 犯板規呀 ..."   
比其他人見到, 只會話你一般見識, 井底蛙炸 ~

我自己就當然唔想見有 e d 人啦
不過如果真係有, 我自己都冇辦法 ~

最後, 勿對號入座 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cky 發表於 2010-8-22 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-8-22 00:48 發表

難怪首相大人會出此言論

但係 #36 引用那兩個字, 很明顯不是車牌
再連上文下理, 這兩個英文字母的意思就很呼之欲出啦
kwyeung 發表於 2010-8-22 15:24 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-8-22 01:43 發表

但係以一個正常的人
好明顯看得出那 PK 的意思

如果要執著個兩個英文字,
甚至擔心會唔會犯板規,
我真係覺得佢真係連一個小學生都不如
1. 冇理解能力
2. 一般小朋友思想

人地既重點唔係兩個英文字母, 而家呢段︰
現時香港國際機場的法例,是嚴禁在機場範圍內講粗口(違者可被罰款),
機場人員當聽到有人提及PK字頭車牌時,會否當作講粗口而向當事人作出檢控?

無非都係借頭借路, 話俾大家知佢識呢條法例。
好似有D小朋友考試攞100分, 仲要大大聲問100分係咪滿分,
驚死其他同學唔知咁。

有時真係覺得好煩厭,
十篇文有五篇就有「根據某某法例」,
另外兩篇就「我同女朋友去邊度邊度」,
最後三篇就係信者自負既「第一手消息」。
係咪真係睇到D虛榮咁重?

絕無人生攻擊 (我都係state out the facts, 冇加鹽加醋俾評語),
如有雷同, 實屬不幸。

評分

參與人數 3aPower +8 收起 理由
HY671 + 2 你的觀察力很強!
dennislokawai + 3 完全講中某人
KC3555 + 3 我相信,確實如此。

查看全部評分