hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 長實設計 三部門被轟錯批 遺害千師生爬長命梯 ...
開啟左側

長實設計 三部門被轟錯批 遺害千師生爬長命梯

epsilon 發表於 2011-9-17 18:01 | 顯示全部樓層

132級啫,唔好講話中學生,大把老人家都應付自如啦,
人哋旺角東站隔離某名校後門條樓梯仲長你一大截添。
jpoon 發表於 2011-9-18 03:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-9-16 23:37 發表

1. 公營 同 私營 的分別

2. 商場是否真係合適去做護老院?  走火﹐消防﹐衛生配套﹐以至物業使用限制等等

3. 居民是否同意增加安老院?

商場既然可以容納到酒樓, 而安老院條件冇酒樓咁苛刻 (酒樓同一時間容納既人仲多過安老院,消防、走火、衛生配套要求應該比安老院高吧?) 應該問題不大
樓主應該見過好多酒樓結業後轉做安老院卦?
kei_hk 發表於 2011-9-18 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2011-9-18 03:33 AM 發表

商場既然可以容納到酒樓, 而安老院條件冇酒樓咁苛刻 (酒樓同一時間容納既人仲多過安老院,消防、走火、衛生配套要求應該比安老院高吧?) 應該問題不大
樓主應該見過好多酒樓結業後轉做安老院卦? ...

問題係﹐以我所知海濱商場已經有安老院﹐如果再加安老院便未必再批。

安老院不是商場本身可經營的﹐需要作申請改變用途﹐需要經城規會同意﹐無人反對才可﹐不是話做便可做。

leungfan 發表於 2011-9-18 12:11 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2011-9-16 05:34 發表

果頭係馬鐵車廠上蓋, 唔起平台起響邊?
噪音問題呢, 好多屋村入面都有學校, 好多樓都對住學校, 咁又點呢? 我都想學校同住宅隔一段距離, 但邊有咁理想設計?
真係怕噪音, 就唔好買, 畢竟大圍站上蓋唔係公屋, 唔似公屋 ...
其實好多學校都起係一堆民居下面... 我自己依家住緊呢度樓下就係一間中學一間小學.. (平時我學校放假樓下果兩間要返學..我真係多得佢地唔小..)

原帖由 epsilon 於 2011-9-17 18:01 發表
132級啫,唔好講話中學生,大把老人家都應付自如啦,
人哋旺角東站隔離某名校後門條樓梯仲長你一大截添。

天壇大佛果條樓梯... 去親都有老人家行....
kei_hk 發表於 2011-9-18 13:35 | 顯示全部樓層
原帖由 leungfan 於 2011-9-18 12:11 PM 發表
其實好多學校都起係一堆民居下面... 我自己依家住緊呢度樓下就係一間中學一間小學.. (平時我學校放假樓下果兩間要返學..我真係多得佢地唔小..)

天壇大佛果條樓梯... 去親都有老人家行.... ...

根本學校在居民下面係無問題的﹐只是今次問題係在車廠上蓋平台﹐要班師學行幾層樓的樓梯才可上到去﹐而2部升降機又不滿足唔到需求之嘛。

講真﹐以前學校邊有升降機架﹐不少地方都要行一大段樓梯才可到達﹐而且也有不少人到﹐所以我又唔覺有太大問題。

行多幾級樓梯當做運動啦﹐而家學童運動量不足。

jpoon 發表於 2011-9-18 14:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-9-18 13:35 發表

根本學校在居民下面係無問題的﹐只是今次問題係在車廠上蓋平台﹐要班師學行幾層樓的樓梯才可上到去﹐而2部升降機又不滿足唔到需求之嘛。

講真﹐以前學校邊有升降機架﹐不少地方都要行一大段樓梯才可到達﹐而且也有不少人到﹐所 ...

想問下上平台條車路有冇行人路的?
 樓主| OTIS401 發表於 2011-9-19 16:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-9-18 13:35 發表

講真﹐以前學校邊有升降機架﹐不少地方都要行一大段樓梯才可到達﹐而且也有不少人到﹐所 ...

得一架,唔計其他可以上到平台的升降機

另外係車公廟路果邊都有兩部(?)升降機前往未啟用的社區設施
但不清楚可不可以經過它前住中小學

原帖由 jpoon 於 2011-9-18 14:25 發表

想問下上平台條車路有冇行人路的?

沒有

dcyw 發表於 2011-9-19 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2011-9-19 16:48 發表

得一架,唔計其他可以上到平台的升降機

另外係車公廟路果邊都有兩部(?)升降機前往未啟用的社區設施
但不清楚可不可以經過它前住中小學

沒有 ...

前往平台兩所學校的行人只能使用現已開放的行人通道,有關
通道為由美田路(近大圍站旁)經樓梯或升降機到達平台後,
再經獨立有蓋行人通道(沿平台與港鐵馬鞍山線相鄰的邊緣而
建)前往兩所學校,該有蓋行人通道相信是與私人屋苑範圍分
隔開的。

而車輛則可經車路駛達設於停車場層為兩所學校而設的獨立車
位,再經附設的樓梯或升降機前往校舍。

由私人屋苑範圍前往兩所學校的通道均為消防通道而已。

而由車公廟路前往其餘社區設施的樓梯及升降機應在正常情況
下均不能前往平台。
AA48@43A 發表於 2011-9-20 02:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-9-16 23:37 發表
3. 居民是否同意增加安老院?

印象中曾經建議在商場外增建安老院, 但被反對.
直通快線  連繫機場
Alex_Tsang 發表於 2011-9-20 17:38 | 顯示全部樓層

咁樣講啦,新一代的小朋友真的是貴了很多,這樣的事情都可以上報紙,怪不得現今社會有這樣多奇形怪狀的事情會發生。

難道學校的升降機也是容許學生使用嗎?

香港,只有更多不可思異的事情發生。