hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012葵青區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012葵青區RDP

ksmbh 發表於 2012-2-6 15:52 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2012-2-6 15:39 發表
40 改特快後, 美孚至九龍城變左冇車來往牛頭角打後,
而又冇任何補償措施

不如拉埋296c落長沙灣補位
JU2541 發表於 2012-2-6 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2012-2-6 10:30 發表

33A係咪蝕得好甘?年年都搞
而家43C咪正係42A短棍
合併的話佐敦一塞車就成條線都冇車返
背後的潛台詞都係想CUT非繁服務遮
咁不如43C轉繁時線

班新區人唔鍾意民建聯嘛
咁今次又踢佢唔走
\連埋隔離選區都係同一個黨

呢個建議咪繼續好似冤雲不散
繼續建議囉
反其道而行

咁又難怪既...唔縮線佢冇政綱
向九巴獻媚好過向要佢加班加車加線
人一九,腦便殘
toyl 發表於 2012-2-6 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2012-2-6 15:39 發表
40 改特快後, 美孚至九龍城變左冇車來往牛頭角打後,
而又冇任何補償措施

現有轉乘
2A/6D <> 14/15/16/21/24/27
不過2A/6D>14/15/16總車費較40貴一截,去彩雲四順就貴1毫。
鄰帖已經對40有很多問題討論過,不妨睇睇
siupy 發表於 2012-2-6 16:02 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2012-2-6 15:55 發表

現有轉乘
2A/6D  14/15/16/21/24/27
不過2A/6D>14/15/16總車費較40貴一截,去彩雲四順就貴1毫。
鄰帖已經對40有很多問題討論過,不妨睇睇

解決左青山道 > 觀塘
但唔解決唔到荃葵 > 九龍城
唔通33A 轉 12A
多一倍時間都似
eg9515 發表於 2012-2-6 16:07 | 顯示全部樓層
42A與43C合併,兩線加埋有31部車,其實應有一些好一點的調整。43C取消,問題不大,可以轉乘及改乘42A代替,係奧海城轉地鐵返青衣再轉都差唔多。
我覺得可以連埋242X考慮,將242X全日,過青衣後落佐敦,到旺角亞皆老街特快返青衣,將43C的九部車俾242X用。42A在下午繁忙時間可以加一些特別班次在太子起載。
smal 發表於 2012-2-6 16:12 | 顯示全部樓層
發癲建議, 將 33A 同 37 係新都會做 BBI,33A 新都會直上西廊落旺角上愛民。 摺左 18,俾新城玩 E21A 加 701 BBI。 33A 咁改應該可以靠大窩口同上下葵班客起死回生。
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
kei_hk 發表於 2012-2-6 16:30 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2012-2-6 01:21 PM 發表

拉上補下,去山下面尤其是長發客完全無著數law。

長安長發客去紅磡﹐去商場拍$2機﹐再行去青衣站>南昌>紅磡好過。

去何文田會快左﹐試問又有幾多客得益?

去旺角快左?以其車費﹐又有幾多人坐(當然﹐總會有人遲起身﹐有車便上的人)
不過﹐兜完青衣才出九龍﹐又係mtr好過。

DK704_3N133 發表於 2012-2-6 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-2-6 16:30 發表

長安長發客去紅磡﹐去商場拍$2機﹐再行去青衣站>南昌>紅磡好過。

去何文田會快左﹐試問又有幾多客得益?

去旺角快左?以其車費﹐又有幾多人坐(當然﹐總會有人遲起身﹐有車便上的人)
不過﹐兜完青衣才出九龍﹐又係mtr好過。 ...
話就話紅磡站,實側大半個紅磡都去唔到,咪又係要行或轉車。另外下繁紅土去紅磡站一樣係麻煩,咁點解我唔舒舒服服咁坐41,即使係唔係特快。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
kei_hk 發表於 2012-2-6 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2012-2-6 04:38 PM 發表
話就話紅磡站,實側大半個紅磡都去唔到,咪又係要行或轉車。另外下繁紅土去紅磡站一樣係麻煩,咁點解我唔舒舒服服咁坐41,即使係唔係特快。

你去到紅磡站後﹐黃埔及家維村﹐可以步行(10-15分鐘)﹐唔想行的轉8, 8p巴士/6,8 小巴去接駁。

再遠些少﹐5c, 21。

現時情況﹐好過你等41塞41。經濟過美孚轉紅van。車程時間最易預算。

當然﹐最平的都係坐番41啦。

美孚紅van自西鐵通紅磡後﹐乘客大量流失﹐車疏了﹐唔係太值去坐。(青衣人仲要駁一程車﹐更唔低﹐mtr好過)
加上受加士居道一帶塞車﹐車程都幾難預的。

DK704_3N133 發表於 2012-2-6 17:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-2-6 17:13 發表

你去到紅磡站後﹐黃埔及家維村﹐可以步行(10-15分鐘)﹐唔想行的轉8, 8p巴士/6,8 小巴去接駁。

再遠些少﹐5c, 21。

現時情況﹐好過你等41塞41。經濟過美孚轉紅van。車程時間最易預算。

當然﹐最平的都係坐番41啦。

美孚紅v ...
以上 ge方法我都清楚,問題係一個做到好累ge打工仔,佢會選擇行上行落定上車坐到落車?

行去紅磡站,平,不過at least行30分鐘兼無位坐。
搭車ge, 咪一樣要10幾蚊,仲唔係快行路好多。
美紅線唔洗等車最快35分鐘過橋,41我承認都要55-75分鐘,不過都吸引唔少人坐,紅磡上下繁真係地獄,好麻煩ga。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總