hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) Volvo B6 - 公認的虧車 ? [ 長文 + 16p ]
開啟左側

Volvo B6 - 公認的虧車 ? [ 長文 + 16p ]

GY8940@93A 發表於 2012-6-16 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Jaso0n2010 於 2012-6-16 16:48 發表
以前梗係啦
而家睇下邊部囉...

捷聯B6我印象最深就係你post呢架1357, 5, 6年前響76一中呢部野配車手 (冇記錯係姓林的) 簡直享受, 架車果陣又好鬼好力, 上斜可以爆住去, 冇乏力嘅感覺, 冷氣又夠, 配埋車手響山路片彎 / 南區方向衝落南風道, 一個字, 正!! 近期響M47坐返同一部車, 雖然未衰到貼地, 但同果時比都差咗唔少. 1344, 1346初初轉康豪tune跑76都唔錯, 近期有坐返1344, 虧到無倫, 又冇冷氣... 其它果D, 真係一時時...

Volvo B6我最鍾意其實都係1302-1311果批, 果批都唔係架架勁野, 但就係唔知點解俾到一種好B6嘅feel我, 仲有1401-1419批dart... 以前我住漁暉苑果陣呢D車搞到我長期都寧願就時間坐76都唔坐72/小巴, 到後期轉咗捷聯B6都因為習慣咗而繼續坐.
209.4088 發表於 2012-6-16 21:04 | 顯示全部樓層
呢個組合簡直無得彈  (劣相)

上南風道都有大約50 , 重要靚聲
拍得住MAN
其實批B6都唔錯, 好似樓主咁話, 睇CARLO肯唔肯踩
1333, 1353, 1358都係快車仲有, 由細到大都覺得B6個車尾好型, 可能設計旅遊巴ge系唔同D

GK9636 發表於 2012-6-16 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2012-6-16 13:49 發表
當批捷聯B6出街初期,有朋友搭過1360行85,架車完全唔識轉波
結果用2個鐘先行完全程,後車仲要晨早做埋對頭車返柴灣

架車最後北角客都仲要繼續一波走天涯做返柴灣

呢件事到今日只要我地成班朋友聚會講開B6時必談項目之一 ...

果次遊河有幾段熄冷氣, 落清水灣一段,  深井上屯公, 仲有一段呈祥道, 俾部AP飛甩
GK9636@ATENVIRO
petcity 發表於 2012-6-16 22:45 | 顯示全部樓層

HR586 發表於 2012-6-16 23:40 | 顯示全部樓層
我又跟一跟相先! 1341@X1

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tobyhokh + 1 good

查看全部評分

S3V27 發表於 2012-6-16 23:55 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2012-6-17 00:12 | 顯示全部樓層

B6我在西環回家必搭。
以前就係搭95C,現在就搭M47。
我覺得行M47又不是慢,起碼快過雙層5分鐘。
但95C那條石排灣道長命鈄就
有一次仲壞埋......
NR905 發表於 2012-6-17 01:16 | 顯示全部樓層
捷聯 B6 頭幅,擁有 JL-04 既影子
當時車廠的確係生產 JL-04 車身旅巴
但整體觀感的確配響 B6LE 較為順眼
KC6831 發表於 2012-6-17 03:00 | 顯示全部樓層
原帖由 209.4088 於 2012-6-16 21:04 發表
呢個組合簡直無得彈  (劣相)

上南風道都有大約50 , 重要靚聲
拍得住MAN
其實批B6都唔錯, 好似樓主咁話, 睇CARLO肯唔肯 ...

1353 近排的確幾得 , 去到堅尼地城西寧閣停完站都可以到廢物轉運站時上到 2 波頂 , 而家下碧瑤停完站未到數碼港道路口已經差不多 70 km/h , 好快手下!
謝謝您。
 樓主| yunghin2004 發表於 2012-6-17 22:06 | 顯示全部樓層

原帖由 S3V27 於 16-6-2012 23:55 發表
己前搭中架1360行314,佢即使係行平路同好少客,架車都係好嘈,而且架1360係長命斜埋係大潭道根本係就斷氣,但其它B6就勁D,都唔知點解!
呢樣應該係 1360 本身問題
佢行 76 上山都係慢嗰批 B6