hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-14年沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-14年沙田區巴士路線發展計劃

KG1428 發表於 2013-2-25 14:56 | 顯示全部樓層

85X改道係一項德政

82M果part,其實可以同82K合併一齊做。
yyy5138 發表於 2013-2-25 15:09 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2013-2-25 14:24 發表
有關798加班一項:
「  因應第796S號終點站由清水灣半島更改為將軍澳站,增加第798號的巴士班次。 」

另外798名義上仲單層

計我話不如送796S上天加車落796C/796X/798啦

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 問過方國珊未

查看全部評分

富 豪 大 法 好!
AVW28 發表於 2013-2-25 15:11 | 顯示全部樓層
加車/加班
680 富安特別班 (改經欣安)--->玩大迴環?不如索性係欣安開出,下個站就係富安(唔好同我講有681P,680係做681P做唔到既野)。就算係欣安之後上公路直落濱景都係咁話。一係改頌安特車,經欣安,之後落富安返原線。
682P--->有需要,分流馬鞍山和第一城的居民;唔知幾時可以有回程?
798--->贊成,如果:1.加同682的互轉BBI;2. 延長將軍澳開出的尾車,會更好。
682 (新增馬市及水泉澳特別班, 682A/682B)---->682A係上年果個定係前年果個?沙田區跟上年建議,港島區跟前年建議,但只到西灣河。
682B某段路唔通好似80X咁行?係就係兜d,但起碼叫上到車先。
288 (新路線水泉澳至沙田市中心)--->沙中仲有位咩?定係做循環線?定線都ok。

改線
85X行太子道東, 不經彩虹, 鑽石山--->歡呼!晨早就要啦!只要黃大仙果邊唔好「玩野」就得!但唔知幾時到86C唔經大圍?
A41P 延至烏溪沙--->有利有弊,耀安冇左總站優勢但快左,馬市和錦英慢左,烏溪沙變左總站區但車程多左,恆安、77區、富安和濱景可能上車難左。
80, 305 美田做總站--->建議在幾年後重提,唔知今次又有咩甜頭比美林班人?不過都好,美輝街搞掂左。
170 不經波斯富街--->唔係咁快迎戰南港島線?
283 不經美桃樓(直上青沙往沙市), 另外改入美田先--->行返以前條路咁滯。
299 改經馬鞍山繞道(299X) (99延至恆安) (假日加開99R 大學站開)--->作為恆安人,歡迎99拉過來,雖然要夾時間等車,但起碼唔駛再捱貴價299($7.8 vs $6.1,20分鐘一班都制,趕時間者請搭的)。

LL3850
3AV338_HJ245 發表於 2013-2-25 15:18 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2013-2-25 15:11 發表
加車/加班
680 富安特別班 (改經欣安)--->玩大迴環?不如索性係欣安開出,下個站就係富安(唔好同我講有681P,680係做681P做唔到既野)。
682P--->有需要,分流馬鞍山和第一城的居民;唔知幾時可以回程。
798--->贊成,如果:1.加同6 ...
參考條link入面嘅路線同就知道682A/B同288會點行啦
straysheep123 發表於 2013-2-25 15:21 | 顯示全部樓層
剩係唔入馬鞍山299可以慳4架車出黎?

我有點疑問....

一係你索性拉長99去到大學站,如果唔係條99R一個鍾一班真係有d無聊.....仲14蚊咁搶錢

但其餘都係德政

80真係一早要改,美林巴總太細,d車阻住晒

305應該試下cut一班行青沙改做305a試行.....我睇頂閘都似

85a上到廣源有利有弊,東西線通車要送佢上路變左不可能

本來85系東西線通車可以全殺,包括85...但85a拉上廣源東西線通車後廣源都係冇直車去樂富同九龍城....

82a同288有d同綠小短兵相接feel......長遠呢d車一定要定點班次先有搭,否則一定輸俾綠小的車海

170唔入波斯富街真係冇得揀......實在太塞.....可以塞成3個字架.....
2076 發表於 2013-2-25 15:31 | 顯示全部樓層
170改線意味182日後改行青沙+西隧的可能性又再降低
抗議962B重組
還我962全日服務
AVW28 發表於 2013-2-25 15:38 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2013-2-25 15:21 發表
剩係唔入馬鞍山299可以慳4架車出黎?

我有點疑問....

一係你索性拉長99去到大學站,如果唔係條99R一個鍾一班真係有d無聊.....仲14蚊咁搶錢

但其餘都係德政

80真係一早要改,美林巴總太細,d車阻住晒

305應該試下cut一班行青沙改做305a試行.....我睇頂閘都似

85a上到廣源有利有弊,東西線通車要送佢上路變左不可能

本來85系東西線通車可以全殺,包括85...但85a拉上廣源東西線通車後廣源都係冇直車去樂富同九龍城....

82a同288有d同綠小短兵相接feel......長遠呢d車一定要定點班次先有搭,否則一定輸俾綠小的車海

170唔入波斯富街真係冇得揀......實在太塞.....可以塞成3個字架.....

99上大學站,可能再比建議的恆安方案收多一級,may be $6.1變$6.8。
由烏溪沙拉去恆安收多$1.1,已經係多兩級的價錢。

「但85a拉上廣源東西線通車後廣源都係冇直車去樂富同九龍城....」--->不明閣下想表達d乜?85A不是做九龍城和樂富嗎?

82A開來都岩既,GMB 63K成日大排長龍。

170原來只係南區方向先唔入時代、利舞臺和馬會。
LL3850
happykeroro 發表於 2013-2-25 15:38 | 顯示全部樓層
講多無謂
班區議員肯放行先算喇
PS8851@182 發表於 2013-2-25 15:41 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2013-2-25 16:03 | 顯示全部樓層

85X唔入彩虹道是想避免與85M/286M直接競爭?

==
既然982X可以諗加車
下一階段可以考慮研究一下下午回程

何文田、九龍塘一帶或者可以靠改善/延長原有沙福道各條路線解決

原帖由 orange 於 2013-2-25 14:48 發表
返沙田唔入銅鑼灣等同自殺,去華富唔入波斯富就好壞參半,好當然係加快回轉,
唔好自然係少咁批客,但如果對比之下,呢個係無辦法中既辦法

這點認同
如果南區全日都夠客量還可以選擇唔做銅鑼灣