hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴不加價之謎﹕唔貪心 百分百對沖油價 一定不蝕 ...
開啟左側

[問題] 新巴不加價之謎﹕唔貪心 百分百對沖油價 一定不蝕

PS8851@182 發表於 2013-3-3 15:58 | 顯示全部樓層

DGCNYO 發表於 2013-3-3 20:33 | 顯示全部樓層
新城都未到換車潮,又未到大競爭年代

紅小還是電車都是路上的競爭者,而地鐵早就霸左一個地方

新總開左同時換車潮一到,年話新巴唔加價好人,不過我覺得到時無唔會有機會,一定加得狼過九巴

新巴在SLF車退之時就有戲睇
Quanta 發表於 2013-3-3 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2013-3-3 20:33 發表
新城都未到換車潮,又未到大競爭年代

紅小還是電車都是路上的競爭者,而地鐵早就霸左一個地方

新總開左同時換車潮一到,年話新巴唔加價好人,不過我覺得到時無唔會有機會,一定加得狼過九巴

新巴在SLF車退之時就有戲睇 ...

城巴未到換車潮?
8100~8317 + 7000~7049 + 1810~1825 呢二百幾架車, 佔咗城巴專營權一的超過三份一啦喎
LF5502 發表於 2013-3-3 20:46 | 顯示全部樓層

其實唔應該睇
換車潮....

應該係睇車齡的 range 的比例

過多兩三年,

城巴全部都係新車的時候

原帖由 Quanta 於 2013-3-3 20:36 發表

城巴未到換車潮?
8100~8317 + 7000~7049 + 1810~1825 呢二百幾架車, 佔咗城巴專營權一的超過三份一啦喎
LF5502 發表於 2013-3-4 02:28 | 顯示全部樓層
可能你太年輕

當年冬菇上場,保鐵政策雷厲風行
減車cut 線係唯一的選擇

係去到馬鐵 04年通車之後先至停......

5X 已係係 08年的事

原帖由 3ASV174 於 2013-3-2 14:05 發表
早年新鐵路通車,
九巴係完全坐以待斃模式,通車前半年就諗定通車後點樣削減資源:
成個計劃只係搵路線取消、夾硬搵o的路線相近本身有客但根本無同港鐵重疊既線去合併、同埋開o的同小巴重疊但貴又疏根本無人會用既鐵路接駁線,
然後新鐵路一通,客量插水既線就提早收檔,客量無插水既就慢性陰乾,明明夾硬減班減到你無客為止,
最抵死係 plan 左話睇客量調整服務既線,總係無論如何都跟住劇本逐步收檔,貴客自理。

相反大家有眼見,
西港島線人地都搞左 5x 出黎,鐵路未通已做緊野,將來客量大跌係一定,
但鐵路由拍板動工到通車都幾年時間,人地事前幾年開始已逐步重組定路線網絡迎戰,九巴呢?邊次唔係未俾人打殘就講定想 cut 邊條線先?

kmbodth 發表於 2013-3-4 10:18 | 顯示全部樓層
5X應是申請加價被拒後想增加收入而開的吧
FS1819 發表於 2013-3-5 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 hjhj 於 3-3-2013 15:00 發表

Buspak和Roadshow都是獨立的公司,
因為背景不同就用不同的計算方法?

既然大家認為九巴和Roadshow之間是有問題,單看報紙提供平均每部巴士廣告收益數字並不足以判斷
不如找找以下的資料作判斷
1.現時新巴城巴和九巴 ...
Roadshow大部份係九巴控股旗下(唔好以為改名叫載通呃到人),Buspak唔係城新旗下。
aPower 發表於 2013-3-6 00:42 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2013-3-6 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 aPower 於 2013-3-6 00:42 發表
大家一面倒插九巴
唔知有無人會諗下
若果今時今日新城仲係分家
新記會唔會比你地口中既九巴更加邪惡
(唔夠城巴鬥->加價/削班頹做->惡性循環)
新巴到今時今日都未出手加價
某程度上應該係唔想進一步拉遠同城巴既 ...
如果新城不合併,
港島好多重組都推唔到,東區批線會繼續鬼打鬼,無可能咁樣分工,不單新巴會死,城巴都會攬住一齊。
hjhj 發表於 2013-3-6 14:06 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2013-3-5 23:11 發表
Roadshow大部份係九巴控股旗下(唔好以為改名叫載通呃到人),Buspak唔係城新旗下。

是旗下又怎樣?
你都是未能回答為何擁有不同背景就要用不同方式去計算.

又如果你認為九巴是有故意以較低價格將廣告權售予Roadshow所以要把Roadshow的盈利計進九巴帳目中,
最基本,你有沒有相關數據證明?