hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北港島綫用咩方案好?
開啟左側

北港島綫用咩方案好?

Wright---AVW16 發表於 2013-5-14 00:29 | 顯示全部樓層

頭先係FB見到某反換線專頁有幅圖,佢話如果為左滿足大多數人既利益而去犧牲少部份既,其實相當唔正確亦都唔道德。咁我會覺得佢其實進一步係批判緊政府可以為左達到某D利益而不顧民眾感受,為所欲為,多於山頭主義。政府管治既黑箱作業同失誤對於廣大市民黎講也是一個危機。

講返正題,其實最折衷既做法真係在換線方案中為將線加多個炮台山站,記得第一次論壇時都有人提過技術上係可行既,本身將線北角站跟原有的也有一段距離。正如東鐵十二卡過海,不論走線還是信號上同樣做到。硬要從這兩個方案去選而忽視其他的alternative,其實是不為,非不能也
Kaix 發表於 2013-5-14 08:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2013-5-14 00:29 發表
頭先係FB見到某反換線專頁有幅圖,佢話如果為左滿足大多數人既利益而去犧牲少部份既,其實相當唔正確亦都唔道德。咁我會覺得佢其實進一步係批判緊政府可以為左達到某D利益而不顧民眾感受,為所欲為,多於山頭主義。政府管治 ...

為左一小撮人的既得利益而犧牲大多數人的利益,
地產霸權、商家壟斷、丁權等等,
唔係大家一直都批評緊政府不公義的論調嗎??

做乜到左自己係既得利益者時, 講法可以180度轉變?
香港人做人有冇原則??

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
mrm23 + 1 全中
ccchhhuuunnn + 1 輸打贏要

查看全部評分

ccchhhuuunnn 發表於 2013-5-14 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2013-5-14 00:29 發表
頭先係FB見到某反換線專頁有幅圖,佢話如果為左滿足大多數人既利益而去犧牲少部份既,其實相當唔正確亦都唔道德。咁我會覺得佢其實進一步係批判緊政府可以為左達到某D利益而不顧民眾感受,為所欲為,多於山頭主義。政府管治 ...

如果套用同一個logic
九巴70, 70X, 268B, 690同692都唔洗/唔應該取消
Kaix 發表於 2013-5-14 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2013-5-14 09:41 發表

如果套用同一個logic
九巴70, 70X, 268B, 690同692都唔洗/唔應該取消

應該所有野都唔可以變, 因為任何改變都會令既得利益者利益受損

地產霸權同丁權應該千秋萬代,
因為打倒地產霸權同丁權即係犧牲少數人利益去滿足大多數人利益,
其實相當唔正確亦都唔道德

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 明晒

查看全部評分

DIH 發表於 2013-5-14 10:09 | 顯示全部樓層
我就唔介意換線方案於將軍澳線加返炮台山站。(之前話不予置評,但而家諗到折衷辦法)
放棄原有調頭隧道都唔係第一次,由鰂魚涌拉去北角時已經放棄一段隧道。

工程可以係:
現將軍澳線北角月台大約在丹拿道,可以向西經堡壘街於炮台山道/英皇道交界匯入現港島線。
北港島線在現炮台山站以下興建新月台,然後爬升至北角道以東匯入現港島線路軌進入北角站。
北角站係分層月台,離地又深,在西面興建分岔往北港島線應該不太難。
技術上做唔做到、會唔會影響地基,我就唔知喇。

thomash 發表於 2013-5-14 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 paulma 於 2013-5-11 18:39 發表

第一個point算你講得通,但如果由炮台山往堅尼地城呢?如果東涌人覺得香港站行去中環站唔方便,炮台山人坐東涌綫,在香港站轉一樣唔方便,坐返北角站轉會好戇居,坐東涌綫在會展站轉沙中綫,再在金鐘站轉第二次,相比交匯方案的唔使 ...

自從馬鐵通車後我一直維持著馬鞍山站-大圍-火炭的通勤模式
如果北港島用換線,那麼砲台山-北角-金鐘的搭乘模式都絕不稀奇
當然到北角轉反方向要換另一層月台,但都已經比大圍要經大堂落落上上方便好多
所以換線對砲台山的居民來說影響沒有你想像那麼嚴重
問題只是使用者是否願意去適應新的換乘

K仔 發表於 2013-5-14 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 thomash 於 2013-5-14 12:06 發表

自從馬鐵通車後我一直維持著馬鞍山站-大圍-火炭的通勤模式
如果北港島用換線,那麼砲台山-北角-金鐘的搭乘模式都絕不稀奇
當然到北角轉反方向要換另一層月台,但都已經比大圍要經大堂落落上上方便好多
所以換線對砲台 ...

我會說,炮台山的情況再差,也只是變成跟太古站一樣
分別在於太古搭多一個站,炮台山人轉車要上一層
所以情況未必有想像中的差

不過無論如何,將軍澳線加設炮台山站也是值得支持的
上面DIH兄說的改線工程,做到就最好
即使做不到,也可考慮在原有掉頭隧道加站,雖然步行距離會遠一點
cruisesnet 發表於 2013-5-14 14:36 | 顯示全部樓層
其實將線已經經過炮台山站起到去天后站.
應該可以整到東涌線穿過維園(成塊空地, 施工限制低好多)駁去現有將線天后既路軌
如果炮台山果個位起到月台既話, 轉車既距離應該會同北角差吾多.
(不過可能條轉車月台係有斜度既)

Kaix 發表於 2013-5-14 21:18 | 顯示全部樓層
重提我提倡的超級金鐘站方案

在夏愨道地底建北港島線月台及大堂, 成為金鐘站北翼,
車站東半部的南北兩翼大堂融合成為一個連接5線的超級大堂,
西面則設一條約80米長的寬闊通道連接南北兩翼大堂

aaron 發表於 2013-5-14 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2013-5-14 21:18 發表
重提我提倡的超級金鐘站方案

在夏愨道地底建北港島線月台及大堂, 成為金鐘站北翼,
車站東半部的南北兩翼大堂融合成為一個連接5線的超級大堂,
西面則設一條約80米長的寬闊通道連接南北兩翼大堂

217518 ...

真係做到其實就幾好
不過如何在夏慤道地底進行工程而不得失霸氣駕駛人士?
最少要等中環灣仔繞道取代夏慤道成為4號幹線一部份個時,先或者有機會提下呢個建議