hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵製造漏洞可以比人打尖搭東鐵頭等
開啟左側

港鐵製造漏洞可以比人打尖搭東鐵頭等

alexero 發表於 2014-6-26 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2014-6-26 21:55 發表

當東鐵可以過海,取消事在必行,否則不能填補縮卡過海容量。

但聽聞港鐵落單買的沙中線新車,仍然保留左一卡頭等...
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
3ASV196 發表於 2014-6-26 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-6-26 21:55 發表

當東鐵可以過海,取消事在必行,否則不能填補縮卡過海容量。

請問消息來源係...? 印象hkitalk 入面消息, 一直都是mtr 不取消頭等wor....
3ASV196.KE7270
Hisui 發表於 2014-6-26 23:53 | 顯示全部樓層
取消? 咁大條水魚 經理又要坐 點會取消?
寫包單一定有頭等
toyl 發表於 2014-6-27 00:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Hisui 於 2014-6-26 23:53 發表
取消? 咁大條水魚 經理又要坐 點會取消?
寫包單一定有頭等

水魚程度係有過之而無不及!
頭等價由九龍塘伸延到金鐘,到時北上過咗海先響紅磡/九龍塘上車,
八達通未必做到只計上車站,車卡拍咭上車就更加好玩啦!

頭等附加費可以升級咁多,公司邊會咁捨得取消呀?
hokachung 發表於 2014-6-27 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-6-27 00:27 發表

水魚程度係有過之而無不及!
頭等價由九龍塘伸延到金鐘,到時北上過咗海先響紅磡/九龍塘上車,
八達通未必做到只計上車站,車卡拍咭上車就更加好玩啦!

頭等附加費可以升級咁多,公司邊會咁捨得取消呀? ...

你肯定會頭等價會伸延到金鐘?
未來東鐵綫仲多左個出九龍嘅方法,就係大圍轉東西走廊
如果東鐵綫沿綫去鑽石山,港鐵應該當你大圍轉
到時搭頭等收九龍塘價嘅話,應該會畀人鬧爆
同樣道理,未來東鐵綫沿綫過海一樣有好多方法,好難假設所有人都會直接坐到金鐘
kei_hk 發表於 2014-6-27 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2014-6-27 09:30 AM 發表

你肯定會頭等價會伸延到金鐘?
未來東鐵綫仲多左個出九龍嘅方法,就係大圍轉東西走廊
如果東鐵綫沿綫去鑽石山,港鐵應該當你大圍轉
到時搭頭等收九龍塘價嘅話,應該會畀人鬧爆
同樣道理,未來東鐵綫沿綫過海一樣有好多方法,好 ...

我唔相信mtr 會賣大包﹐會唔收九龍塘打後的頭等車費囉﹐最多只會調節一下香港段的附加比率。

你的例子東鐵線去鑽石山﹐我當係大圍上車﹐會比較易講解的。
我會答你﹐以現時的收費標準﹐的確會收你大圍去九龍塘段的頭等收費﹐只要你確認了頭等位﹐即使你坐新的沙中線都係這樣收法。
唔信的話﹐你自己去紅磡站手痕拍頭等﹐再坐西鐵去尖東(或打後的站)﹐睇下會收你幾多錢。(會附加了一個站(旺角東)的頭等收費)

另外﹐如果你現時由紅磡坐車去上水﹐行車途中(例如去到大學)突然想坐頭等﹐於是你便去拍卡改坐頭等(唔理用月台的頭等 或 車內的確認機)﹐你的車費都會係收全程頭等收費的。

以現時原則﹐一定會假設你坐足全程最長距離的頭等﹐所以頭等的收費都一定以此為原則去計算。至於點解我話有機會調整香港段的附加比率﹐這是因為全程車費太高﹐所以調整一下吸引乘客。

至於會唔會比人鬧爆﹐又真係好笑﹐明碼實價﹐講明幾多錢﹐願者上釣。
覺得貴又或者覺得無需要﹐咪唔好坐頭等囉﹐又無人迫你坐﹐又有較平的普通位你坐。

dogdog 發表於 2014-6-27 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 64K 於 2014-6-24 22:25 發表
依家東鐵頭等車廂前後一卡都有部頭等確認機
比人除左係月台之外補票搭頭等
不過同時又製造左漏洞
例如朝早上水去紅磡頭等月台有廿幾三十人排緊隊
列車一到好多人上車
有D坐唔到既就等下班
原來有D人睇準列車上可以補 ...

你其實當係三條隊咁排咪得,都唔可以話係漏洞

不過試過有一次我經另一卡入反而仲衰

普通等仲多人落車

如果真係想人乖乖排隊,咁咪一門車門部機咪暫停左佢囉

不過佢地都時日無多,港鐵真係睬你都傻

東鐵又人多,唔係頭尾果幾個,都係入去企咁大把
s3n370 發表於 2014-6-27 19:57 | 顯示全部樓層
換得新車,小弟覺得頭等卡應該改到機場快線車廂格局,即係雙門出入,同連續幾排位都係向前/後。

雙門出入,反正逃生問題要整兩度門,不如整平均門距加快出入。

改座位排法,可以座距不變安多兩三排位,增加載客量。
現時卡位排法浪費佐椅背空間,如果連續幾排同一方向,可以利用埋呢個空間。
機場快線一卡有64個位,另加行李架。現時東鐵線不設行李架,再加上較長的車卡,隨時安多六排位共88座位。
再進取D,頭等卡用類似ktt雙層車廂,載客量更高。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
dogdog 發表於 2014-6-28 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2014-6-27 19:57 發表
換得新車,小弟覺得頭等卡應該改到機場快線車廂格局,即係雙門出入,同連續幾排位都係向前/後。

雙門出入,反正逃生問題要整兩度門,不如整平均門距加快出入。

改座位排法,可以座距不變安多兩三排位,增加載客量。
現時卡位排法 ...

再唔係學埋巴士咁整埋高載版,

有咁多張凳就塞晒入去

再好似機鐵咁單向,偷埋椅背位

至於頭等轉車方面我就諗到好似輕鐵咁囉~

落車再拍卡~確定落車站

你唔拍就當你用最遠個方法,收最遠費用~

至於卡卡之間點計~

新車要駁去電腦知道列車位置應該唔難~
GK3258 發表於 2014-6-28 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 dogdog 於 2014-6-28 00:03 發表

再唔係學埋巴士咁整埋高載版,

有咁多張凳就塞晒入去

再好似機鐵咁單向,偷埋椅背位

至於頭等轉車方面我就諗到好似輕鐵咁囉~

落車再拍卡~確定落車站

你唔拍就當你用最遠個方法,收最遠費用~

至於卡卡之間點計~
...
使唔使偷薄椅啊
整個大水塘加吊環
企多啲人嘛