hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 亞視控股權將轉讓予王維基
開啟左側

亞視控股權將轉讓予王維基

AVD1 發表於 2015-4-21 10:36 | 顯示全部樓層

最新消息:
亞視同港視繼繼商討合作事宣,港視方面而家會延長期限至四月廿七日下午五點。

講黎講去都係錢作怪,反而我起度諗緊究竟最終港視究竟會唔會有機會起亞視播出街就真 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2015-4-21 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-4-21 10:36 AM 發表
最新消息:
亞視同港視繼繼商討合作事宣,港視方面而家會延長期限至四月廿七日下午五點。

講黎講去都係錢作怪,反而我起度諗緊究竟最終港視究竟會唔會有機會起亞視播出街就真 …… ...

個人推斷 :

真係成功合作機會唔係太大。

1. ATV 自己講 500萬唔係太夠他們營運的支出(相對一個月所需的總支出)﹐接受 offer 後﹐自己便有4小時的廣告時間便要交埋給hktv﹐自己都無話事權﹐有機會令到得不償失。
(雖說atv的廣告收入真係........ 但維基都唔會死錯人﹐總會選擇一些黃金時間﹐這些時間atv 總會有一些廣告商睇中的)

2. 維基的部份節目﹐未必適合在免費電視台播出﹐這一點真係要atv 認真去睇。
一旦節目內容出事﹐atv 要上身的。淨係講要罰款﹐仲有無錢比政府罰?

3. atv 自己都講自從續唔到牌開始﹐已經不停有人走﹐都好難保證夠唔夠人運作廣播。
(平心去講﹐作為員工本身又有條件走的﹐都在這個時間走。明知一間公司快死﹐甚少人肯去atv見工的。淨下的舊人﹐真係見步行步﹐或者無條件自己走﹐真係好睇這班人有幾多﹐夠唔夠維持廣播)

atv 自己都放風話唔知是否有能力營運到出年3月底﹐有機會下個月生日變死忌。
如果真係無能力營運﹐輪到維基未必肯買時間﹐我相信他目標唔會係1-2個月的播映時間﹐起碼都要有半年﹐這才有足夠時間去給他的公司去搵廣告客戶。

4. 這個安排﹐唔知是否要政府批准﹐這個因素真係............。

維基肯接受押後offer 的死線﹐原因好簡單﹐既然你在死線前開聲話有興趣﹐要再了解詳情﹐即係初步有興趣﹐大家好自然要慢慢再談﹐這是正常合理的處事方法。
去到新的死線到期﹐只要期間會面都仲有正面方向﹐大可以再延長﹐無正面方向的便大家齊齊宣佈合作不來。點去安排﹐一切都好簡單。

即使合作不來﹐維基都收到一定的宣傳效果﹐目的都達到一部份。

E21A 發表於 2015-4-21 17:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-4-21 14:13 發表

個人推斷 :

真係成功合作機會唔係太大。

1. ATV 自己講 500萬唔係太夠他們營運的支出(相對一個月所需的總支出)﹐接受 offer 後﹐自己便有4小時的廣告時間便要交埋給hktv﹐自己都無話事權﹐有機會令到得不償失。
(雖說at ...
hktv有咩節目係唔可以播出街呢?佢本身拍既節目唔係for拎到電視牌後喺電視頻道播出黎咩?
如果你係講緊最近套大眾性情,其實個套係一套好正經既節目,我睇左3集都未發現有任何性別歧視又或者以性做低俗笑話既情節(當然,如果在電視頻道播出後,實有一大班正義人士投訴,但我相信維基唔會拍一套明知會違例既節目)
我反而覺得,亞視係受到某啲既壓力先特意自抬身價。大把人唔想維基節目公開咁播出,特別係講新聞同選舉個2套.....
avianwind 發表於 2015-4-21 18:04 | 顯示全部樓層

原帖由 E21A 於 2015-4-21 17:19 發表
hktv有咩節目係唔可以播出街呢?佢本身拍既節目唔係for拎到電視牌後喺電視頻道播出黎咩?
如果你係講緊最近套大眾性情,其實個套係一套好正經既節目,我睇左3集都未發現有任何性別歧視又或者以性做低俗笑話既情節(當然,如果在電視頻道播出後,實有一大班正義人士投訴,但我相信維基唔會拍一套明知會違例既節目)
我反而覺得,亞視係受到某啲既壓力先特意自抬身價。大把人唔想維基節目公開咁播出,特別係講新聞同選舉個2套......

用另一角度睇
即係至少會有班人日日睇住你d節目

dcyw 發表於 2015-4-21 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2015-4-21 17:19 發表
我反而覺得,亞視係受到某啲既壓力先特意自抬身價。大把人唔想維基節目公開咁播出,特別係講新聞同選舉個2套.....

HKTV的節目在籌劃及拍攝時已考慮到以免費電視方式播放,只是有關節目若經由
免費電視播放,便需因應廣播條例的規限而或有需要再行剪輯成另一個版本才能播
放,而非直接播放現時經網絡播放的版本。

HKTV已在一些報導中提及若與ATV達成協議,便會著手進行有關的後期製作。
AVD1 發表於 2015-4-24 08:00 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2015-4-21 18:04 發表

用另一角度睇
即係至少會有班人日日睇住你d節目

根本冇人話 HKTV 冇人睇,只係相對之下冇咁多人睇,
但係 ATV 呢?0 點都可以做得出就 ……
kei_hk 發表於 2015-4-24 14:52 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-4-24 08:00 AM 發表

根本冇人話 HKTV 冇人睇,只係相對之下冇咁多人睇,
但係 ATV 呢?0 點都可以做得出就 ……

0點又唔代表真係完全無人睇﹐只不過現時收視統計取樣家庭太少所致﹐或者做取樣的住戶唔夠分散到不同階層。

之前atv 自己都講過收視統計的問題﹐其中一個便是取樣(做統計的家庭)太少﹐多年來沒有因為人口增長﹐(收費)電視台增加而增加這些統計家庭數目﹐同埋好主要集中在中產家庭﹐形成收視統計有一定的偏差性。
當時 atv 便搵另外的機構做收視﹐話有「五五﹐六四開」便是那時的事。

不過﹐現時atv收視極低係一個事實﹐我絕對認同。

AVD1 發表於 2015-4-25 15:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-4-24 14:52 發表

0點又唔代表真係完全無人睇﹐只不過現時收視統計取樣家庭太少所致﹐或者做取樣的住戶唔夠分散到不同階層。

之前atv 自己都講過收視統計的問題﹐其中一個便是取樣(做統計的家庭)太少﹐多年來沒有因為人口增長﹐(收費)電視台 ...

5/5,6/4開 - 又係一個數字遊戲,
佢地拎個數未黎自 high,如果真係有 6/4 開,洗搞到而家咁樣?

當然我都同意 ATV 點都有人睇,不過商業世界少人睇就注定被人淘汰,
可惜王某不思進取,成日以為大陸個套係適用於香港,最後未就係自取滅亡。

無線衰極而家都有些小劇集出下街,都仲可以吸引到部份師奶,
如果連班師奶都冇埋,遲早佢都會步亞視後塵。