hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [招標文件] 屯門南延綫工程研究
開啟左側

[招標文件] 屯門南延綫工程研究

tkf_2005 發表於 2015-4-10 05:07 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2015-4-10 01:00 發表

屯門至大嶼山鐵路作用唔係去東涌,係經交椅洲去香港島,仲可以減輕西鐵線同東涌線負擔

當連屯荃都因沿線客量及效益不足以支持興建果陣,

會唔會係仲諗一條全新海底鐵路由屯門經大嶼山連接港島區呢,.,..?

**除非政府明確表示交椅州/長州/青州有大型填海計劃吸納入口啦....
kei_hk 發表於 2015-4-10 10:11 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2015-4-10 05:07 AM 發表

會唔會係仲諗一條全新海底鐵路由屯門經大嶼山連接港島區呢,.,..?

**除非政府明確表示交椅州/長州/青州有大型填海計劃吸納入口啦.... ...

屯門荃灣以效益不足而唔起﹐個人認為正常兼合理。

青山公路沿線人口話多唔多﹐話少又唔少﹐但係鐵路走線只係去到荃灣西﹐又係要接番西鐵﹐屯門總站用新線及現有西鐵的時間又無話有大分別﹐用新線雖快少少﹐但要在荃灣轉車﹐根本得不嘗失﹐即係主要客源會係青山公路沿途的居民﹐客量真係有限。

反而﹐市區的終點不是荃灣﹐可以再駁去其他地區﹐例如大圍沙田火炭一帶﹐客源又可提升﹐亦可舒緩現有道路系統(甚至鐵路)的壓力﹐反而值得去究竟。

JR800 發表於 2015-4-10 20:17 | 顯示全部樓層
屯門至大嶼山鐵路(經交椅洲連接港島)興建的話造價非常龐大,必須要先研究鐵路效益、建造可行性、人口增長及需求。
hokachung 發表於 2015-4-11 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 JR800 於 2015-4-10 20:17 發表
屯門至大嶼山鐵路(經交椅洲連接港島)興建的話造價非常龐大,必須要先研究鐵路效益、建造可行性、人口增長及需求。

屯門至大嶼山一段過到環評嘅機會相當低
JR800 發表於 2015-4-11 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2015-4-11 01:27 發表

屯門至大嶼山一段過到環評嘅機會相當低

如果唔用沉管都可以,真正的「海底」隧道(海床下)可減低海域污染 ~

但就係陸地需要更長的入海/出海段。

kei_hk 發表於 2015-4-11 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JR800 於 2015-4-11 08:48 PM 發表

如果唔用沉管都可以,真正的「海底」隧道(海床下)可減低海域污染 ~

港珠澳大橋的附屬工程 - 屯門至赤立角(人工島) 的一段隧道﹐已經係用隧道機建造﹐並非用沉箱方式興建﹐即係你所講的「真正的海底隧道」。

用這個方法的缺點正如你所講﹐上水落水要比較長﹐斜度唔可以太大。
但一般鐵路本身的爬坡能力較低﹐所以未必係一個大影響﹐可能鐵路本身都需要相同的上落水的斜度(相同的出入海佔用空間)。

ref: http://www.hzmb.hk/tchi/about_overview_04.html
註 : 唔代表鐵路唔可以用沉箱方式建造﹐鐵路是否可以使用﹐主要係睇整條隧道(路段)斜度有沒有超出鐵路行駛的標準。

64K 發表於 2015-4-11 23:18 | 顯示全部樓層

屯門南當佢可以係2020年後起好
屯門搭西鐵到屯門南要3分鐘
當時東西走廊應該起好(當佢2019年真係搞得掂)
但我覺得似元朗同屯門區內線多過對外線
由屯門南搭西鐵到九龍至少要半個鐘
搭巴士都差不多時間
而且一程過唔使轉車
我估只係吸納到本身搭506轉西鐵既人
本身搭開巴士既
就算西鐵起到屯門碼頭
都無太大動力去轉搭鐵路
我的愛線——888!
jpoon 發表於 2015-4-12 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2015-4-10 05:07 發表

**除非政府明確表示交椅州/長州/青州有大型填海計劃吸納入口啦.... ...

以現時巴士同西鐵收費,屯荃鐵路起完你覺得會平過搭巴士?對港鐵黎講又冇得收返成本,就要問政府攞錢起,屯荃鐵路架空又話影響景觀行地底成本仲高,真係冇乜誘因去起囉
http://jpoon9394.blogspot.com/
hokachung 發表於 2015-4-12 05:14 | 顯示全部樓層
原帖由 JR800 於 2015-4-11 20:48 發表

睇過「沙中綫符合測試報告」都知,咁做兩岸嘅車站月台會位於極深層地底
一來會有消防問題,二來兩岸本身嘅現有鐵路走綫都係架空或者地面,好難同新綫做到方便嘅轉乘安排
JR800 發表於 2015-4-12 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2015-4-12 05:14 發表

睇過「沙中綫符合測試報告」都知,咁做兩岸嘅車站月台會位於極深層地底
一來會有消防問題,二來兩岸本身嘅現有鐵路走綫都係架空或者地面,好難同新綫做到方便嘅轉乘安排 ...

所以只可以站外轉乘,或者另覓地方建新站過海。不符合營運效益。