hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 黃埔站月台問題
開啟左側

黃埔站月台問題

eternalflame 發表於 2015-5-18 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 mtr_jerrychan 於 2015-5-18 23:34 發表
有呀 唔信你睇

黃埔站既預留月台(折返隧道)用作興建多一個側式月台以作中途站之用

其實刊憲圖則唔係咁難睇
無謂貽笑大方
GK3258 發表於 2015-5-18 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 mtr_jerrychan 於 2015-5-18 23:34 發表
有呀 唔信你睇

黃埔站既預留月台(折返隧道)用作興建多一個側式月台以作中途站之用
樓下個位,就係唔夠位興建月台,所以先只用作折返用途,根本不可能作側式月台
唔通一班何文田一班黃埔貪過癮?
4437 發表於 2015-5-19 00:02 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

我諗原意係避免乘客要走上走落等車,所以先起得一層月台;
直覺話我聽,鑽得一層地底,唔會鑽唔到第二層掛,隧道都鑽咗啦…
GK3258 發表於 2015-5-19 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 4437 於 2015-5-19 00:02 發表
直覺話我聽,鑽得一層地底,唔會鑽唔到第二層掛,隧道都鑽咗啦…
真係夠位support?另外之前其實有提及過過海事宜
Gary_B 發表於 2015-5-19 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 4437 於 2015-5-19 00:02 發表

鑽到隧道 = 夠位鑽埋做月台?
kuma0723 發表於 2015-5-19 04:14 | 顯示全部樓層
原帖由 devilreborn 於 2015-5-18 06:02 PM 發表
1. 港鐵模擬圖係同中文版一樣 左邊打開 (以入站方向作準)
2. 實情是維基百科固然不可信,但港鐵模擬圖也並非100%準確 呢啲嘢睇過就算喇

3號月台??? 咁1號及2號月台係.........港鐵都幾求其下啵!
kei_hk 發表於 2015-5-19 11:43 | 顯示全部樓層

原帖由 mtr_jerrychan 於 2015-5-18 11:34 PM 發表
有呀 唔信你睇

我只可以講最初的planning的確係掉頭隧道去到黃埔站的﹐如你的附圖。
如無估錯﹐你的附圖係這個時間所製作的。

不過﹐那時只係最初推介成個計劃的設計方案。

去到落實興建後﹐進一步的設計及探土等進度時﹐發現原方案有問題﹐難以實行﹐要縮短這條掉頭隧道﹐唔再去到黃埔站。
所以﹐你附上的圖已經係 outdate了﹐唔需要再理會。

現在﹐這條掉頭隧道最未端的位置﹐好似係唔到黃埔站的範圍。

ps. 正如其他人所講﹐一班車何文田一班車黃埔﹐你估這樣安排真係好好咩﹐真係留名睇將來何文田站清客會唔會阻到其後的班次﹐令到成條觀塘線班次不穩。

如果只係方便乘客唔駛決定上下層月台候車問題﹐方法好簡單﹐只安排上層同時上落車﹐下層只供落車便可。換句話說下層落完客後﹐便會等夠鐘吉車去何文田再載客。

kei_hk 發表於 2015-5-19 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kuma0723 於 2015-5-19 04:14 AM 發表

3號月台??? 咁1號及2號月台係.........港鐵都幾求其下啵!

[亂估吹水 mode]

黃埔站及何文田站會採用一站控制管理﹐只會在其中一個車站才有中央控制室﹐所以月台編號........

1 & 2 號月台在何文田站

將來何文田站只有 1, 2, 4, 5 號月台。

[ / 亂估吹水 mode]

devilreborn 發表於 2015-5-19 14:11 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

所以先至要講一句「但港鐵模擬圖也並非100%準確」…
何況早前鑽石山新月台模擬圖嘅穿崩位都係出係月台編號上面
無論如何,呢幅(某程度上)官方嘅圖片點都可信過一個「任何人都可以編輯」嘅網站嘅
hokachung 發表於 2015-5-20 03:10 | 顯示全部樓層

有呀 唔信你睇

唔好摟住啲舊圖FF好唔好?你呢幅圖已經係10多年前嘅料,一早out曬
懶神秘用電話cap圖,明明係張slide硬係要cap埋上下咁大條黑邊做乜鬼
我幫你post埋原link出黎又點話,http://www.legco.gov.hk/yr03-04/ ... 603cb1-2044-1ce.pdf
唔想睇刊憲圖則嘅話,咁我話埋答案畀你知喇:何文田站調頭隧道盡頭位於蕪湖街近船澳街。