hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 最近唔係幾掂喎…
開啟左側

最近唔係幾掂喎…

AVD1 發表於 2015-5-29 14:15 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2015-5-29 13:34 發表
PS:其實自大陸四大航近年不斷開辦歐美長途線及機種更新後,
CX的大陸<>北美客都有一定程度影響,航空業競爭真是越黎越大。

咁事實上大陸個四大航空公司(其實仲有 3U 同埋 MF 呢幾年都開始開長途航線,後者好似將會開啦)係應該要開線,
根本大陸咁多人,而家又有錢,出國 o既人真係多的是。

冇理由做自己人生意做唔到,尤其大陸佬最鐘意同聲同氣(當中部份人都係祟洋,不過又唔識聽外語就 ……),
早幾年不斷比外企搶生意,而家係時候要企返出黎。
不過講真,而家國內咁多間航空公司硬件係有(雖然唔算最好-CA 748/77W 商務位仲係做唔到獨立出入,個人認為係一大敗筆,MU 77W 配色真係靚,我自己認為比 CX 仲好,J/F 位跟得上 CX 但係 Y 位整個 3+4+3 又係衰,CZ 77W/380 就叫搵到個平衡點,但我認為配色係有待改善)。我自己就已經好耐冇幫襯過大陸公司,服務質素就 no comment 啦。
既然而家佢地不斷開國際航點,對於大陸人黎講幫襯佢地又平又慳時間,最重要識溝通,呢樣野已經係優勢。

雖然大陸客係少左,但係東南亞三大航企收縮就岩岩好幫 CX 搵返班客黎頂個班大陸客個位,
以我所知而家真係有唔少東南亞人坐 CX 起香港轉機,上次我坐個班 CX889 眼見都唔知幾多個拎住新加坡同大馬 passport .....
LJ7006 = MF5119 = AVD1
OTIS401 發表於 2015-5-29 15:40 | 顯示全部樓層
個人對上一次搭CX已經係10年前的事,無從判斷佢宜家個質素變成點
只係經常聽聞經濟位的service就黎cut到冇得再cut咁既款

其實各大LCC開始陸續係香港開線,對CX等又有幾大打擊?
Aeon802 發表於 2015-5-29 17:39 | 顯示全部樓層
1.正所謂"隔離飯香"
樓上所講"有部份新加坡人鐘意 CX 多過 SQ ……",不出奇
2.再加上不少航空公司為了吸引其他國家/地區客人,在海外機票票價比本土賣得平,提供同樣的服務,是非常普遍
  香港人有少少錢,扮"高級",但品格又唔係高尚,又難服侍
  對待其他地區,比本港客好,不出奇
3.另外,香港經常以"好客之都',應以歡迎海外客人態度服務

CX勝在長途航班頻密同CUST COST控制成本成功:
1.CX北美歐洲大洋洲熱門城市航班比起很多東北航空公司頻密,而且短途航班亦都頻密,方便轉機
  再者,不開拓附近地區轉機市場,根本無法做到現時班次
  所以要更應開拓亞洲地區市場
2.其次,CUT COST控制成本方面
  CX主要在軟件服務CUT COST
  如:零晨短途航班經濟位不再派全套餐饍,這令一般普通乘客較易接受
        非航空迷不會太了解之前零晨機餐饍
  不像其他航空公司改窄座位,削減成本,較為顯眼
S3BL100 發表於 2015-5-29 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2015-5-29 13:34 發表
CX搵岩左條路,機型適中簡單,經濟性佳,
長短線班次密商務客最鐘意,轉機客又唔洗等咁耐,
反觀SQ,雖然用A380真係顯得高大上,
不過你睇佢大部份線都係每日一班,
熱門port頂多都係每日三四班,
你睇CX,超長途的NYC直航做到每日四班,SQ ...

好難拎 SQ 北美網絡同 CX 比,SIN 先天位置唔適合做東南亞<->北美 hub…

SIN 飛去北美幾個大場,下下都要 16-19 個鐘,成本比起短 3-4 小時的 HKG 貴好多好多,
自然支持唔到咁多直航線,要靠中途客支持係正常。

而且 SIN 位置比 HKG 更南,做到的東南亞 catchment 自然比 CX HKG 少好多。
例如由菲律賓、越南或者泰國出發,經 SIN 去北美係兜遠左唔少,經 HKG 反而算係直接。仲未計台灣之類。

再者就算有直航,乘客多數都寧願短途一程坐耐少少,長途一程坐短少少時間,
而唔係長途飛 16-19 小時,真係幾難頂。就算有客咁搭,長途機本身成本都會高好多,自然無咁好賺。

無直航(例如 SIN-HKG/ICN-SFO、SIN-FRA-JFK)的話,經 SIN 轉機就要停多個站,咁不如索性搭 CX 或者其他亞洲航空公司。

所以 CX 北美網絡比 SQ 發達係正常。

利申:從來無坐過 CX
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-5-29 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2015-5-29 12:54 發表
航空公司是反映該地方的縮影,那地方如何,那地方之航空公司也是如何。

唔知點解,一見到呢句,第一下就諗起我平時坐開來往香港同北美的 KE

聞說自從上次 JFK nut scandal 後,KE 入座率大跌,連暑假頭尾要搵到平價機票都唔難。
睇來間野應該都同樓主貼的 CX 一樣,「最近唔係幾掂喎」

不過坐左六、七年 KE,感覺上佢地硬件進步左但軟件退步左少少,
飛機餐的水平似乎有少少不復往日,另外 amenity kit 都有縮水,Y class 由以前派成個精美包裝的 amenity pack
到今時今日只係派個爛布袋,好彩暫時仲有對紙拖鞋…

當然,服務水平都仲係唔錯的。但上面 AV115 兄提到同美國航空公司比較,我覺得除左 AA 同 UA 外其他都進步緊。

KE 暫時對我最大吸引係平,同埋可以坐 A380。不過黎緊返新工,我諗我往後都未必會再經 LAX 出入,應該有一段長時間同 A380 無緣。
fb.com/scientisthk2usa/
dtfaiwong 發表於 2015-5-30 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2015-5-29 13:55 發表

其實 CX 商務服務好,唔見得因為D客易服侍。我有幾位朋友做 CX FA,不約而同都話大陸客其實好服侍過港客。而佢地最憎既,其實係商務班自以為俾得起錢大晒既港客 (當然唔係話你~) 可能商務服務好只不過係人手相對Y cla ...

同意,聽過D服務業朋友講過其實大部分大陸遊客唔難服侍,係香港D傳媒不斷醜化,跟住香港人就以為自己高人一等!

同埋我唔明白D人坐Econ想要D乜野服務,特別係short haul, 坐低派餐收餐跟住就落機,你想人地點?Long haul 十零個鐘真係要不停食野?食少個杯面會餓親?定係驚死蝕底?見過唔少香港人,人地派餐唔該都冇聲,唔怪得D空姐見到香港人就黑面,投訴前不如自己先檢討下。
neosan 發表於 2015-5-30 00:56 | 顯示全部樓層

講開amenity kit, 派拖鞋真係晒氣
要著既人, 9成9都自己帶左對
派對厚socks就仲無謂.. 個廁所濕架.. 點入去丫?
又著返對鞋? 咁我不如著返自己對socks
AVD1 發表於 2015-5-30 02:40 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2015-5-29 15:40 發表
個人對上一次搭CX已經係10年前的事,無從判斷佢宜家個質素變成點
只係經常聽聞經濟位的service就黎cut到冇得再cut咁既款

其實各大LCC開始陸續係香港開線,對CX等又有幾大打擊? ...

LCC 對 CX 我又唔覺得有幾大影響,
始終 CX 向來都係 target 商務客同埋轉機客多。

或者最大影響就係整左個 Fanfares 出黎
LJ7006 = MF5119 = AVD1
2076 發表於 2015-5-30 04:50 | 顯示全部樓層
其實CX的Fanfares只係PR野黎,唔係志在靠fanfares的票價賺錢,令CX在港人的印象係有良心兼會有平飛賣,所以就變相掩飾自己從香港出發的偏貴定價,呢招在PR上贏哂兼又唔會大幅影響自己收入,係好高明

目前一年來回HKG-LHR 3次,通常係SQ,所以可以拎SQ同CX直接比較。(只限於Y Class)

SQ的服務的確有點走下坡,但不太明顯,現在還是良好水平。食物方面亦有CUT過,芝士同餅乾係CUT左的,amenity kit就照有派,但係其實除左拎支牙刷落機當旅行用品外,堆socks真係冇用過....... 座位也是寬敞而新的77W更是非常不錯,AVOD的Screen也夠大,軟硬件都很好,SIN的transit也很流暢,沒有問題。膳食方面也算是一流水準,雖然CUT左芝士餅乾,但雪糕依然有供應,都算係咁 (食過最好食的飛機餐係幾年前的KA HKG-PVG的中式飯同TG BKK-LHR的泰式咖喱) Overall SQ的性價比係高的

我最近亦坐過CX的LHR線,從外站始發買飛,所以比較平。CX這次的服務也不錯,空姐都有笑容同有禮貌,amenity kit就冇啦,毛氈都有的,CX的坐位也不被SQ比下去,始終都係77W的3-3-3位,唔會太差,但AVOD MON因為習慣了SQ的尺吋,覺得CX的小得很可憐...... 而選擇方面SQ同CX都很不錯,兩者不相伯仲。可是,CX的問題係份餐,真係CUT cost cut 到好樣衰,同SQ係無得比,成份餐分量少,冇雪糕,前菜甜品不值一提,明顯CX份餐的CUT係低過SQ唔少的
CX以呢個價位直航來說仍可接受,但若要收過萬的話我唔會

短途線方面,SQ就成日搭HKG-SIN啦,CX最近都搭過HKG-NRT來回,這次SQ係完勝,CX無論服務 (全程黑面)、食物同準時度都差過SQ好多,CX凌晨機派餐盒冇所謂,但唔好剩係serve一包檸茶就算,半夜比啖水人飲都得掛....... 堆空少又黑面,真係差到....... SQ的華藉空姐則有問有答,對乘客有良好的服務,CX回程份餐依然係屬於差,SQ比CX優勝得多。座位方面,兩者都係777舊位,SQ係舒適,有footrest,又好瞓,CX的hard-shell對身高唔高的人真係一種折磨,一跣落去個頭係掂唔到頭枕,差到爆...... CX凌晨機冇毛氈,SQ則每程都有,半夜瞓到凍醒......
CX的短線真係失敗至極,極失望

但諗深一層,如果我只係搭CX而未搭過SQ甚至係搭開UA/AA的話,CX係唔錯的......但當眼界擴闊後,CX的cut cost位則顯而易見

SQ比SIN侷限得好緊要,SIN做除澳洲的轉機客外真係唔理想,我HKG-SIN果程基本上係額外飛的,但以SQ的票價和服務,依然有競爭力,但最近不停漲價,我也要考慮其他航空公司了,畢竟過萬元已經超出我的心理關口
抗議962B重組
還我962全日服務
OTIS401 發表於 2015-5-30 05:19 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2015-5-30 04:50 發表
其實CX的Fanfares只係PR野黎,唔係志在靠fanfares的票價賺錢,令CX在港人的印象係有良心兼會有平飛賣,所以就變相掩飾自己從香港出發的偏貴定價,呢招在PR上贏哂兼又唔會大幅影響自己收入,係好高明

目前一年來回HKG-LHR 3次, ...

除左Fanfare,CX呢兩年暑假都有搞大專生優惠

之前呢度好似有人講過日本red-eye flight個餐盒,令我諗番起又係十年前係印尼搭過但已經摺左既航空公司上,所派發的餐盒
雖然夜機通常大家都預左訓唔會食野,派餐盒而唔派熱食個原意可能係避免浪費,乘客係機上唔食都可以帶落機
但乘客個感覺係身為一間地區性的航空公司,機上膳食可以cut到咁既樣,同埋張機票又唔係平

個人只係試過為左坐A380而選搭SQ,可能我要求低,除左地勤外沒有不滿意的地方
只係估唔到經濟倉的飛機餐,都會俾金屬餐具...