hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [偽Proposal]如果當年輕鐵規劃時係咁樣會唔會理想D? ...
開啟左側

[偽Proposal]如果當年輕鐵規劃時係咁樣會唔會理想D?

3350 發表於 2015-6-14 16:16 | 顯示全部樓層

原帖由 K.C.R2007 於 2015-6-14 12:40 發表

GOOD POINT,石排站可以進一步搬到石排頭路路口南面,咁樣山景以北居民可以更方便
不過山景支線唔係一無是處嘅,起碼可以方便D從市中心拎住一袋二袋嘅乘客返屋企行少幾步路。
新嘅山景站可以起係景樂樓同景安樓之間土地,尼 ...

我講既係例如同樂街,福康街,元朗康樂路呢類應該唔係十字路口掛....
唯一出/入口就係元朗大馬路,中間被輕鐵軌打斷左
你意思就係上述既馬路變成類似豉油街果款?

KOLOR 圍城
 樓主| K.C.R2007 發表於 2015-6-15 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3350 於 2015-6-14 16:16 發表

我講既係例如同樂街,福康街,元朗康樂路呢類應該唔係十字路口掛....
唯一出/入口就係元朗大馬路,中間被輕鐵軌打斷左
你意思就係上述既馬路變成類似豉油街果款? ...
無錯,實行公交專線以後
可以從行車道上偷位黎起行人天橋樓梯/隧道入口
比如取消康樂路站以後,原來個車站同安全島騰出黎嘅空間
可以往兩端車道,靠近行人道個端偷

小弟文筆不好,表達欠佳,敬請見諒
leochill 發表於 2015-6-15 17:11 | 顯示全部樓層
如果當年規劃得好D, 輕鐵應該以而家所謂嘅中型系統面貌示人, 全封閉式, 無平交道,
規劃係介乎香港馬鐵同新加坡輕鐵之間嘅列車長度, 載客量, 站距同迴旋半徑

走線方面:
- 屯門兆康同碼頭之間分東西兩條線, 類似現時614同615,
- 跨區主幹線: 兆康- 洪水橋- 元朗媽橫路 - 朗屏 - 朗中- 博愛醫院 - 錦田市 - 橫台山 - 上村
- 天水圍主線: 洪水橋 - 天耀 - 天中 - 天富 - 天恒
- 元天連絡線: 天耀 - 朗屏
- 元朗南北線: 朗屏 - 大水渠 - 大棠

不過就應該唔會有西鐵出現, 長遠地, 向南面輕鐵會接駁到荃灣,
向北面輕鐵會接駁過境用嘅區域快線 (可能係落馬洲站或上水站)
石頭 發表於 2015-6-15 23:29 | 顯示全部樓層

其實而家已經好難假設咁多,不過就現有系統,我就覺得仍有改良空間:

1. 架空建安站
其實河田及屯門站都已全段架空,另一邊青雲同鳴琴站係一邊上山一邊落山,
建安站絕對有條件全段架空,騰出路面更多空間~
因遷就已有行人天橋,受影響的青雲及鳴琴站可能需要稍為南移及北移車站~

2. 重置兆康至鳳地路口(富泰站狂想)
呢個路口好多時都製造左一定程度既慢車,
如果技術上可行,基本需要全段重建,尤其是兆康上橋位一定要改~
如果鳳地站唔直去兆康,繼續行青公直去加設富泰站,
然後青麟路附近先屈返入兆康至藍地中間,或者過埋藍地先匯合,是否可行?

3. 輕鐵優先過路權的爭議
如果好似山景附近幾條小路咁當然無問題,
但(馬路上)兆麟左轉豐景園就出事,每次只可過到2-3架車,繁忙時間巴士大排長龍……
另青山公路右轉元朗西巴士總站亦有同樣情況……

4. 適當延伸支線
一些計劃中的支線被否決就無可厚非,但一些在輕鐵路軌附近的新建屋村,
建造時完全沒有計劃過輕鐵延伸過去令人費解,例子有寶田中轉屋村(田景站)及洪福村(路軌附近)~

其中當年田景站旁未有西北泳池,很多年來田景至寶田一段都是一大片空地,
更重要的是議員大力爭取,而輕鐵只需像友愛站般興建單向路軌,
將507總站搬過去並放棄舊總站便完成整個支線,結果卻是完全沒有下文~
dcyw 發表於 2015-6-16 09:12 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

回2:
但新墟段不直接前往兆康站便出現不能直接前往西鐵線轉線站的問題。
timmylee 發表於 2015-6-16 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2015-6-15 23:29 發表
其實而家已經好難假設咁多,不過就現有系統,我就覺得仍有改良空間:

1. 架空建安站
其實河田及屯門站都已全段架空,另一邊青雲同鳴琴站係一邊上山一邊落山,
因遷就已有行人天橋,受影響的青雲及鳴琴站可能需要稍為南移及北移車站~

但留意返河田站月台已經係地面, 唔需要起天橋/電梯接駁地面
如果建安站架空, 接駁係一個問題, 同時如果整行人天橋一樣會佔用路面空間
另外亦都會影響埋青雲<>鳴琴一段路軌, 由平路變成上落大斜
香港科技大學(北) 91P
dogdog002 發表於 2015-6-16 12:03 | 顯示全部樓層

1. 架空建安站
因遷就已有行人天橋,受 ...

建安站又唔洗架空,車又唔係多,而個站又唔係多人用

最好就係起埋置樂段佢,起碼唔洗成個K51238條條綫都經晒置樂

不過有無人有天水圍北支綫個最終設計圖?

即係最係未起果期既設計?
mak5052 發表於 2015-6-16 14:03 | 顯示全部樓層

1. 架空建安站
因遷就已有行人天橋,受 ...
有關延長路線,這些線路是否適合?
一:元朗南線
在豐年路—水邊圍間引出,經元朗體育路,向南接入規劃中的元朗南新市鎮到公庵
二:洪水橋新市鎮線
在亦園路口引出,先接洪水橋西鐵站,再深入新市鎮,再接天影路,在天恆站以北接入天水圍北支線
有關元朗南新市鎮,見此link:http://www.yuenlongsouth.hk/indexc.html
石頭 發表於 2015-6-16 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog002 於 2015-6-16 12:03 發表

建安站又唔洗架空,車又唔係多,而個站又唔係多人用

最好就係起埋置樂段佢,起碼唔洗成個K51238條條綫都經晒置樂

不過有無人有天水圍北支綫個最終設計圖?

即係最係未起果期既設計? ...

之前換電腦時遺失了該設計圖,你所指的是天水圍第六期支線,天慈至濕地公園右面那幾個站?

如是,該處計劃興建三個站,天祐,景湖,天麗~
石頭 發表於 2015-6-17 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 timmylee 於 2015-6-16 10:03 發表

但留意返河田站月台已經係地面, 唔需要起天橋/電梯接駁地面
如果建安站架空, 接駁係一個問題, 同時如果整行人天橋一樣會佔用路面空間
另外亦都會影響埋青雲鳴琴一段路軌, 由平路變成上落大斜 ...

如果整行人天橋,將上落天橋位置改入橫街,咁又是否可行?

參見豐年路站至元朗廣場天橋,落橋位不在大馬路,另有前往月台的樓梯~

青雲鳴琴一段路軌,其實我就咁樣理解:

如果由龍門站搭去石排站,龍門至青雲係落斜,鳴琴至石排係上斜,

中間最底點就係青雲、石排同建安三站既交匯處,

如果建安站架空,呢段可唔可以變成青雲至鳴琴、以至到建安都係平路路軌?

(可能我表達得唔係太好,希望大家明白我講咩)