hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) (討論)如果西九龍一地兩檢,紅磡可否也一地兩檢? ...
開啟左側

(討論)如果西九龍一地兩檢,紅磡可否也一地兩檢?

樓主| bjbus 發表於 2015-7-31 13:51 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2015-7-31 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 bjbus 於 2015-7-31 01:51 PM 發表

不過為什麼深圳站這麼多年都不設口岸呢?
其實以前的羅湖快車如果可以直達深圳站,
在深圳才過大陸關,效益會更大,也可以減少直通廣州的列車 ...

都要深圳站有條件才可以

最基本係要有空間做出入境大堂﹐其次係有獨立通道及月台﹐有效地分隔過境與本地乘客。

我不清楚深圳站是否有這個最基本的條件了。

另外﹐現時直通車係sell中途不用落車﹐所以沒有這個安排。

但係﹐有一點我唔多肯定﹐當年新增肇慶的直通車的初期﹐乘客都要在廣州辦理出入境手續﹐之後才可以上車繼續行程。

點解我會講高鐵可以考慮用深圳等地集中做出入境手續﹐主要係因為高鐵其實係可以去到好遠﹐比現時的直通車更遠。
而且﹐專用軌道亦容許開更多的班次﹐即係可以去更多的目的地。
如果再每一地點再增加出入境設施﹐人手成本便會越來越高﹐車站又要劃出專用地方﹐對日後開新線會做成壓力。

現時的直通車﹐路線都唔算多﹐這個問題都不算大。但係如果想再發展網絡﹐車站增加﹐便要考慮出入境的安排了。

DIH 發表於 2015-7-31 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-7-31 14:27 發表
點解我會講高鐵可以考慮用深圳等地集中做出入境手續﹐主要係因為高鐵其實係可以去到好遠﹐比現時的直通車更遠。
而且﹐專用軌道亦容許開更多的班次﹐即係可以去更多的目的地。
如果再每一地點再增加出入境設施﹐人手成本便會越來越高﹐車站又要劃出專用地方﹐對日後開新線會做成壓力。

現時的直通車﹐路線都唔算多﹐這個問題都不算大。但係如果想再發展網絡﹐車站增加﹐便要考慮出入境的安排了。

是咁的,而家政治環境咁差,加上港府自己5年來都沒有/不能解決這個問題,隨著開通日期越來越近,
我(作為業餘愛好者,或假設我係決策者)會用最壞情況去計劃首五至十年的營運模式。

我真係唔覺得香港有需要開好多直達車去二三線城市,一架飛機仔都fill唔滿,何況鐵路?
其實港府/港鐵可以利用香港往內地城市的航班/長途巴士客量資料,
再計埋高鐵是否有時間優勢,去推算高鐵市場定位。

睇公務、旅遊、回鄉、遊學幾種出行目的,廣深段以外,
我估最熱門都係北京上海杭州福州廈門汕頭武漢長沙鄭州西安,
剛剛好十個站,夠了,甚至有部分唔一定要。
往廈深專線要開倒頭車,都唔知會唔會有直達班次,
如果冇,用深圳北做出入境就搞掂。

我相信,要內地整幾個counter,安排一批有車到先開工的職員,
會易過在香港搞一大輪修改基本法程序,至少這應該是準備通車的短期措施。
港府亦應該同內地政府早作兩手準備,一地兩檢法律上真係難搞,唔通傾唔成唔通車咩。

睇返世上唯一一條要出入境的高速鐵路:Eurostar,
都係得兩條主要路線,倫敦一日開30班左右。
假設香港用類似pattern照顧長途客,加大量廣州短途,應該可以滿足頭十年需要。
至於一地兩檢,同好多中國特色一樣,搞唔掂咪由佢囉,可能等多30年就唔使再諗。

至於在#10你講乜野車站選址呢?
上面乜都起好晒,主要高鐵站都勁大,相信地方不成問題,只係「揀邊個站停」而已。

單用某一車站全車人上車落車唔係理想做法,我意念係沿線整多幾個口岸,
乘客去到過關之後自行散水,入城的入城、轉車的轉車,唔使班車等來等去。

~個人愚見~

89B 發表於 2015-7-31 17:13 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2015-7-31 16:42 發表

是咁的,而家政治環境咁差,加上港府自己5年來都沒有/不能解決這個問題,隨著開通日期越來越近,
我(作為業餘愛好者,或假設我係決策者)會用最壞情況去計劃首五至十年的營運模式。

我真係唔覺得香港有需要開好多直達車去二三線 ...

中方可授權“中旅社職員”處理入境上車乘客預審核/代報關,
有問题中方邊防深圳上車都未遲
“鐵道部職員/MTR”跟全世界鐵道公司一樣有絶對權限
可拒絶某乘客登上旗下列車而無需理由;及
檢查上車行李有無遺禁品
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
siupy 發表於 2015-7-31 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2015-7-31 17:13 發表

中方可授權“中旅社職員”處理入境上車乘客預審核/代報關,
有問题中方邊防深圳上車都未遲
“鐵道部職員/MTR”跟全世界鐵道公司一樣有絶對權限
可拒絶某乘客登上旗下列車而無需理由;及
檢查上車行李有無遺禁品 ...

呢個方法的確可以解決到北上問題
但解決唔到南下問題
中旅社人員可否驗查南下旅客行李??
假設有人偷運國寶經西九龍出境
用中國法律定香港法律審??
Kaix 發表於 2015-8-1 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-7-31 12:16 發表

睇怕都係在沿線某一個位﹐建一個地方專供來往香港的列車停泊做出入境手續。
而這個地方﹐可以在深圳站劃一個位﹐如果無法提供位置﹐便北上搵一個空地建一個專用車站。

此舉﹐最多是放棄深圳<>香港的客源﹐或者深圳加減乘客去其他地方。

放棄深圳<>香港的客源係最愚蠢的做法

從交通規劃及效益角度睇,深圳<>香港係最迫切需要特快交通的路段,
因為深圳<>香港冇飛機冇直通火車,只有需時最少50分鐘、以人行方式步入深圳邊緣的東鐵/直巴,
唔似其他地方一係有直通火車一係飛機,而且深圳<>香港人流往來需求係最大

從港鐵收入角度睇,無論乘客係去深圳定北京,港鐵分賬都係一樣(港鐵只擁有西九龍至福田段),
港鐵唔會咁蠢為左佔10-20%的長途客唔駛中途上落車而完全放棄佔50%以上的港深客量

從政府角度睇,高鐵客量達標(10萬)係對當年反高鐵人士當頭捧喝的最佳方式,
若完全放棄深圳<>香港的客源,高鐵係100%冇可能客量達標,有5萬客已經要還神了,
亦係反高鐵陣營的終極勝利
 樓主| bjbus 發表於 2015-8-1 01:11 | 顯示全部樓層

lovestud 發表於 2015-8-1 01:37 | 顯示全部樓層
我覺得任何涉及修改基本法嘅事都唔可以做一地兩檢係法律,政治,權力,外交問題
根本唔可以用efficiency 角度去考慮。
不過大家用幻想心態去討論就當然可以
 樓主| bjbus 發表於 2015-8-1 02:01 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2015-8-1 10:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2015-8-1 12:52 AM 發表

放棄深圳<>香港的客源係最愚蠢的做法

從交通規劃及效益角度睇,深圳<>香港係最迫切需要特快交通的路段,
因為深圳<>香港冇飛機冇直通火車,只有需時最少50分鐘、以人行方式步入深圳邊緣的東鐵/直巴,
唔似其他地方一係有直通火車一係飛機,而且深圳<>香港人流往來需求係最大

從港鐵收入角度睇,無論乘客係去深圳定北京,港鐵分賬都係一樣(港鐵只擁有西九龍至福田段),
港鐵唔會咁蠢為左佔10-20%的長途客唔駛中途上落車而完全放棄佔50%以上的港深客量

從政府角度睇,高鐵客量達標(10萬)係對當年反高鐵人士當頭捧喝的最佳方式,
若完全放棄深圳<>香港的客源,高鐵係100%冇可能客量達標,有5萬客已經要還神了,
亦係反高鐵陣營的終極勝利

正如上面其他人所講﹐即使無一地兩檢﹐高鐵完成後都會一樣照開車。

大不了咪在各個大陸車站加出入境設施。

深圳作為最近邊境的車站﹐可能要硬食做埋其他省市的出入境手續﹐以集中處理﹐方便日後擴大高鐵網絡﹐可以去任何一個省市﹐免卻出入境問題。

我自己睇﹐高鐵上深圳都唔係最大客源﹐事關所謂的行車時間係快﹐但係接駁車程都要考慮在內﹐未必夠東鐵本身/巴士去競爭。
反而睇長線﹐廣州打後的地方﹐才是真正受惠高鐵車速高的地方﹐足以抵消接駁的時間。

將來的發展﹐我估廣東省外的班次會比廣東省內的理次為多。