hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從各區RPP看巴士客量
開啟左側

[路線計劃/RPP] 從各區RPP看巴士客量

alsonchc 發表於 2016-2-22 09:38 | 顯示全部樓層

成個表令我最大既感覺
就係巴士公司根本就各取所需

有D線如果以「平均載客量」比較根本唔輸蝕, 甚至係D無喺度提及既線載客量仲要差
但就無出過聲
好似2X無提過, 3P其實唔係差
其實好多時都係先有定調再有數據

理性討論+互相尊重
hadboy5 發表於 2016-2-22 10:20 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-2-22 09:38
成個表令我最大既感覺
就係巴士公司根本就各取所需

通常係相關路線有需要改動先會展示該路線的載客量出來,即係話無變動就唔會有D 睇,咁2X無野要搞所以無得睇
alsonchc 發表於 2016-2-22 17:32 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-2-22 10:20
通常係相關路線有需要改動先會展示該路線的載客量出來,即係話無變動就唔會有D 睇,咁2X無野要搞所以無得 ...

就係哩個問題

明白2X係有策略需要要留低, 但我想講既係
唔係載客量低先係重組既主因? 但而家就係因為要重組, 所以先有載客量數據
其實變相係巴士公司話晒事
至於運輸署...就係一個被動同推波助瀾既角色
例如當年70取消

雖然區議會好多時都係山頭主義, 例如當年唔俾287X過大角咀嗰條粉皮
但係兩者中間既制衡, 根本就係缺乏大眾社會參與

其實最可以扮演哩個角色始終係運輸署......
如果成立一個譬如話巴士路線研究小組, 有埋統計員去主導成個BRPP會較理想
理性討論+互相尊重
 樓主| castanopsis 發表於 2016-2-23 01:51 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-2-22 17:32
就係哩個問題

明白2X係有策略需要要留低, 但我想講既係

其實我覺得單憑客量就加減班、開線削線既概念係有問題
條條線個性質都唔同,你望住個85%/60%做重組,會出事

載客率低
首要任務,係要望下條線有無改動可以改善個載客率
而非搬個數字出來就即刻減班
51/66這類無得點執既路線就話可以直接削減服務
但38A/692P一類既路線其實應該嘗試學18X/224X咁去救線,唔應該坐以待斃(成唔成功係後話,至少應該去試)
今年個重組比較鬆手,開始唔跟載客率做嘢,大致方向正確
只係唔明點解RDP轉咗做RPP之後,前面幾頁廢紙仍然要keep喺度

至於你話整個小組,include統計員去做巴士研究,我覺得有得考慮
現有既統計模式其實有相當多既漏洞
幾間公司出個數字統計方式都有別,而且非常不透明,一時一樣
唔好話市民,連區議員都未必搞得清楚

記得往年新巴出RDP唔知點解變咗用單向全日客量去計受影響人數比例
結果坊間就不斷流傳796C日載客量2700之說(巴典到今時今日都係咁寫)
到今年,唔知係唔係想報細個受影響人數比例,又轉返用全日雙向客量去計受影響人數,結果日載客量突然又變返5552
總之就搞到讀者無所適從
如果有一個小組喺中間處理各方既數據,係會好好多

另外,個人有感運輸署近年係完全協調唔到各巴士公司既發展
796P打296D已經夠晒離譜
930X/934A分俾兩間公司做就搞到兩敗俱傷,城巴九巴市民三面不討好
秀安沙/798A就更加搞到幾條邨既人無車搭
個制度有無改善空間,值得深思

評分

參與人數 2HugeC +12 收起 理由
alsonchc + 2 巴打, 你比我演譯得好太多
Haydn + 10 精闢見解

查看全部評分

m_rd08 發表於 2016-5-11 20:22 | 顯示全部樓層

補充一句: 290A乘客量為約10200人
將軍澳->四順 約530人
四順->將軍澳 約650人

ref: http://www.districtcouncils.gov. ... TTC_2016_084_BL.pdf

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 thanks!

查看全部評分

樓主| castanopsis 發表於 2016-5-14 08:48 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2016-5-11 20:22
補充一句: 290A乘客量為約10200人
將軍澳->四順 約530人
四順->將軍澳 約650人

Sorry遲咗三日覆搞到要推文

先謝

已經補加290A資料
另外我見隔離個帖有297載客率資料都加埋落去

我暫時傾向相信290A個載客率個base係290A既全日雙向客源如果隔離個帖有任何新資料我會再加埋落去

樓主| castanopsis 發表於 2016-5-19 19:37 | 顯示全部樓層

已根據da54版友轉貼的三組運輸署文件,加設:
九巴14X/38/42C資料
九巴23/26M資料
南區47P/48/66/71/75/90/90C/91/93/93A/94/94X/95B/97/97A/590A/629/629A/629S/671資料

14X明顯比起開線時有改善(當年得1110個客)
不過仍然係樣衰

629個100%感覺上係作出來多過真係落場數客
點解咁講?
629A/S平均每班40個客但只係得36%載客率
換言之,100%應該係約110人
629印象中上滿座位就開車,平均每班鬼有110人?

另外,南區線份文件設有一條線每段載客率既breakdown,數字非常取巧
90/97等路線,擺到明最多人係南洋酒店至灣仔道一段
但署方就將灣仔道同金鐘group埋一齊講,然後話同港鐵完全重疊、港鐵車程快巴士幾倍 云云
結果灣仔道客,非常無辜地同金鐘客一齊陪葬,真係......

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-19 19:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-5-19 19:37
已根據da54版友轉貼的三組運輸署文件,加設:
九巴14X/38/42C資料
九巴23/26M資料

但另一方面佢又 keep 返條線去灣仔內街 wo
我諗佢應該知堆客係出響呢段路 ge
反青沙撐獅隧
 樓主| castanopsis 發表於 2016-5-19 22:45 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-19 19:44
但另一方面佢又 keep 返條線去灣仔內街 wo
我諗佢應該知堆客係出響呢段路 ge
...

唔係區區都保得住內街線
深灣就已經無咗條75,只係叫人搭72A
(但回程72A對灣仔道客而言係好遠下)
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-19 23:05 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-5-19 22:45
唔係區區都保得住內街線
深灣就已經無咗條75,只係叫人搭72A
(但回程72A對灣仔道客而言係好遠下)

不過衰在本身條 97 係黃竹坑道天橋特快
唔係既話其實可以試下利東夾深灣都得
反青沙撐獅隧