hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴43A 21/3取消服務
開啟左側

[路線消息] 新巴43A 21/3取消服務

HV9990 發表於 2016-3-13 22:52 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2016-3-13 21:54
有心坐仲有七日俾你日日坐。
呢條線根本冇人睇好留得耐啦。。。
根本只係想塞人地把口

條線淨係做一至五,所以係唔會有七日俾你坐
KCRC . Keep Moving
siusiupeople 發表於 2016-3-13 22:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2016-3-14 07:37 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-3-13 22:53
好野,終於米已成炊,班人想反對都無用。

學你話齋條線根本唔應該存在

如果倒返轉講,署方批呢條43A出黎倒米,算唔算行政失當?

971加個分段,換返43M上薄扶林仲好啦吧?

不過薄扶林巿場係巴士公司主動放棄,間接比小巴23M/瑪麗54M坐大
呢兩架野係薄扶林段客量多過以前43X,點解43X做就頹,小巴做就咁好客?

下路又有58M/8/10/28接駁地鐵

今年份RPP,已經開始為KO 43M鋪路了,石塘咀唔到,田灣無啦啦擺架971 11蚊"特快"往西環..

43M又一開始已經係為摺線鋪路,最終目的係將以前43X/46X/M47合共15/16部車全部cut晒

43A cut線意味43M都唔會有好下場

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 23小巴服務好嘛 咪留到客囉

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
siusiupeople 發表於 2016-3-14 13:24 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
2076 發表於 2016-3-14 16:22 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-3-14 13:24
行咩政失當? 43A 係你區議會班人迫巴士公司開,好啦開左線唔夠客要CUT,區議員一D 責任都無?
你撐區議 ...

到時連43M都話要CUT埋唔知小小人會有咩理由支持CUT線呢?

其實4號每個鐘開一班落田灣華貴唔係都唔得? CUT車CUT得咁爽連小小車都唔畀開?
抗議962B重組
還我962全日服務
kmb71k 發表於 2016-3-14 18:15 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2016-3-14 16:22
到時連43M都話要CUT埋唔知小小人會有咩理由支持CUT線呢?

其實4號每個鐘開一班落田灣華貴唔係都唔得? CUT車CUT得咁爽連小小車都唔畀開?

咁改就要大執, 因為而家4/4X係聯合派車, 兩線車撈亂用

以上回應,是否可行?是否合適?
kay 發表於 2016-3-14 20:10 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-3-14 13:24
行咩政失當? 43A 係你區議會班人迫巴士公司開,好啦開左線唔夠客要CUT,區議員一D 責任都無?
你撐區議 ...

區議會憑咩逼巴士公司開線?區議會政府一向唔比實權
無權就自然無責,基本定律,唔存在我撐定唔撐區議會

既然你都識得講小巴密密有車
即係倒返轉講左新巴堆薄扶林線問題:車太疏

以前20分1班士美菲路,依家變小巴車海上落山

43M你有無坐過?堅尼地城站只係佔1/3客,有時無人落車都有
最大問題係43M個營運狀況仲差過以前M47同43X
呢個亦都係署方搞出黎,Day 1無人迫佢開43M

佢自己撼頭埋牆,衰左就賴班客唔搭佢要cut車,唔覺得好無恥?

43M係好客,佢就唔駛建議全線單層行走啦

43A如果班官真係認真D睇,根本就已經知道問題出係邊
再講,班運輸主任逗咁多人工,佢地係咪應該對社會負返D責任

真係巴士做就巴士做,小巴做就小巴做,個別路線有醫院客同老人家
係咪應該盡可能保留適切服務?

不過Day 1大家都知,署方都只係幫巴士公司背書
永遠都只係巴士公司利益行先

新創建呢十幾年黎,係南區真係有心機做?年年睇佢表演點樣cut車就有!
比你cut 92,374,399,再兩味97A,一味91A/95B,又將94同91合併,43X同46X合併,最後3合1變43M
泳季先開314,970/X投訴爆燈又唔改善服務,再加埋年年無故減班

咁多年減左既車隨時夠開一大條102/106喇

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 唔好開多條102 啦,要特快線 (y).

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
alan2011super3 發表於 2016-3-14 21:11 | 顯示全部樓層

根本維持開西營盤站前狀況
一架域多利道一架薄扶林道落西環咪好lor

本身把43X華貴丶田灣次序跟43M同縮佢去西營盤已可
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
alan2011super3 發表於 2016-3-14 21:20 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-3-14 11:10
區議會憑咩逼巴士公司開線?區議會政府一向唔比實權
無權就自然無責,基本定律,唔存在我撐定唔撐區議會
...

陰謀論
佢個運吉一定用方法陰乾巴士架啦
係衰在連冇鐵地方接駁鐵路嗰啲佢都想害

而運吉宜家又偏向綠小

綠小車海...可是代替43A的31不是
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
ahken 發表於 2016-3-15 10:42 | 顯示全部樓層

poohpter 發表於 2016-3-13 14:27
半離題:
話說上星期日香港演藝學院開放日,本身演藝有安排免費專車穿梭灣仔同薄扶林伯大尼校園,
不過 ...

所以我唔只一次咁講新城真係做柴小做到走火入魔了⋯⋯
截至2023年3月2日, 已有877累積積分