hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵觀塘延線10月通車, 南港島線仍以今年底為通車目標 ...
開啟左側

港鐵觀塘延線10月通車, 南港島線仍以今年底為通車目標

gordon 發表於 2016-8-10 02:09 | 顯示全部樓層

我反而諗,如果學台北捷運咁加側牌有冇用,雖則好多人唔睇牌,而且龜龜路線配搭的複雜程度仍未及台北捷運

例如
龜龜一班何文田,一班黃埔,就好比北捷一班北投,一班淡水
龜龜三班寶琳,一班康城,就好比北捷一班蘆州,一班迴龍
冇左側牌點掂
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
waterboy1984 發表於 2016-8-10 10:06 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2016-8-10 02:09
我反而諗,如果學台北捷運咁加側牌有冇用,雖則好多人唔睇牌,而且龜龜路線配搭的複雜程度仍未及台北捷運

...

MTR只識得一步一步做,宜家佢只想換晒LCD月台顯示,以及LCD車內報站先,
如果仲係覺得換晒都唔夠嘅,佢先有理由加車側顯示,或者月台門上加顯示
ytxmobile 發表於 2016-8-11 15:55 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-8-7 21:21
何文田清客﹐唔會有人投訴﹐因為唔會投訴成立。由頭到尾我都唔係講清客有問題。

廣州地鐵2號綫早繁都有長短棍,短棍車區間係三元里-江泰路。短棍車到三元里或江泰路落完人準備掉頭嘅時候,車廂會熄燈,提醒乘客,該班車退出服務。
ytxmobile 發表於 2016-8-11 15:57 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-8-9 00:25
當年地鐵對鰂魚涌站搞埋d傻野,明明觀塘線果層係島式月台,但竟然安排列車在一邊月台清客後調頭埋另一邊 ...

好奇怪咩?
廣州地鐵1號綫廣州東站、3號綫番禺廣場站、4號綫黃村站、5號綫文冲站、6號綫長湴站、APM綫廣州塔站,以及廣佛地鐵魁奇路站、鷰崗站,都係島式月台,一邊落客,一邊上客。
内地其他城市都有好多車站係咁。
kei_hk 發表於 2016-8-11 17:02 | 顯示全部樓層
ytxmobile 發表於 2016-8-11 15:55
廣州地鐵2號綫早繁都有長短棍,短棍車區間係三元里-江泰路。短棍車到三元里或江泰路落完人準備掉頭嘅時候 ...

不要把外地的情況﹐套用在香港之上。

外地無問題﹐唔代表香港無問題。

重點 : 香港是投訴之都

本來好少事﹐都可以整到好大件事﹐試問點解要做一些以前未做過的新安排? 現時清客都無關一半燈﹐點解這條線特別D要關一半燈﹐製造光線不足的潛在問題?
註 : 我都唔知列車上的機電設計是否可熄一半燈。

dogdog002 發表於 2016-8-11 21:02 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2016-8-10 02:09

...

就係唔睇指示牌既就永遠都唔會睇

反而閃燈圖仲清楚過廣播或者月台顯示啦

觀塘綫先係最唔洗搞咁多野

先不說觀塘綫已經唔係Y字分叉

去黃埔既搭左何文田車咪去到搭下一班囉

東涌綫青衣短棍可能會有遊客去迪迪尼東涌機場

觀塘綫最多咪黃埔居民

唔通特登去睇隻船咩
hokachung 發表於 2016-8-12 00:02 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-8-9 00:25
當年地鐵對鰂魚涌站搞埋d傻野,明明觀塘線果層係島式月台,但竟然安排列車在一邊月台清客後調頭埋另一邊 ...

有咩咁傻?
當年觀塘綫得一個站喺港島,根本預左一站打爆過海
成車客落曬再上返爆成架車,你知唔知呢度有幾咁多人?
鰂魚涌站個月台已經窄窄地,觀塘綫月台層仲要得3個路口出入咁大把
兩邊月台同時做曬上落客實亂到九彩

宜家香港站就係咁樣,好彩月台比較闊而且有好多電梯清走到站乘客先啱啱頂得順咋

HU6455 發表於 2016-8-12 16:07 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-8-7 21:28
地鐵都不知幾有遠見﹐一開始的設計已經係有分支的﹐一邊去寶琳﹐另一邊係經百勝角去康城。
當年係預算最 ...

如果係有遠見, 觀塘線不如行多少少啦, 反到佢而家既盡頭都好到將軍澳站
HU6455 發表於 2016-8-12 16:11 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-8-9 10:55
島式月台總站但配掉頭隧道,有一點可以好肯定的好處,便是乘客上落車的秩序,唔會一齊淨上落車大混戰。

...

"另外,mtr好似講話這個安排,列車運作暢順度會較雙月台上落為佳。"
但係會浪費好多人力去叫班大帝落車呢

"我估係同月台前的較箭位有關,當列車要轉另一邊路的時間,唔需要等轉軌。大家都應該有在島式總站,列車要等轉軌入站的經驗。
用掉頭隧道,可在落客期間完成轉軌,減少等路的時間。"

我個人認為佢跟本係想節省維修成本, 用少幾個較箭位, 你見前K既線幾多較箭位, 但睇番M記果D就少得一個得一個
toyl 發表於 2016-8-12 21:41 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2016-8-12 16:11
"另外,mtr好似講話這個安排,列車運作暢順度會較雙月台上落為佳。"
但係會浪費好多人力去叫班大帝落車呢 ...

其實都係因為空間有限只能做單月台兩層隧道,咁在總站的確難搞,除非仲有越位隧道夠整抽車由一層去另一層調頭啦!

陰謀論嚟講,佢係埋個伏筆令到繁忙時間有空車可以直接調動到太子起載,舒緩月台人數過多列車未能運走乘客的苦況。