hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 如果東涌綫再加東涌東站、東涌西站咪超負荷? ...
開啟左側

如果東涌綫再加東涌東站、東涌西站咪超負荷?

letter_li 發表於 2016-10-8 12:30 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-10-7 14:16
青馬橋仲未係問題﹐事關現時仲有大量空間加班。
設計時係 2.25分鐘一班車通過青馬路段﹐至於係藍色車定係 ...

請問 : "設計時係 2.25分鐘一班車通過青馬路段" 係指單一方向可以2.25分鐘一班, 定係來回方向合計?

青馬橋只可有一架車行駛, 係唔係東行有列車行緊時, 西行不可有列車行?
或者係指東行及西行可同時有列車行青馬橋?

kei_hk 發表於 2016-10-8 12:40 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2016-10-8 12:30
請問 : "設計時係 2.25分鐘一班車通過青馬路段" 係指單一方向可以2.25分鐘一班, 定係來回方向合計?

青馬 ...

係每個方向2.25分鐘一班車﹐即係同一時間2部車在橋上(來回計算)。

其實現時你好彩的話﹐在過橋期間都有機會有對頭車的。

hokachung 發表於 2016-10-8 15:36 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-8 12:40
係每個方向2.25分鐘一班車﹐即係同一時間2部車在橋上(來回計算)。

其實現時你好彩的話﹐在過橋期間都有機 ...

其實2.25分鐘一班仲要配合未起嘅機場快綫香港站調頭隧道先做到,即係要啟用埋香港站2號月台做落客
但係港鐵完全無計劃做呢件事

kei_hk 發表於 2016-10-8 20:13 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2016-10-8 15:36
其實2.25分鐘一班仲要配合未起嘅機場快綫香港站調頭隧道先做到,即係要啟用埋香港站2號月台做落客
但係港 ...

機場線設計最密係4.5分鐘﹐真係必須等掉頭隧道完成才可以。
現時﹐8分鐘一班相信係極限﹐亦是曾經出現過的最密常規班次﹐亦都相信短期內唔會再有機會出現﹐除非重組番部零件車啦。

至於東涌線﹐現時仲可加密些少的。
記得MTR自己提過因為香港站後面的緩衝位比較短﹐所以要用較慢的車速入站。

但我相信這唔係最關鍵的問題﹐荃灣線中環站後面的緩衝位亦唔係好長﹐幾乎你眼見幾多便是幾多﹐咪一樣去到接近2分鐘便一班車。
對於東涌線的車係行得較快﹐要長一些的緩衝係合理﹐但以現時的長度﹐未必真係影到得太大﹐現時繁忙時間都約4分鐘一班車﹐我估應該有條件可以去到3分鐘一班車。

註 : MTR 曾經刻意測試現時所有可用的資源﹐極限係3.5分一班車﹐但未知係電力限制﹐列車數目﹐訊號系統﹐還是掉頭位限制了3.5分這個數字。
Ref : http://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/11/26/24965/

27131118 發表於 2016-10-8 23:40 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-8 20:13
現時﹐8分鐘一班相信係極限﹐亦是曾經出現過 ...

最主要係電力限制
hokachung 發表於 2016-10-9 01:52 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-8 20:13
現時﹐8分鐘一班相信係極限﹐亦是曾經出現過 ...

中環站荃灣綫月台前方嘅緩衝位應該唔止咁少, 呢個要等專家解答
畀多個例子你:未有九龍南綫之前,西鐵綫列車係要用較低速度駛入南昌站月台
ma212223 發表於 2016-10-9 03:36 | 顯示全部樓層

機場快線似乎有排都未飽和
如果第時東涌線真係爆煲嘅
機場快線如果上下繁減到12,15,20或者30分鐘一班嘅
到底可唔可以俾東涌線加多5班車?

而家連巴士公司都可以將A線減到45分鐘一班
cut低用量嘅機場快線去加俾將來有機會班班爆嘅東涌線應該仲著數?
一出RDP   要去鵝頸橋?
053h4 發表於 2016-10-9 13:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2016-10-9 22:22 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-9 13:45
講野就公平少少好唔好?
A車係朝早減出市區個幾班

我只會用「越窮越見鬼」去形容﹐一超出10分鐘這個心理關口﹐乘客真係好易流失的。

印象中﹐沙士期間係最疏車的時候﹐15分鐘一班車﹐如果真係無客﹐神早再cut班﹐唔會用15分鐘的班次。

斷估﹐而家客量點都唔會差過沙士期間﹐點都唔會疏過15分鐘。

neosan 發表於 2016-10-9 23:00 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-10-9 22:22
我只會用「越窮越見鬼」去形容﹐一超出10分鐘這個心理關口﹐乘客真係好易流失的。

印象中﹐沙士期間係最 ...

機鐵SARS後直至大約12年都係12分鐘一班。。其實都唔會唔夠載,況且對外國旅客12分鐘直程係密車
近至日本,遠至歐美,佢地D鐵路都唔係密