hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞] 觀塘延綫通車 荃灣綫勢逼爆
開啟左側

[新聞] 觀塘延綫通車 荃灣綫勢逼爆

kei_hk 發表於 2016-10-4 12:38 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2016-10-4 01:59
"如果唔係﹐周六周日黃昏時段真係青衣出九龍都可以上唔到車
同一時段香港站都可打爆一抽車過海﹐面對這 ...

根本從來無公報過點去做統計每條線的載客量﹐邊一段路載客量係最高。

正如我上面所講﹐由於無限乘客點坐車﹐令到這方面的統計存在一定誤差。
例如﹐中環去荔景(至荃灣)﹐究竟當我坐荃灣線還是東涌線?

我只會講之前的老外CEO 似乎睇穿這一個問題﹐他真係親身在不同日子不同時段微服出巡﹐親身去睇不同路線的實際情況﹐才帶出多條路線都有得加班。

053h4 發表於 2016-10-4 13:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2016-10-4 13:25 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-4 13:00
無話唔得,八達通數據用出入閘時間已經可以推算使用者的行程路線經由啦

大數據年代真係唔難

據說一向都係用這個方式去統計乘客流量的。

不過﹐以我提出的例子﹐統計上歸納去那一條線?

你話只會有一條路唔會有轉車的機會 (例 : 荃灣去葵芳)﹐用你提及的方法係相關可靠。未有東隧的年代﹐可以講係100%準確。

但係以我上面的例子﹐由於有2個乘車方法﹐這便會有統計上的漏洞﹐會有偏差出現。
而且﹐這一類例子仲要唔只一個﹐單是東九龍區(例如鑽石山﹐黃大仙)去香港中區(金鐘﹐中環)﹐究竟係東隧定係TST過海?

在網絡日漸擴大的情況下﹐變化越來越多﹐漸漸會變得更唔準確。
而這個偏差便要睇下乘客實際方法及統計上的 "推斷" 有幾大的差別。

這一點﹐其實MTR 都曾經承認有此問題的﹐各線的乘客數字只係供參考。

我相信這個偏差因素﹐離地高層只睇報告﹐沒有去車站實際視察﹐令到一直都忽略了東涌線的乘客需求。

cruisesnet 發表於 2016-10-4 14:23 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-10-4 13:25
據說一向都係用這個方式去統計乘客流量的。

不過﹐以我提出的例子﹐統計上歸納去那一條線?

所以而家車門物加緊紅外線數LOADING LOR
053h4 發表於 2016-10-4 15:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ArnoldC 發表於 2016-10-5 02:37 | 顯示全部樓層
最準應該用重量去計算乘客量,
不過唔知港鐵有無裝呢類儀器。
cruisesnet 發表於 2016-10-5 09:42 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2016-10-5 02:37

車門加緊紅外線
kei_hk 發表於 2016-10-5 10:03 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2016-10-5 02:37

其實都係唔準﹐只不過偏差會在一個合理水平。

一個好簡單的原因﹐便是「大人」&「小童」。

據說東涌線的列車係有負重的數據﹐係計到成抽車(每一卡)所載的重量。

但係東涌線假日的載客情況﹐真係可以出現大人小童相約﹐加上有唔少的BB車(佔用空間減少實際載客空間)﹐令到以重量去推測載客量偏差會較大。

kei_hk 發表於 2016-10-5 10:04 | 顯示全部樓層

其實而家係仍在試驗性﹐定係每一部車都會落實安裝?

ArnoldC 發表於 2016-10-5 20:43 | 顯示全部樓層

紅外線如何測重量?