hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘延線通車之巴士末路
開啟左側

[服務調整] 觀塘延線通車之巴士末路

969 發表於 2017-2-4 23:15 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-2-4 23:06
15減左幾次班,都知咩事啦.
又未至於蝕既,不過冇乜錢賺囉.

係九記自己減下減下搞到條線冇人搭者

以前不知幾多人坐 樓下上完頂閘去到天光道又多一堆人
30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
鴨咀帽 發表於 2017-2-4 23:17 | 顯示全部樓層
969 發表於 2017-2-4 23:15
係九記自己減下減下搞到條線冇人搭者

以前不知幾多人坐 樓下上完頂閘去到天光道又多一堆人

真正原因係因為101搶晒D客
969 發表於 2017-2-4 23:21 | 顯示全部樓層
鴨咀帽 發表於 2017-2-4 23:17

呢個都係其中一個原因, 係以前仲係8-9分鐘一班既時候真係條龍排到紅小隊頭
而家就算搭都係貪佢一程過, 如果改番半直通應該會仲好 例如新山道下一個站就係九龍灣站

30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
FBI2 發表於 2017-2-4 23:29 | 顯示全部樓層

ATE31 發表於 2017-2-4 23:09
客量唔掂就應該諗辦法盡快重組,而唔係令到堆線更加垃圾...

而家咁睇,212應該最終都留唔到.
重組要經區議會,又要討論,難度好高,你睇對面海想取消71都俾人嘈到拆天啦.
減班反而係交數最易處理既方式.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
EX-TL 發表於 2017-2-4 23:30 | 顯示全部樓層
鴨咀帽 發表於 2017-2-4 23:17

15以前真係幾風光架...... 13K改為11X初期.

班次慢慢增加到, 差少少拍得住去旺角條16, 自從九龍城經常塞車, 東行有又平又密的101, 加上本身與14部分重點位重疊, 11X客量節節上升, 近年開埋15X, 同11X協同效應, 仲搶去頭尾站班客, 搞搞下15就淪為雞肋, 用車仍然keep得住領先14 16換新車, 已經算係咁. 睇幾時連新車都輪唔到佢換, 就係九巴開始放棄佢嘅時候.
GK3258 發表於 2017-2-4 23:31 | 顯示全部樓層
ATE31 發表於 2017-2-4 23:09
客量唔掂就應該諗辦法盡快重組,而唔係令到堆線更加垃圾...

短途比小巴打殘,長途又未必夠客同快唔起,點重組都唔會有得救
橫看香港巴膠
suittie2000 發表於 2017-2-4 23:37 | 顯示全部樓層

班次咁疏,邊鬼個會等
EX-TL 發表於 2017-2-4 23:45 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-2-4 21:45
愛民那班2蚊客多,巴士公司根本唔願做.
基本上,成個愛民係得17和109叫有D心做下.

根本何文田亂葬崗係應該改晒起豪宅, 何文田邨拆卸後就唔好再起公屋, 居屋響位置差少少的地點起已經夠晒.

而家山上起好左南邨, 何文田邨得一棟景文樓, 四周就改晒起豪宅, 成座山重建完, 巴士都唔夠客, 但係公屋戶就係最需要一程過巴士的居民, 愛民邨人口老化, 又唔需要太多對外線, 班居民搭車兩蚊一程, 轉一次車先四蚊雞.

17 109分別去觀塘同中環, 啱晒豪宅居民胃口, 加上17本身都有好多客, 有師生, 有政府人員, 有一般上班族, 唔想做至奇.

toyl 發表於 2017-2-4 23:52 | 顯示全部樓層
969 發表於 2017-2-4 23:21
呢個都係其中一個原因, 係以前仲係8-9分鐘一班既時候真係條龍排到紅小隊頭
而家就算搭都係貪佢一程過, 如 ...

諗下就好喇,當九記連28東行都唔願意提速,其實佢同5號/2A完全重疊晒中途落車/上車客的需要。15自己重疊的位無28咁離譜,仲要貴D,佢驚D客上晒新記101而唔肯提速,咁有咩辦法姐……
angusovo 發表於 2017-2-4 23:53 | 顯示全部樓層

15其實好好客囉 繁時家維邨北拱街已經頂閘 非繁都可以坐滿