hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290B,290X 27/2開辦(已確實)
開啟左側

[路線消息] 290B,290X 27/2開辦(已確實)

3ASV174 發表於 2017-2-21 23:54 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2017-2-21 23:36
其實明明係講緊290B 290X
做乜冇啦啦變左去嘈296A轉40快定290快既

次次有 290 post 都有生物出黎貼低質抽水文架啦,
佢應該爭取緊火箭由尚德飛去荃灣西。

明明 290x 就已經係最快走線,條線又明顯唔停寶達,
即係山路根本得三個站,將南是但一支紅燈(尤其將軍澳站出面o個支極品)都已經等得耐過呢三個站上落啦晒氣,咪轉入將南啦咁。

如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2017-2-22 00:06 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-21 23:54

係啊?前面先有人話想搵條線入安達,唔知你點睇,到時唔好話慢過 296A 轉舊 40 ,仲慢過 290A 就真係得啖笑
BTW 將南部分燈的確惡等,但唔見得山上果堆好野,特別係寶達邨果兩枝,上斜起步慢、食左巴士站就例牌食燈,咁就四分鐘 ( 因為運吉 Tune 燈原意係比寶林路既車唔洗停車或者只停第一枝燈就上 / 落到山,大前題當然係好似私家車咁係兩枝燈中間唔停車,但係巴士囉,bye 停完站就食燈啦 )
HN745 發表於 2017-2-22 00:11 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-21 23:54

岩岩睇錯野 唔好意思

其實各有各搭 點解要踩黎踩去呢?

唔明咁樣嘈黎有咩意思 我唔覺得有結果囉...

同埋嘈羸左有咩著數?

成就感? 優越感?

我只係見到有版友一見到話行山乜乜乜就將佢同某兄相提並論

3ASV174 發表於 2017-2-22 00:18 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-2-22 00:06
係啊?前面先有人話想搵條線入安達,唔知你點睇,到時唔好話慢過 296A 轉舊 40 ,仲慢過 290A 就真係得啖 ...

我試過 290 同 214 一齊上基順,最後架 214 停寶達落油塘,我架 290 o係旁邊上山,上完安達之後落黎已經過左寶達,行車時間根本同行下路無分別,定你想同我講話 290 寶達一個站多人落過 214 安達三個站?

你 290/290A 都唔會搭架啦,又點會知o的燈點轉?
將軍澳方向係秀茂坪道西行綠燈先過東行,所以 290/290A 路口相遇,290A 一定會行先,但你講得無錯,停左站就會食燈,
換句話說亦即係 290 上山方向私家車係一定兩盞燈都要停,但 290 寶達有站,所以停完出黎正好轉燈唔使等,即係停站唔使等燈,唔停站要等燈,
唔停站都唔會快左。

不過其實我應你都多餘,
山上o的燈要計到咁盡把托?將南支支燈都唔順,支支等一轉都兩分幾鐘,山上幾順燈,將南都 trap 返晒啦。
根本依家唔塞車一程 290 有超過 1/3 時間都o係將軍澳山下磨燈,
290x 飛走寶林坑口燈陣已經慳好多時間。
castanopsis 發表於 2017-2-22 00:22 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-2-19 01:48
淨係回你呢項

座得40(同轉車)一定係荃葵來往東九?

佢講既情況我見過,信我,大部分真係荃葵上車
我點解知?因為班40去到葵芳已經坐滿,美孚客全部要企,班客由上層走落去轉296A,一定係葵興芳/荃灣客

講真,去程296A轉40就唔到班次又要兜長沙灣,確實唔係理想
但回程40轉296A疏轉密,等車時間短,絕大部分班次又唔使兜長沙灣,其實唔差
GW5878 發表於 2017-2-22 00:33 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-2-22 00:22
我點解知?因為班40去到葵芳已經坐滿,美孚客全部要企,班 ...

咁我都搵返陳年圖出黎講http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... page=491#pid3359488
圖2「2A或6D」已說明一切

不過有樣野都要承認,就係可能有葵芳客想上當時較多空位既 40 ( 但去到美孚都GG )
但係就算 40 係執雞線佢都執得好成功
3ASV174 發表於 2017-2-22 00:35 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-2-22 00:22
我點解知?因為班40去到葵芳已經坐滿,美孚客全部要企,班 ...

繁忙時間搭巴士多數都係貪一程同坐,
下繁 290/290A 連眾安街都唔一定有位坐,要企既話不如搭返地鐵算數,
葵涌客貪坐既話 40 轉 296A 都唔出奇,不過唔見得會有幾多,本身荃葵線都唔算多客轉 98A/296A,如果唔係將荃都唔係等到 2015 先開。
castanopsis 發表於 2017-2-22 00:36 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2017-2-19 02:03
講到口都臭埋 40轉296a 只係同290打個和 仲未計等車.....轉42c就真係快 但要行10分鐘先行到返大河道 又係同 ...
290係慢到喊既 就唔會日日將南都有廿幾條友上車落車 面對現實啦

去程回程情況唔同,詳見上帖

Again,我數過好幾次客
下繁返將軍澳將南客量真係少到我自己都唔信,講緊既係一班企人既290,將南加埋流水客都落唔夠10個
290系對將南而言只係去荃灣先叫做有少少吸引力
你問我,我都唔支持290改行將隧觀塘道
但無可否認將南整體上係唔buy 290系,長遠而言係要做嘢去改善

GW5878 發表於 2017-2-22 00:45 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-22 00:35
下繁 290/290A 連眾安街都唔一定有位坐,要企既話不如搭返地鐵算數 ...

將荃 2015 先開絕對唔係因為荃葵-將軍澳需求細 ( 至於 98A / 296A 轉 38 / 40 /42C 少人用就更加得啖笑 )

而係因為尊貴山上居民唔肯放生 93K,然後搵左 692 做耶穌,但係因為 692 係聯營,所以 692 釘左之後又要搞招標,搞到 2015 先有得開。
乜山上人咁善忘呀
castanopsis 發表於 2017-2-22 00:49 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-2-22 00:35
下繁 290/290A 連眾安街都唔一定有位坐,要企既話不如搭返地鐵算數 ...

我搭過幾次290,眾安街一般都仲有得坐
不過再之後就真係難講

講真,290/A運作咗一段時間,班次安排仍然有相當大改善空間
九巴加班既時候好明顯鍾意290A多過290(開線前我已經講過290A會好客過290)
問題係兩條線本身開緊聯合班次,好多時最後班次間距搞到好奇怪,亦不時見290/A一架頂閘一架半滿,相當唔理想
亦因為聯合班次,繁時/非繁中間既buffer時間,好多時兩條線都焗住開20,無得好似798/694咁開12/15
我唔否認290/A整體上係成功,但個運作模式真係唔值得借鑒