hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798/B客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 798/B客量報告

樓主| castanopsis 發表於 2017-4-6 02:25 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-4-5 12:31
將南其實好難搞,始終高密度就近地鐵站,而且地鐵出去其實唔慢,優勢唔及將北。海皮堆新樓就密度低範圍大 ...

其實將南都有唔少位搭巴士方便過搭地鐵
寶盈、怡明邨、尚德/廣明、彩明、健明 其實行去巴士站係近過行去地鐵站
講真,至少好做過坑口
而798個case本身巴士快/方便過鐵,港鐵競爭個factor應該無旺角/尖沙咀線咁明顯

不過我都幾有興趣知道海皮堆樓既乘車習慣會點發展
天晉有橋直駁鐵路站,而且四面都係停車場,行去巴士站都行唔到,暫時應該都係搭鐵多
要吸引佢地搭巴士唔係唔得,但要先改善地面個環境,拆晒堆鐵絲網之後,應該都有客肯去寶邑路搭車
至於海皮其他位置其實人口更多,究竟佢地肯唔肯行去寶盈搭車係重點
而新巴可以研究下同鐵路競爭比較大既線,如796C/694,應該點行先方便到海皮班客
另外就係海皮部分屋苑行去調景嶺可能仲方便過將軍澳,798/796C/796X/796P等路線喺寶順路轉右入翠嶺路之後加個站,會唔會方便到班人?
三巴合一 發表於 2017-4-6 02:43 | 顯示全部樓層
 樓主| castanopsis 發表於 2017-4-6 03:04 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-4-6 02:43
798應該學290咁,用將南計,所以慢到嘔

無錯,798調景嶺尚德搭一樣係慢
如果唔係點解要拆線?
kc_loo 發表於 2017-4-6 09:14 | 顯示全部樓層

三巴合一 發表於 2017-4-6 02:43
798應該學290咁,用將南計,所以慢到嘔

798 將南慢, 但人地過埋寶林入將隧行觀繞再入大老山中途1個站去到沙田圍
你290 / A 過埋寶林仲要停N 個站上山慢慢遊, 點拆都改唔到,
仲要搵來比?
好心你唔好下下一798/290 就衝出來啦

kaiyip24 發表於 2017-4-6 09:50 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2017-4-6 00:22
"呢班車係好方便我返工,但係長期都用無頭枕車,多次反映意見都無效,係而家10XX退晒先至多機會有頭枕車 ...

托賴,今早的確係50XX,不過好彩係5093!慶幸上層車尾仲有位坐,訓咗一陣。

星期一同星期三就30XX硬枕,好過無啦……

不過好同意你所講,最慘係用5001-5089那批!我其實唔望橙牌車,有頭枕訓覺就得喇!!
alan2011super3 發表於 2017-4-6 10:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-5 17:25
其實將南都有唔少位搭巴士方便過搭地鐵
寶盈、怡明邨、尚德/廣明、彩明、健明 其實行去巴士站係近過行去 ...

海皮未入伙
一入伙就一定有人叫啲巴士兜入去
現時常客堅自求多福啦
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
CTB690 發表於 2017-4-6 20:46 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2017-4-6 09:50
托賴,今早的確係50XX,不過好彩係5093!慶幸上層車尾仲有位坐,訓咗一陣。

星期一同星期三就30XX硬枕, ...

我朝朝早都坐798,星期一至六早繁去將軍澳10xx,30xx.50xx多,啲55XX.56XX.57XX多數走哂去682,係星期日先有啲機會坐55XX.56XX.57XX
JX9097 發表於 2017-4-7 09:35 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2017-4-6 10:12
海皮未入伙
一入伙就一定有人叫啲巴士兜入去
現時常客堅自求多福啦

冇記錯之前RPP有建議過部份路線兜入去天晉3一帶
exspeed 發表於 2017-4-7 09:56 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-5 01:12
290/A其實又係幾好嘢,將南康翠秀順雞肋位都俾佢執到唔少客
不過可能290/A荃葵個走線唔係好涵蓋到荃葵幾個 ...

290/A荃葵走線咁都叫唔好?

屯元天多條M線用相同走線行左十幾廿年囉喎

一係改用930既行法囉
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2017-4-7 09:58 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2017-4-6 09:14
798 將南慢, 但人地過埋寶林入將隧行觀繞再入大老山中途1個站去到沙田圍
你290 / A 過埋寶林仲要停N 個站 ...

仲夠膽死話798班次 30 變 20 會吉車遊街喎
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!