hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴考慮270B提升至全日及延長至奧海城
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴考慮270B提升至全日及延長至奧海城

TYChow 發表於 2017-5-14 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2017-5-14 18:35
但係69X 260X 265B 270A 279X 都係36-37.9 公里都係14.8-15.1 點解低過38都要加到17?

因為69X是按「舊版」收費等級表的「熱狗特快線」x1.3來收費。
270A因為要同火車競爭,而且兜咗入華明村,先至收「豪華巴士」的下一級收費14.8。
但豪華巴士,35公里後,下一級就是47公里。故263A明明行車里數遠少於47公里,但都要收18.4,可見要利潤最大化!

所以北區青沙新線,必須要盡早將建議的行車里數,嚴格控制於35公里之內,以免大巴哥以收費等級表核准為由,將巴士收費定到18.4,致不符期望!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
FBI2 發表於 2017-5-14 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴賣大包唔得? 為左吸埋旺角大客倉,唔加價都拉出旺角。
TYChow 發表於 2017-5-14 20:08 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-5-14 19:26
九巴賣大包唔得? 為左吸埋旺角大客倉,唔加價都拉出旺角。

策劃部同另一邊區議會肯先算啦!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
YY487 發表於 2017-5-14 20:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JF1261 發表於 2017-5-14 21:26 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-5-14 20:51
多餘啦
270A 入尖沙咀後夠可以收 $18.4
佢有冇加價先?

270A 去尖沙咀里數仲短過九龍站(尖東:36.2km 九龍站:37.1km)
其實收費方面,只要九巴肯,延長後都可以唔加價
例如T270 由青沙改行大欖,都只係繼續收$15.9 而唔係$18.4 或者更高價

我覺得之前一開波收$17.7 係因為九巴跟本唔想條線經落大角咀
而宜家點解又肯就可能係新思維新作風掛

HG6729 發表於 2017-5-14 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層
其實268/269/BC 都唔係47公里而收18.4
m_rd08 發表於 2017-5-14 21:57 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2017-5-14 21:28
其實268/269/BC 都唔係47公里而收18.4

35公里或以上非過海路線可收$18.4
47公里或以上非過海路線可收$18.8
hk20020062 發表於 2017-5-14 22:03 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-5-13 23:18
如果只想掂掂奧運站,轉右往欽洲街出深旺道,好快去奧運站總站或入維港灣總站
回程照舊,北河街站改用欽洲 ...

如果 270B 齋做 SSP 係唔夠客 support 全日,咁點解係行深旺道掂下奧運站,而唔係行上海街掂下旺角?
m_rd08 發表於 2017-5-14 22:03 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-5-14 21:26
我覺得之前一開波收$17.7 係因為九巴跟本唔想條線經落大角咀
而宜家點解又肯就可能係新思維新作風掛

唔係有人想獅子開大口咩?
第1版用52X/265B走線去奧運站收依家既$14.8
第2版用68X走線去奧運站就收依家既18.4

好明顯係個時有人蝕懵左就改少少就收多人一大截

依家就唔知佢咩取態啦...
長多1公里左右過35公里會唔會唔加價
hon_son_wilson 發表於 2017-5-14 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2017-5-14 18:59
北區居民去長沙灣返工,多數係星期一至五或六,早上八至十時返到公司吧!其他時段又有幾多人要去長沙灣返 ...

回應你講「如果「270E」能吸納越多的深水步居民搭車返大陸」

個人意見:我作為青山道居民,要在荔枝角道甚至深旺道落車或需轉乘的全日巴士線,唔會吸納到我同家人,甚至蘇屋/李鄭屋居民。
如果32可以覆蓋全深水埗區,咁31B早應該生存唔到/載空氣。如果南昌站新區要發展新界東線,都唔係72,86系青山道叫做覆蓋到。
你話青沙轉乘要滲透蘇屋/李鄭屋,一係286x入返元州街(每日10am後),一係開新密線深入蘇屋/李鄭屋(可能性低)。