hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴考慮270B提升至全日及延長至奧海城
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴考慮270B提升至全日及延長至奧海城

GW4866 發表於 2017-5-25 03:23 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2017-5-25 02:03
270E南行用荔枝角道,係因為要在出青沙後快速去到深水埗消費區、平民區,加上後面仲有港灣豪庭同維港灣, ...

假日好趕時間出去消費區購物?
睇唔到該段荔枝角道有咩咁把炮而唔行人流較集中既長沙灣道
你叫人行落荔枝角道搭車就得,調返轉你堆小眾行出大路搭車唔得?
同埋青沙快速去到深水埗消費區乜唔係應該跟286X直落欽州街咩,仲碌咩荔枝角道

好,你話方便人去消費區
去西九龍中心叫人麗蘿樓落車行去...你知唔知要咁行唔係近呀

最正路點都係兜返去長沙灣道,客量有保證,都唔兜得幾多
之後可以去到南昌街先右轉,可免塞欽州街
再之後點行可再傾,我就較支持行大角咀道去維港灣
一樣做到哂你講既港灣豪庭同維港灣(同奧海城)
反而覺得做旺角無咩著數,除咗有270A外仲有成大條東鐵係到
雖然唔係正旺角中心位,但行上去搭東鐵都唔係遠,仲未計假日塞車
打開門,行出去,去遠啲!
S3BL343@66 發表於 2017-5-25 10:51 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-5-25 03:23
你叫人行落荔枝角 ...

反而覺得旺角值得一入,對遠離車站的華明,清河都有吸引力畢竟旺角東都遠離中心區,旺角站又要係九龍塘轉,番到北區又要轉
假日試過係長沙灣坐270B去粉嶺站都係35分鐘到,平時58X係彌敦道去美孚都係約20分鐘時
咁同東鐵加轉車都係相若,又起碼有客量保證
TYChow 發表於 2017-5-25 13:59 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2017-5-25 10:51
反而覺得旺角值得一入,對遠離車站的華明,清河都有吸引力畢竟旺角東都遠離中心區,旺角站又要係九龍塘轉 ...

如果旺火有位,以及旺角唔塞車,(鴉蘭街 -> 旺角道/西洋菜南街/先達 -> 旺火 、旺火->聯運街->旺角站->快富街),並非完全不可,

但行車時間好難就,因為要同270A聯合派車,而且68X用旺火個作用好似大過270E。

又如果係學52X或現時「新68X」般,先入旺角,再去大角咀,我就一定反對,因為一定會爆行車里數。(要行大約37.5公里)

旺角的服務,情願用270P作改動好過。

荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
S3BL343@66 發表於 2017-5-25 15:09 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2017-5-25 13:59
如果旺火有位,以及旺角唔塞車,(鴉蘭街 -> 旺角道/西洋菜南街/先達 -> 旺火 、旺火->聯運街->旺角站->快 ...

走線方面唔一定要跟68X,跟265B都未嘗不可再者,旺火方面,93K郁到先算
就算同68X爭旺火,點都不輪到68X啦
因為68X主打深長荔,更加唔應該係旺角左兜右兜,應該跟31B去大角咀啦

都係果句,有心做,九巴就不會收天價啦同埋亦不一定跟 270A 聯合派車。就算擺大角咀,尖咀私過去都易中伏啦
P.S. 我的建議是基於270B

mrm23 發表於 2017-5-27 04:52 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2017-5-25 13:59
如果旺火有位,以及旺角唔塞車,(鴉蘭街 -> 旺角道/西洋菜南街/先達 -> 旺火 、旺火->聯運街->旺角站->快 ...

重講車費等級表?

287X/286X/286C/280X/249X 有邊條跟足車費等級表收錢?

路線/等級最高數費(距離)/現時車費
287X $8.4 (12-15km) - $7.1
即使係延長後都冇加到價

286X $8.4 (12-15km) - $7.1
286C 最接近,$10.5 (18-25) - $9.9
280X $10.5 (18-25km) - 8.9
249X $10.5 (18-25km) - $9.1

除左 286C 之外,其他四條最少收平左一級
但 286C 本身就唔應該用常規路線計法...
TYChow 發表於 2017-5-27 10:10 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2017-5-27 04:52
重講車費等級表?

287X/286X/286C/280X/249X 有邊條跟足車費等級表收錢?

係以前「熱狗車」的收費等級表x1.3

286X、287X跟C83X收費
→83X (熱狗車) 是「新界市區特快線」,12至15公里,現時「冷馬」收$7.1

286C跟C86C收費再加一蚊「青沙附加費」
→83X (熱狗車) 是新界市區路線,18至23公里,現時「冷馬」收$8.9
→以前熱狗車,86C與81C、86、89D同在18至23公里區間,現時「冷馬」都係$8.9
→87D其實都係18至23公里區間,但因為遲轉全冷,大巴哥當年只減兩毫,現時比81C收貴五毫。

280X原本想收$10.X,但區議員反對
→結果跟41A特快版、81C、86、86C、89D收費,現時「冷馬」收$8.9
→但同樣里數的299X,大家無為意,結果比大巴哥收$10.3「冷馬」收費。

249X跟C49X收費
→城隧線雖然係「新界市區特快線」,但全冷只係熱狗車x1.25,所以收$9.1

自從大巴哥「全冷」之後,新開的路線全部變成舊版「車費等級表」的「豪華巴士」,
「豪華巴士」的收費又貴過以前「熱狗線」全冷,
加上「豪華巴士」得十級收費 (3、5、9、12、15、18、25、35、47、65公里)
但以前熱狗車有十四級收費 (3、5、9、12、15、18、23、27、31、35、39、43、47、65公里)

結果而家開乜線都可以貴過人,
大巴哥策劃部就成日想取消以前既「熱狗線」,
或者縮短路線而唔減價 (73就係例子),
以至收「青沙附加費」(例子有:271X、286C)
做成收費標淮不一的問題。

他日有機會的話,應將大巴哥各條非過海路線的空調巴士全程收費分成18級,
(1、2、3、5、9、12、15、18、23、27、31、35、39、43、47、65、85、100公里)
以使收費更合理反映行車里數。

荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
HG6729 發表於 2017-5-27 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層

如果有心做270B 即使全日跟66X 68X 定265B 先旺角後奧運   里數37.9 公里畀盡 15.1-15.5 而唔係天價17.7 18.4
樂仔〞 發表於 2017-5-27 15:30 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2017-5-18 02:14
唔好忘記後面仲有港灣豪庭、維港灣的居民。(主要下繁、夜後由內地、上水返出九龍)
仲有填海區建築地盤的 ...

你而家個假設係,班客幾遠都會同你行
但唔好意思,客係識得嫌路程遠而唔搭你車
路線策劃唔係話你一程車出到市區之後就可以求其比個客落車就搞掂

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 精闢見解
hon_son_wilson + 1 精闢見解

查看全部評分

樂仔〞 發表於 2017-5-27 15:34 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-5-25 03:23
你叫人行落荔枝角 ...

如果長沙灣道 > 南昌街 > 荔枝角道 > 上海街 > 亞皆老街
雖然話掂唔到女人街最中心範圍,但係朗豪坊邊皮行過,我諗咁行應該係最容易減少塞車而仲做到旺角嘅方法,起碼朗豪坊都叫做旺 ...
返北區就唔洗講啦 ... 都無路揀
m_rd08 發表於 2017-5-27 15:52 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2017-5-27 12:29
如果有心做270B 即使全日跟66X 68X 定265B 先旺角後奧運   里數37.9 公里畀盡 15.1-15.5 而唔係天價17.7 18 ...

人地鐘意噴廢氣呀嘛
基本上跟52X/265B走線已經好好