hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有無人認同上葵涌交通好廢?
開啟左側

有無人認同上葵涌交通好廢?

ricky 發表於 2017-5-11 11:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有無人認同上葵涌交通好廢?除左梨木樹有近城隧的地理優勢外,去其他地方的巴士線都做唔到點到點,去機場、東九(除經石梨貝外圍的38/42C外)、過海、尖沙咀(指梨木樹)等地方,都仲未有全日直接車。通宵交通更加只有去旺角紅巴做主力,N237,N36都係一啲廢線,前者左兜右兜先去美孚,後者每晚只做得兩個鐘,出入變相會搭的士
在每晚放工時間,葵芳站巴士總站排最長龍的路線,一定係31M,235M,36M,32M等,因為呢啲區都無乜點對點路線,下下要搭港鐵駁車,但繁時又往往唔夠車去疏導交通。

相對同時又係位處山上的公屋區秀茂坪、寶達、四順、彩雲,除咗入新界(荃灣、將軍澳、機場除外)無直接車外,去其他大部分都有較為完善的巴士網絡,包括通宵交通。

歡迎討論﹗
前荃葵青區居民
andy92 發表於 2017-5-11 11:46 | 顯示全部樓層
上葵涌太多線去西九龍,想開直達線去其他區先要重組下
ccchhhuuunnn 發表於 2017-5-11 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2017-5-11 11:46
上葵涌太多線去西九龍,想開直達線去其他區先要重組下

同意
與其話廢不如話落後
仲停留緊七八九十年代,N條線去西九龍同油尖旺
東九龍、沙田、機場、過海都係有限度甚至無服務
 樓主| ricky 發表於 2017-5-11 12:35 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2017-5-11 12:13
同意
與其話廢不如話落後
仲停留緊七八九十年代,N條線去西九龍同油尖旺

你住上葵涌?

而家深井同麗城都直車去機場,上葵涌仲未有。
前荃葵青區居民
GW4866 發表於 2017-5-11 22:36 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-5-11 12:35
你住上葵涌?

而家深井同麗城都直車去機場,上葵涌仲未有。

上葵涌去機場搏龍運佢開條A32P啦...

過海線我覺得真係無咩需要,太遠*太貴都好少話過海行街
只要做好平日返放工時間服務就得
而且荃葵駁鐵過海都唔係話慢同貴(係近年龜龜成日加價再加埋駁腳費先同935差唔多價錢)
*今年建議條936半全日,但咁慢我去紅隧以東既地方搭返31B等轉紅隧線好過

西九線真係十年如一日,尤其32同36B
32咁多年黎都唔知做緊乜,當年開線(前身32M)時上葵已經有31B/36B/36M(荃灣線未通時),
仲未計同36A差唔多行法既35A(石蔭<>深水埗碼頭)
就當你開黎係因為象石入伙,但應該要梨木樹後直落葵涌道而唔係兜入黎
之後90年代中,35A大幅重組大致變成今日個樣,雖然係有建議過縮32等等,
但之後又無做到,直至早幾年竟然係九唔搭八地建議同31B合併,結果緊係反哂檯
唔該整返d有誠意既方案,同36A/36B是但一條合併同改線

36B就一日最衰梨木樹果兩條粉餅,當年唔加價改半特快都走去bam咗佢
真係講句唔好聽抵佢之後幾年條36比人搵咗笨(但之後自己衰咗又拖埋235落水 )

上葵涌除咗西九外去九龍新界其他地區都要轉車
唔好話有38/42C係石籬外邊經過,你地都識講外邊啦,除咗住得邊果d之外住得入少少都行餐懵
再唔係就叫你搭31M/235M轉條垃圾40,嚴重浪費時間

來往荃灣比人搞到兜咗上國瑞路,再唔係就係疏,果條仲要差唔多日日派部ADS
呢到我唔求開多條新線,只求求其拉條57M上黎,塞埋和宜合道把口(無車落荃灣)

來往沙田就無奈地比人塞咗部垃圾無良小巴,不過算啦,個BBI都叫ok既
當然有條巴士線最好啦,繁時線都唔拒

唯有寄望石排街對上再開發起多d樓先有機會改善道路同交通(可以拎黎做講數條件)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
alsonchc + 1 給你一個like

查看全部評分

打開門,行出去,去遠啲!
238X 發表於 2017-5-11 23:35 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-5-11 22:36

但仲有一個問題,就係總站位

最大鑊係連啲綠小都係周圍擺甚至做循環線
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| ricky 發表於 2017-5-11 23:45 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-5-11 22:36

我就來離開北葵涌,無眼睇
A32P係唔係齋吹但唔會開?
31M/36M/235M轉40算係唯一方法,但40車好疏,而去黃大仙同彩虹仲可以搭290/290A。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2017-5-11 23:47 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-5-11 23:35
但仲有一個問題,就係總站位

最大鑊係連啲綠小都係周圍擺甚至做循環線

正如有站友指出,該區果班區議員做唔到嘢,住咗十幾年北葵,人口越來越多,但總覺得巴士班次越來越疏
前荃葵青區居民
238X 發表於 2017-5-11 23:59 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-5-11 23:47
正如有站友指示,該區果班區議員做唔到嘢,住咗十幾年北葵,人口越來越多,但總覺得巴士班次越來越疏
...

我覺得係兩樣嘢...

一、與其話而家啲車疏咗,不如話以前啲車太密,好多班次載緊空氣啲人唔知,因為人人都係繁時先搭車。問心,在座有幾多人係喺平日非繁時出街?而且你又唔計繁時線多咗?40P / 234C 嗰十幾班車喺邊度彈出嚟?甚至 ETA 同定點班次都有影響,至少個人觀察 36A 同 38A 呢兩年係多咗人搭。(補少少嘢:莫講話啲 3 字頭,連 68X / 69X 嗰啲所謂大線,非繁時都搞到 [以當年標準而言] 不似人形,又唔見有人話?)

二、啲人嘅出入模式亦可能改變咗。以梨木樹為例,以前主要係 36A / B,重建之後變成 36 / 36M;上葵一樣可以話係獨大咗條 235M。而且除咗紅綠小,有啲好似 uber 嘅物體亦可能暗中抽走咗一啲客源,更加唔好講放假好多人其實可能有車在手 (公屋都係咁話)。

唔係想維護政客 (雖則上葵涌同新區都係泛民),但係我覺得呢度有啲人好鍾意將自己區啲交通問題訴諸政客,忽略咗好多其實係要用數據同技術去解釋嘅問題,要不得。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
leochill + 1 英雄所見略同

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
GW4866 發表於 2017-5-12 00:53 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-5-11 23:45
我就來離開北葵涌,無眼睇
A32P係唔係齋吹但唔會開?
31M/36M/235M轉40算係唯一方法,但40車好疏,而去 ...

A32P無出現過,只係估佢會唔會整條咁既物體出黎

轉40唔單只疏既問題,係兜+慢既問題
搭38/42C再轉車或行返去都仲快過40轉車(分分鐘40果程岩岩落車等緊駁腳)
另外290/A除咗係去彩虹打後基本唔會考慮,原因大致同上,但點都比40快
梨木樹就轉290/A較完勝

我寧願要部疏少少,但直達既車返去

另外回埋樓上,咁你又唔諗下點解36M/235M之類咁爆?
因為d大路地方無乜選擇或出市區路線太廢/太慢迫住搭鐵轉車

同埋公屋居民有車咁又點?出到去九龍市區又難搵位泊
去新界或者一d偏門地方就話渣車ja

家陣唔係叫你開哂咁多條線去哂18區,只係想開d大路既大區(例如東九)
打開門,行出去,去遠啲!