hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A22垃圾級服務!
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴A22垃圾級服務!

wawawa 發表於 2017-6-27 15:40 | 顯示全部樓層

penso 發表於 2017-6-27 15:53 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2017-6-27 13:48
D 回覆都係得淡笑...

1. 冇咗118? 請乘102/112/保鐵

1) 紅隧口加埋106,110,116
2) 新城車費比KMB 平3)A : 加埋619/690/10/A11/電車  B: 請搭2A /(入境大樓加埋A12,18X)
4)轉2A 唔該 /行去隧道口102,106,112,116
5,6 無補充  

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 給你一個like

查看全部評分

penso 發表於 2017-6-27 15:56 | 顯示全部樓層
wawawa 發表於 2017-6-27 15:40
要準時咪搭機鐵

九龍東機鐵唔夠快GA
除了的士, 我要快一定搭MTR 去黃大仙等E22(A)/ A29(P)   (E車上左可以青馬轉其他城記A車)
38.HKT.138 發表於 2017-6-28 20:34 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2017-6-26 18:37
而家好似 680 新巴時段差過 682

岩,尤其係下繁後返港島班次,班次非常矜貴有車黎你好彩
OT 呢間爛公司,最叻好偉大咁話無加價壓力,呃到d無知既小市民,係無加價壓力呀不過重點係都無改善服務動力喎。
20分變40分班又得,超過一個鐘班又得,無替代品一定要靠佢既服務就自求多福。
中巴帶您 睛空萬里
s031096 發表於 2017-6-28 22:51 | 顯示全部樓層
HY671 發表於 2017-6-26 10:11
利申:只看了第一頁幾篇回文,中間的無睇。

D垃圾評論我都無謂嘥時間反駁,只係想問樓主一句,知唔知平日 ...

""除非你有開運吉鏡頭見到觀地、啟業、九龍城一帶暢通無阻,否則就真係鬧都嘥氣。""

其實呢,觀塘道東行塞極有限,係西行先會慘烈
但係A22西行係唔洗陪人哋塞地鐵站底嘅,啟業雙向都可避到塞車嗰幾條線添,而且A22行車時間係有D鬆動
唔見車嘅話似食咗部車落肚多

38.HKT.138 發表於 2017-6-28 23:27 | 顯示全部樓層
s031096 發表於 2017-6-28 22:51
""除非你有開運吉鏡頭見到觀地、啟業、九龍城一帶暢通無阻,否則就真係鬧都嘥氣。""

如果懶塞車,九龍公司跨區長途線,大把係市區路段行經既路都由頭塞到落尾架啦,隨口數下好似42A 38 42c 87D 271 270A呢D,除非個別情況封路,否則人地脫班極有譜好少過20分一班車,繁忙時間仲密密黎添。
係新城仇家多到個個專登開架車出黎塞住佢?
中巴帶您 睛空萬里
 樓主| neosan 發表於 2017-6-28 23:35 | 顯示全部樓層

HY671 發表於 2017-6-26 10:11
利申:只看了第一頁幾篇回文,中間的無睇。

D垃圾評論我都無謂嘥時間反駁,只係想問樓主一句,知唔知平日 ...

我就搭開呢條線幾年,仲有其他住附近既同事,
一致同意A22由中午開始就會脫班,下午3時後變得更差,
晚上6時後唔好求有車。

投拆得多,運輸處覆係話脫班,乜原因都用過,就係服務無改善過。
 樓主| neosan 發表於 2017-6-28 23:38 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-28 23:27
如果懶塞車,九龍公司跨區長途線,大把係市區路段行經既路都由頭塞到落尾架啦,隨口數下好似42A 38 42c 8 ...

行同一段路既路線,九巴脫班就係收車,新城就因為塞車/等極都無車唔轉軚仲唔係乘客錯?
tridents 發表於 2017-6-29 13:15 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2017-6-28 23:38
行同一段路既路線,九巴脫班就係收車,新城就因為塞車/等極都無車唔轉軚仲唔係乘客錯?
...

搭新城十幾廿分班玩 4 連缺超過 60 分無放過車, 對家何達文年代日日開吾足車, 小弟見識少無聽過九記無壞車無塞車情況下, 十幾廿分班路線玩 4 連缺過 60 分無車放, 如有歡迎分享, 讓小弟知多樣野見識下.

以前中記聽聞有日早更 10 仔玩連缺連續無幾架, 然後搵架 112 ML 連人帶車幫拖補位, 家陣新城有你甩, 收警告信都未驚, 怕咩收多封提示信.
38.HKT.138 發表於 2017-6-29 13:20 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2017-6-28 23:38
...

就是呢班五毛膚淺到,見脫一兩班就話收車,九龍公司d字軌唔一定收全日,最多派遲失一轉,壞車廠無車俾都有可能失半日,郁d話人收車。
仲要講到自己脫班好正常,塞車就大晒,預早d搭其他車,鬼唔知啊媽係女人。
不如咁啦咁難為佢,建議下老細逢星期五新城巴駛經旺區塞車黑點既路線暫停服務一日、前線又可以休息下、班客疊埋心水搭其他車、班五毛又唔使咁谷鬼氣、CS 又做少啲野。
一家便宜幾家著
中巴帶您 睛空萬里