hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A22垃圾級服務!
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴A22垃圾級服務!

RobynnNKendyFan 發表於 2017-6-25 00:03 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 23:46
師兄指25A ?
小弟上個月有朝都見過ETA寫20分班,即係少左架15變20,係咪收全日唔敢講;
問心 20 分班唔算 ...

冇錯就係講 25A
兩個星期前o既我就係搭佢轉船過海......
果次都叫做差唔多一到站頭就有車到
班車就唔係話特別多人搭 ge
搭中短 YM 都仲有得揀位坐....
15 分鐘收到 20 分鐘一班又真係太大問題 ge
反青沙撐獅隧
tridents 發表於 2017-6-25 00:07 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2017-6-24 23:46
自從港島線西延後,我也未坐過970/970X過海,因為在旺角和佐敦等車的經驗真的很痛苦,
在白加士街巴士站 ...

呢二年有左港島西南線後, 巴士迷又好區議會又好少左 d 話題, 至少呢度嘈 970/X 無以前咁誇咁多故仔講.

自己觀察力低, 對家佐敦咁多條線, 加加埋埋晚繁咁多線幾百個班次經過, 又一齊塞獲甘, 都無 970/X 甩班甩到唱通街, 171 塞紅隧香隧又聯營過鐘互踢, 都無 970/X 個名咁響.
LN9267 發表於 2017-6-25 00:32 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-25 00:07
呢二年有左港島西南線後, 巴士迷又好區議會又好少左 d 話題, 至少呢度嘈 970/X 無以前咁誇咁多故仔講.
   ...

南區區議會也有議員問運輸署有沒有計劃重組970系列。

始終970/970X港島區不少服務範圍沒有MTR到達,某程度上是硬食。

不過對新創建,也是算吧,不會有期望。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Mueller 發表於 2017-6-25 00:45 來自手機 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2017-6-24 23:53
話曬北大嶼呢幾年有發展
我又覺得城巴放棄半豪又唔係冇道理 wo
講真如果你用架低載半豪搞到有人上 ...

同意閣下所講,北大近年發展,用高載車載多啲通勤客可能重好過用半豪。

整架2214行A線,行李架細咗,無咁方便,抵俾人投訴,但係個落差都無派架薄L櫈嘅車咁大。
如果龍運派65XX行A線,我覺得無問題,行李架大細同大快活嗰個差唔多,張櫈又一樣,只係欠usb插座,我覺得唔算太重要。
Mueller 發表於 2017-6-25 00:48 來自手機 | 顯示全部樓層

講真,就算新城全線ETA之後,都唔敢對改善收車情況有所期望.
依家有ETA嗰幾條路線,例如11, 12, 都試過時間表話開10~15分鐘, 但實際下一班25分鐘或者30分鐘後先開, 或者每隔20分鐘開一班, 但實際下一班30分鐘後先開.

另外, 明明班車根本無開, 即係俗稱既鬼車, 有時隔左原定開出時間之後幾個字, 個預定班次先俾人剷走.
所以見到有預定班次都要有定心理準備.

43M就應該開足車, 而且呢個月大部分班次都有實時ETA.

只能夠講, 全線ETA之後, 只能減低部分人怨氣, 唔保證收車情況有改善...
tridents 發表於 2017-6-25 10:02 | 顯示全部樓層
講開 ETA, 琴日 5 點幾係鄧肇堅附近, 見有時間不如搭 76, 開個 ETA 睇要等廿幾分.

最後吾等行去馬會, 跟住見到 E400 行 76 去緊銅鑼灣.

因呢架係 E400 咁個 ETA 準吾準?
tridents 發表於 2017-6-25 10:14 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 23:39
5x同2都15~20分班車,我等左20分無耐性唔等者同投佢一票仲有斷距離
當然我開始等果陣個站已經企左十幾 ...

以前成日遇呢類案例, 條線話 12 我就等 12~15, 但條龍前面有十幾廿人, 咁你話班車隔幾耐.

投訴既, 咪覆你總站出車正常只係沿途上落慢, 下次就覆塞車總站脫班隔 20 分, 再下次覆無人缺勤, 然後無限 Loop 用呢幾味覆你.
Charon1999 發表於 2017-6-25 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
睇黎大家真係幸福,貌似全部九龍人啊。住#九龍市區#的確九巴係唔錯嘅w
SB6206 發表於 2017-6-25 15:01 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-25 10:02
講開 ETA, 琴日 5 點幾係鄧肇堅附近, 見有時間不如搭 76, 開個 ETA 睇要等廿幾分.

最後吾等行去馬會, 跟 ...

70XX好似得7057、7058同7059換咗LECIP報站。
brianlhm 發表於 2017-6-25 15:09 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2017-6-25 00:48
講真,就算新城全線ETA之後,都唔敢對改善收車情況有所期望.
依家有ETA嗰幾條路線,例如11, 12, 都試過時間 ...

你認為九巴而家冇收車?