hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A22垃圾級服務!
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴A22垃圾級服務!

PB602 發表於 2017-6-25 17:30 來自手機 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2017-6-25 10:02
講開 ETA, 琴日 5 點幾係鄧肇堅附近, 見有時間不如搭 76, 開個 ETA 睇要等廿幾分.

最後吾等行去馬會, 跟 ...

呢度好多新城友話新城個ETA好先進,又識計路程又識玩改道,所以一定唔會錯嘅。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
ahken + 1 + 9 新城友話新城個ETA好先進

查看全部評分

tridents 發表於 2017-6-25 18:25 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2017-6-25 17:30
呢度好多新城友話新城個ETA好先進,又識計路程又識玩改道,所以一定唔會錯嘅。 ...

下, 原來套 ETA 咁勁, 真係想聽日就係 2018 年尾有得用, 呢間公司班 PMO 定 Project Team 要睇緊個 Project, 勁過九記等住你.
38.HKT.138 發表於 2017-6-25 19:47 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-25 10:14
以前成日遇呢類案例, 條線話 12 我就等 12~15, 但條龍前面有十幾廿人, 咁你話班車隔幾耐.

投訴既, 咪覆 ...

投訴回覆真係悶過d師奶劇,全部A B C 套餐 Copy & P aste 改返d有關資料;
佢套ETA有冇咁堅都好,事在人為冇心經營俾套識飛既系統你都冇用。
再講下上定上上個禮拜父親節當日,17xx係炮台山花園餐廳東行等車,條路堅係通過通心粉,飾演一幕巴士專線但冇巴士,情況大約持續左3-4分鐘啦,有112 116隧巴黎,對唔住係金色的
呢個情節周不時禮拜六日都會上演;
唯獨8x 19同賣大包既85,大部分日子同時段近期都好左就真的;
一到d節日就埋得單,係呀數以百人鋤假,乜野原因造成呢。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 全部A B C 套餐 Copy & P aste 改返d有關資.

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2017-6-25 20:14 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2017-6-24 23:46
師兄一針見血, 最大問題唔係個別一個半個鬧呢間公司, 而係差不多全港島人(除柴小)都鬧果陣仲自我陶醉兼搵 ...

當然,中巴車舊硬背少空調車又如何?
寧願多幾條線搭定等死一架半架兼估大細
中巴d車污租多垃圾?有無諗過d垃圾係邊個造成?
因為d垃圾無公德乘客囉。
以前中巴d車平買貴用,堆半直通話無人搭又唔係好多客又未算,仲有11A 23A 23B呢d,
落雞寶維到皮,收返人工油錢留住市場佔有率,客又多幾個選擇。
冧檔仲可隨時拉去救隧道車,幾蠃作用,乜都話要新要型要舒服,搭幾蚊巴士要要Coach要求,今日呢個局面唔怪得晒巴士公司,車資唔加得多又Quota又乜又又七,真係公道講句,點揼架得18年折舊既車落d內陸維唔到皮既線

評分

ahken + 1 堆半直通話無人搭又唔係好多客又未算.

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
tridents 發表於 2017-6-25 21:12 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-25 19:47
投訴回覆真係悶過d師奶劇,全部A B C 套餐 Copy & P aste 改返d有關資料;
佢套ETA有冇咁堅都好,事在人為 ...

TCU 標準 ABC 餐回覆外, 如果投訴人死纏吾放繼續入新投訴, 仲有特餐茶餐回覆, 如派人實地數車, 要求交出車表點名評分, 要求特別可行方案應付甩班.

1228 前 TCU 嘜餐都覆哂, 小弟繼續新鮮投訴獲獲甘全部 Port 得入, 最後吾知 TCU 定新城投降, 竟然覆話南線通車後希望能改善脫班.

原來巴士公司經營不善, 監管機構又攪佢吾掂, 解決方案係 MTR, 呢次又真係岩喎, 1228 後小弟已無新巴士投訴.

評分

ahken + 1 解決方案係 MTR

查看全部評分

miklcct 發表於 2017-6-25 21:13 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2017-6-24 23:46
自從港島線西延後,我也未坐過970/970X過海,因為在旺角和佐敦等車的經驗真的很痛苦,
在白加士街巴士站 ...

反而我而家北行已經由鐵轉返搭970啦,近呢幾個月嘅970都無乜點甩,我喺水街搭車過渡船角,真係4分鐘左右就有部到站,而且大多數情況都有位企,間中甚至重有半空車坐添。換轉係4年前我讀大學嗰陣,當年10班車有10班頂閘飛站,水街條龍可以排到轉彎。
進智公交
miklcct 發表於 2017-6-25 21:18 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2017-6-25 14:27
睇黎大家真係幸福,貌似全部九龍人啊。住#九龍市區#的確九巴係唔錯嘅w

新界咪重慘,條條線都30分鐘一班,無論係短至15分鐘行完一轉嘅接駁車,長至屯門特快出旺角嘅長途車,以至鎮同鎮之間嘅鄉郊流水,通通30分鐘一班。
進智公交
HY671 發表於 2017-6-26 10:11 | 顯示全部樓層
利申:只看了第一頁幾篇回文,中間的無睇。

D垃圾評論我都無謂嘥時間反駁,只係想問樓主一句,知唔知平日呢段時間係咪都係嚴重脫班?

23/6係星期五,本身條街,尤其係工廠區係較多車,觀塘、九龍灣平日一至五都係勁塞,D A22
唔脫班至奇。

除非你有開運吉鏡頭見到觀地、啟業、九龍城一帶暢通無阻,否則就真係鬧都嘥氣。

下次呢個時間要坐A22,可以睇完APPS後自行決定選用其他交通工具或路線往機場,或預早出門。
永遠懷念MJ
YY487 發表於 2017-6-26 11:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tridents 發表於 2017-6-26 12:52 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-6-26 11:48
有冇人知巴士公司違反承諾會唔會有懲罰?

有次投訴某條十幾廿分班路線等左 40 分仍無車, TCU 覆返話總站超過 60 分仍無放過車, 原因吾係塞車壞車, 而係缺勤, 時間為晚上非繁忙時段.

小弟再回覆要求跟進超過 60 分仍無車放, 如此惡劣態度經營巴士服務, 運輸署會否有懲罰機制 (如罰款) 或出警告信或收回專營權等方式加強規管營辦商.

運輸署當然遊花園, 內容大概話有既定機制監管專營巴士服務, 在有需要時會向有關巴士公司發出提示信 (或勸喻信), 如情況無改善就發出警告信.

去到呢度小弟無再要求跟進, 原因 60 分鐘仍無車放呢度間中有人講, 發生機率一定吾少, 仲未計街外一般乘客投訴, 照運輸署咁覆照道理已經 n 咁多封警告信比新城啦, 最後又延續專營權.

評分

ahken + 1 最後又延續專營權

查看全部評分