hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A22垃圾級服務!
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴A22垃圾級服務!

RobynnNKendyFan 發表於 2017-6-24 23:39 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 23:10
對,冇眼睇話之佢天冧落黎。
大家住左自己果區咁耐,好在半興趣關係識走位,搭車知道有乜選擇。
平時眼尾 ...

仲記得舊年 6 月頭我仲捉到佢星期日收車
而家冇統計唔清楚......
13 日響摩頓台等果陣仲 ok ge
反青沙撐獅隧
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 23:39 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2017-6-24 22:52
馬上投票啦師兄, 俾我就唔忍啦

5x同2都15~20分班車,我等左20分無耐性唔等者同投佢一票仲有斷距離
當然我開始等果陣個站已經企左十幾人,前後幾耐無車想像唔到
中巴帶您 睛空萬里
tridents 發表於 2017-6-24 23:41 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 23:10
大家住左自己果區咁耐,好在半興趣關係識走位,搭車知道有乜選擇。
平時眼尾 ...

大家都係有年資但吾知出面世界發生咩事仲係入門級巴士迷, 只係關心屋企樓下附近巴士服務係點, 獲獲見你新城 Cut 完又 Cut, 流水線減到無車搭咁款.

以前中記東區好 d, 英皇道叫幾十飛內陸線, 南區西區堆流水及對外, 一係工半收 7 點兼 S 組, 一係十開七, 有次同個伙記吹開, 未楂巴士前要座紅小或隧道車往來中上西環, 趕時間西環搭 101 中環落試過 N 次, 做左伙記就哂証嘜車都上, 反而鄧班普通市區客慘.

以前都覺東區好, 夜晚仲有流水車, 一係座地鐵, 南區西區趕時間請搭紅綠小.

怡家新城心態似足晚期中記做內陸線, 東區仲差過以前, 怡家等 2A 同夜晚等中記 10 仔咁等運到.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 只係關心屋企樓下附近巴士服務係點.

查看全部評分

ahken 發表於 2017-6-24 23:46 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 23:25
師兄,我係你就一早同18P絕緣,都係果句行到站有車黎就上無就直接搭鐵;
除非你果度係鐵站先到巴士站,咁 ...

師兄一針見血, 最大問題唔係個別一個半個鬧呢間公司, 而係差不多全港島人(除柴小)都鬧果陣仲自我陶醉兼搵人幫手洗地消毒係會令受氣一方更加反感, 以前搭中記真係聽過架20係QB遲咗一個字有個客鬧個司機, 個司機竟然話對唔住遲左少少開車, 我會儘快鍊番快D, 我親耳聽到的(不過預咗有D人唔會信, 冇所謂, 頂多都係曲線加分啫), 自果次之後我覺得中記並唔係街外人普遍覺得咁差囉, 真心唔多覺(偶然甩一兩班的確係事實冇得拗)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
LN9267 發表於 2017-6-24 23:46 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-24 23:16
有次星期六下午佐敦等 970X 去香港仔, 呢段時間巴士迷都知大獲, 等左陣見條龍咁款吾對路, 等多陣仍無車,  ...

自從港島線西延後,我也未坐過970/970X過海,因為在旺角和佐敦等車的經驗真的很痛苦,
在白加士街巴士站,可以等超過半小時沒有970來。

另一邊香旺,繁忙時間的話也好不了多少,在金雞廣場大排長龍。

現在如果出去旺角,多數4/4X去HKU轉MTR,
因為一來970系列真的臭名遠播,
二來佐敦道塞車時可以塞很久,怕怕了。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 23:46 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2017-6-24 23:39
仲記得舊年 6 月頭我仲捉到佢星期日收車
而家冇統計唔清楚......
13 日響摩頓台等果陣仲 ok ge

師兄指25A ?
小弟上個月有朝都見過ETA寫20分班,即係少左架15變20,係咪收全日唔敢講;
問心 20 分班唔算過分,都係同編定差5分;
另外東區呢邊85 8X 19呢三條都好左,85班次好穩定15分內,唔知有無同開始放暑假有關。
中巴帶您 睛空萬里
RobynnNKendyFan 發表於 2017-6-24 23:53 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2017-6-23 21:46
其實應該唔難分版友曲定直.

雖然E22行12.8之後降級明顯無以前咁嚴重, 但似乎都係唔夠車, 之前某版友話每日 ...

話曬北大嶼呢幾年有發展
我又覺得城巴放棄半豪又唔係冇道理 wo
講真如果你用架低載半豪搞到有人上唔到車就得不償失......
一般通勤客係咪咁介意架車豪唔豪呢
我感覺就未必 wo
你話如果而家o黎架 2214 行 A 線係咪冇乜問題我就唔係咁睇......
話曬迷李行李架都會搞到有人冇位擺行李

至於你話龍運降級你計唔計佢出 65XX ?
俾我就唔當出 65XX 係降級
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2017-6-24 23:56 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2017-6-24 23:46
師兄一針見血, 最大問題唔係個別一個半個鬧呢間公司, 而係差不多全港島人(除柴小)都鬧果陣仲自我陶醉兼搵 ...

肯定冇柴小人鬧過?
某單位數字路線都俾人鬧過唔少次 la
反青沙撐獅隧
LN9267 發表於 2017-6-24 23:58 | 顯示全部樓層
平時眼尾 ...

現在坐新城,真的要了解自己居住地方巴士路線的運作才行。

好像,身邊不少朋友不知道4號假日不是全日經中環碼頭,在晚上9時許仍然在中環碼頭等4號。

或者乘客不知道華富南沒有站長,車長透過電話收指令,
4/4X有時候可以超過40分鐘沒有車開出,情況是華富南停泊兩三輛4/4X的車,
結果乘客怒氣沖沖走去車長休息室問何時開車,車長也答不到。

而且新城在南區多年來不斷更改路線,多數也是愈改愈差,然後搏取消。

這些服務,怎會令乘客滿意呢?

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
38.HKT.138 發表於 2017-6-25 00:02 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2017-6-24 23:56
肯定冇柴小人鬧過?
某單位數字路線都俾人鬧過唔少次 la

85,780,682
682 最近都好似好左左dd,以前真係凳大隧口去柴灣班轉車客慘,681 307中環車車密密黎,680就一般啦,682呢
d客一round又一round咁上晒車,等682排頭果d未郁過會點諗
中巴帶您 睛空萬里